AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dini Konular Dinimiz hakkında öğrenmek ve paylaşmak istediğiniz herşey.

Stil
Seçenekler

Alt 02-02-2010, 16:59   #1
Kullanıcı Adı
SSS
Standart Sabır...Sabır...Yâ Sabır !
SABIR Arapça bir kelimedir ve şu anlamlara gelir:
*** Acı, üzüntü ve sıkıntı gibi durumlardan yılmayıp dayanma ( tahammül )
*** Olması gereken bir şey için telaş etmeme
Kur’an’da sabır ( s-b-r ) kökünden türemiş kelimelerin sayısı 103 dür. Bu ayetler üç gruba ayrılır:

1 - Bela ve musibetlere direnmekle ilgili olanlar:
  • ‘’
  • O halde sen de, azim ve irade sahibi elçilerin sabrettikleri gibi sabret. O nankörler gibi acele etme. ‘’ ( 46/35 )
  • ‘’
  • Gerçekten biz onu ( Hz. Eyüp ) sabreden bir kul bulmuştuk. Ne güzel kuldu, O daima bize baş vururdu. ‘’ ( 38/44 )
  • ‘’ Allah’ın elçisine itaat edin, bir birinizle çekişmeyin, yoksa korkuya kapılırsınız devletiniz gider Sabredin. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.’’ ( 8/46 )
2 - Kötülüklerden kendini ve başkalarını çekip çevirmekle ilgili olanlar:
* ‘’ ....
Allah’ın yeri geniştir. Ancak sabredenlere, ödülleri hesapsız ödenecektir. ‘’ ( 39/10 )
  • ‘’ Onlara sabretmelerinden ötürü ödülleri iki kez verilir. Onlar kötülüğü iyilikle savarlar. ‘’ ( 28/5
  • 4 )
  1. - İbadete devam etme konusunda sabırlı olmayı emir ve tavsiye eden ayetler:
  • ‘’ Ey inananlar sabır ve namazla ( Allah’tan ) yardım isteyin. Muhakkak ki Allah, sabredenlerle beraberdir. ‘’ ( 2/ 153 )
  • ‘’ Sabreden erkekler, sabreden kadınlar. İşte Allah bunlar için bağış ve büyük bir ödül hazırlamıştır. ‘’ ( 33/35 )

Temelde psikolojik olan diğer ahlaki değerler gibi, sabır ile sevgi de iç içedir. Bu konuda Almanca’daki şu atasözü meşhurdur:

‘’ Sevgi nerede ise sabır oradadır. ‘’
Acele ve aceleciliğin karşıtı olan sabırlı davranış tarzını benimseyen kişiler, iyi dinlerler, baskı altında olsalar bile, heyecan ve telaş göstermezler.
Beklemeye tahammüllüdürler.
Rekabet ve yarışmayı sevmezler.
Yumuşak başlıdırlar, yavaş ve tartarak konuşurlar.
Her şeyi yavaş yapmayı severler.
Duygularını açıkça ifade ederler.
Düşmanlığı sevmezler, küçük şeylerden mutlu olurlar.
Her haklı sabır olayının arkasında Hak, yani Allah vardır.
‘’ Öyle ise beni anın ki, ben de sizi anayım. Bana şükredin, nankörlük etmeyin. Ey inananlar, sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Muhakkak ki Allah, sabredenlerle beraberdir. ‘’ ( 2/153

Konu SSS tarafından (02-02-2010 Saat 17:14 ) değiştirilmiştir.. Sebep: Kayıt hatasını düzelttim
SSS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
sabır

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)