AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-20-2009, 20:01   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart RAHATSIZ EDİCİ DURUM
Org. Başbuğ'un konuşması TSK adına rahatsız edici durum meydana getirdi.

Genelkurmay Başkanı' Org. Başbuğ'un Harp Akademileri'ndeki konuşmasından geriye "Türkiye halkı" nitelemesi etrafında süren tartışma kaldı.

Genelkurmay, üç gün sonra konuyla ilgili açıklama yapmak ve Atatürk’ün el yazısıyla konuya açıklık getirmeye çalışırken, farklı kesimlerden konuya farklı tepkiler yükseliyor.

Bu cümleye özellikle Milliyetçi kanattan, MHP'den ve ulusalcı kesimden tepkiler yükselirken; liberal kanat ise bunun resmi ideolojinin devamı olduğu ve hiçbir yenilik içermediğini söylüyorlar.

Başbuğ’un konuşma yaptığı Salı gününün ertesinde başlayan tartışmalar üzerine Genelkurmay Cuma günü "Türkiye halkı" kavramına Atatürk'ün el yazısıyla açıklık getirmeye çalıştı ve Atatürk'ün "Türkiye halkı" terimini kullanmasından yola çıkarak "Türkiyelilik" gibi tanımlara ulaşılamayacağını savundu.

Açıklamada, "Bu tanımdan 'Türkiyelilik' gibi tanımlara ulaşılabileceğini düşünmek, hem Atatürk'ün Türk Milleti tanımını niçin yaptığını, hem de ulus devlet kavramının ne anlama geldiğini anlayamamak ve konuyu saptırmaktır. Ulus-devlet yapısı içinde, bu şekildeki düşüncelerin yeri olamaz" denildi.

Bu açıklama, Org. Başbuğ’un “açılım” olarak nitelenen sözlerinden katı resmi ideolojiye geri dönüş demekti. Konuşma sonucunda değişen hiçbir şeyin olmadığı noktasına gelinmiş oluyordu.

RESMİ İDEOLOJİYE ENTELEKTÜEL KILIF

Türkiye halkı kavramı üzerine yıllardır kafa yoran Altan Tan, Başbuğ’un konuşmasını “resmi ideolojiye entelektüel kılıf” olarak yorumlarken, tartışılan kavramla ilgili çarpıcı sözler sarfetti:

“Birçokları bu konuşmayı bir açılım olarak niteledi. En çok da "Türkiye halkı" tabirine atıfta bulunuldu. Burada bir yenilik yok. "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti" denir sözü zaten Atatürk'ün. Maalesef Türkiye'de birçok aydın ve siyasetçi konuşulanı anlamıyor. Yazılı metinleri kavrayamıyor. Bu söz Cumhuriyet'in kuruluş gününden bugüne kadarki resmi söylemin kendisi zaten. Bizim itirazımız da buna.”

METİNLER ARASI FARKLILIK MI VAR?

Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi ise konuya daha farklı bir boyut kattı. Başbuğ'un "Türkiye (halkı) lafını çekin, oraya Türk koyun, bu etnik bir tanım olur" cümlesinin konuşmasının en tartışılan bölümü olduğunu vurgulayan ekşi; “Başbuğ'un hem dinleyicilere dağıtılan konuşma metninde hem de Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi web sitesindeki versiyonunda bu cümle yok. O nedenle resmi metni mi, yoksa irticalen kullandığı cümleyi mi esas almak gerekir sorusunun yanıtını Genelkurmay Başkanlığı verebilir.” diyerek konuya yeni bir boyut kattı.

Hürriyet Başyazarı’nın konuya bu cepheyle yaklaştığı gün 16 Nisan Perşembe’ydi. Hürriyet’in görüşlerine büyük önem verdiği bilinen karargah, ertesi gün (17 Nisan Cuma) Atatürk’ün el yazısıyla savunma yapmak durumunda kaldı.

AYTAÇ YALMAN’IN BAŞBUĞ’A AYNI YÖNDE TAVSİYELERİ

Bu sırada ortaya eski Jandarma Genel Komutanı Org. Aytaç Yalman’ın sözleri çıktı. Yalman, uzun uzun etnik kimliklerden bahsediyordu. Konuyla ilgili TSK için oldukça radikal açılımlar yapan Org. Yalman, bunları Org. Başbuğ’a anlattığını da söylüyordu. Encümen-i Daniş Üyesi olan Org. Yalman, bu tavsiyeleri üyesi olduğu Daniş adına mı yaptığını belirtmiyordu. Ancak Org. Başbuğ’un sözkonusu konuşmasını yaparken Encümen-i Daniş üyesi iki Orgeneral; Kıvrıkoğlu ve Karadayı’nın ortasına oturması ilginçti.

Ancak gelinen noktada Org. Yalman’ın tavsiyelerinden geri adım atılmış olduğu görülüyor. Çünkü Genelkurmay resmi ağızdan eski görüşlere bağlı olunduğunu bildiriyordu.

Harp Akedemileri’ndeki konuşmasına büyük önem veren, ve günler öncesinden bu konuşmaya dikkat çektiren Org. Başbuğ’un tartışmalar sonrası “iç bünyedeki rahatsızlıklar” nedeniyle mi; kamuoyundaki tepkiler nedeniyle mi savunmaya geçtiği henüz net değil.

NE DEMİŞTİ?

Başbuğ, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Türkiye halkına, Türk milleti denir. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kimdir? Cevap, Türkiye halkıdır. Görüldüğü gibi buradaki halk ifadesi, sınırları çizilen bir coğrafyada - ki burası Türkiye'dir - yaşayan halkın bütününü, yani hiçbir dini ve etnik ayrım yapılmaksızın, Türkiye halkını işaret etmektedir" demişti.

aktifhaber.com

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi