AK Gençliğin Buluşma Noktası
Köşe Yazıları Köşe yazıları burada paylaşılıyor.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 08-09-2011, 20:32   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Sahura kalkmak / Mehmet Talu - Milli Gazete
Oruç tutacak kimsenin sahura kalkıp bir şeyler yemesi-içmesi ve sahuru münasip vakte kadar tehir etmesi müstehabtır. (Alemgir, el-Fetava'1-Hindiyye, 1/200)

Sahurun vakti gecenin son altıda biridir. Sahur seher vaktinde yenen yemek demektir. Seher de ikinci fecirden biraz önce olan vakti ifade eder.

Sahura kalkmaktan gaye: Oruca güç kazanmak ve seher vaktinin ecir ve faziletinden yararlanmaktır. Binaenaleyh, orucun daha canlı, daha şevkli tutulabilmesi ve bir çok bereketlere vesile olması için sahura kalkmalı ve bir şeyler yemelidir. Enes b. Malik (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Sahur yemeği yiyiniz. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır." (Buhari, Savm: 20; Müslim, Sıyam:9; Nesai, Sıyam:18; Tirmizi, Savm:17) buyurmuşlardır.

Sahura kalkmak; dua ve ibadetlerin kabul edilme vakti olan seher vaktinde uyanık olmaya, Cenab-ı Hakkı zikretmeye ve O'na dua etmeye, neticesinde de ilâhi feyizlerden istifade etmeye sebep olur.

Ebû Seidi'l-Hudri (R.A.)den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Sahur yemeği yemek, berekettir. Bir yudum su ile de olsa onu terketmeyiniz. Şüphesiz sahur yemeği yiyenleri ALLAH Teâlâ mağfiret eder, melekler de onlar için istiğfar ederler." (Ahmed b. Hanbel, 3/44) Buyurmuşlardır.

Sahura kalkmak: Vereceği güç ile gün boyu açlığa katlanmada kolaylık sağlar, oruçlunun şevk ve canlılığını artırır, açlığın sebep olabileceği huysuzluğun giderilmesini temin eder.

Abdullah b. Abbas (R.A.) den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Sahur yemeği ile gündüzün orucuna, kaylûle yani öğlen uykusuyla da gece ibadetine kalkmak için yardım isteyiniz." (İbn-i Mace, Sıyam: 22; Hakim, Müstedrek, 1/425) buyurmuşlardır.

Sahura kalkmak; Sünnete uymaktır, ehl-i kitaba muhalefettir. Amr b. el-As (R.A.) den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Bizim orucumuzla ehl-i kitabın orucu arasındaki fark, sahur yemeğidir." (Müslim, Sıyam: 46; Ebu Davud, Sıyam: 15; Tirmizi Savm: 17) buyurmuşlardır.

Ehl-i kitabın orucu, akşam iftardan az bir zaman sonra hemen başlardı. Orucun bize farz kılındığı ilk günlerde de durum aynı, yani oruca yatsı namazından itibaren başlanır idi. Sonradan durum biz Müslümanlar için hafifletildi ve imsak vaktine kadar yeme-içme ve cinsî temasa izin verildi, hatta sahur yemeği yemek teşvik edildi.

Sahura kalkmak: Oruca niyet etmeği akşamdan unutmuş olana niyet etme imkânını da sağlar.

Sahur Duası

"ALLAHım kusurlarımızı ört, günahlarımızı bağışla...Bizi, ailemizi, milletimizi ve ülkemizi her türlü kötülükten koru... Senin her şeye gücün yeter. İbadetlerimizi kabul eyle, rahmet ve bereketini esirgeme ülkemizden." AMİN

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi