AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 09-11-2009, 02:04   #1
Kullanıcı Adı
tubAk
Standart Rektör, YÖK'ün Kararına Karşı Çıktı
REKTÖR, YÖK'ÜN KARARINA KARŞI ÇIKTI

10 09 2009 21:26

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK’ün Kürtçe üniversite talebini onaylamasına ilişkin, “Türkiye, ‘Kürdistan’ diye bir devleti kabul etmediğine göre, Kürtçenin de yabancı dil olarak okutulmasına karşı çıktı.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK’ün Kürtçe üniversite talebini onaylamasına ilişkin, “Türkiye, ‘Kürdistan’ diye bir devleti kabul etmediğine göre, Kürtçenin de yabancı dil olarak okutulması hukuken mümkün değildir. Ama bizim haberimiz olmadan ‘Kürdistanı’ tanımışlarsa bilemem” dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK’ün Mardin Artuklu Üniversitesi’nde "Yaşayan Diller" adı altında bir enstitü kurulmasını onaylamasının ardından ANKA’ya konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ayhan, eğitim ve öğretim hürriyetinin Anayasa’ya olan sadakat borcunu ortadan kaldırmayacağını ifade ederek, “Esas olanın birlik ve beraberliğin bölünmemesidir. Fikir hürriyeti vardır. Düşünce hürriyeti vardır. Fakat bu hürriyetlerin Anayasa’da sınırları da vardır. Anayasa’nın başlangıç hükümleri, hiçbir faaliyetinin Türk varlığını bölmesine izin vermez. Anayasa’nın 3. maddesi dili Türkçedir diye söylüyor. Bu da değiştirilemez hükümlerden. Anayasa’nın 42. maddesi var. Gene 42. maddenin 9. fıkrası diyor ki ‘Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.’ Bütün bunlar bir arada mütalaa ettiğimizde Kürtçenin anadil olarak okutulması mümkün değildir” dedi.
-“YÖK’ÜN KARARI ANAYASA’YA AYKIRI”-
Ayhan, YÖK’ün verdiği kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ederek, “Seçmeli ders olsun diyorlar, madem öyle neden seçmeli? Anadil anadan öğrenilir. Seçmeli olarak değil. İşte ‘İngilizce, Sümeroloji ve Yunanca nasıl öğretiliyor’ diyorlar, onlar devlet dilidir. Öğretilmesinde sakınca yoktur. Ama şu anda Türkiye, Kürdistan diye bir devleti kabul etmediğine göre, Kürtçenin de yabancı dil olarak okutulması hukuken mümkün değildir. Ama bizim haberimiz olmadan Kürdistan’ı tanımışlarsa bilemem. Anayasa’nın 42. maddesine aykırı bir karar vardır” şeklinde konuştu.

-“ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİ YOK SAYILIYOR”-
Üniversiteyi diğer eğitim ve öğretim kurumlarından ayıran en önemli özelliğinin özerkliği olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ayhan şöyle konuştu:

“Eğer açılacaksa, bunu üniversite olarak biz açarız. Yani senatomuz bir araya gelir, karar verilir ve biz açarız. YÖK’ün bu şekilde üniversite özerkliğine doğrudan doğruya müdahaleden bir tarzda, ‘şunu açacaksınız’ diye dayatması son derece yanlıştır.

Tabi ben bilemiyorum üniversitelerin özerkliği kalktıysa onu bilemiyorum. Ama üniversite özerkliği mevcut ve Anayasal teminat altında. YÖK’ün bu şekilde bir karar almaması gerekir. Bu durumun hukukende Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na aykırıdır.” (ANKA)

http://www.cafesiyaset.com/haber/200...arsi-cikti.php

Konu Duygu'Seli~ tarafından (09-11-2009 Saat 03:24 ) değiştirilmiştir..
tubAk isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)