AK Gençliğin Buluşma Noktası
Yakın Tarih Cumhuriyet tarihimiz ile ilgili paylaşımlar.

Stil
Seçenekler

Alt 04-10-2011, 01:42   #1
Kullanıcı Adı
Seyyah
Standart Saltanat ve hilafetin kaldırılmasını paşalar ve halk gerçekten istiyormuydu ?

(NUTUK'TAN)
Rauf Bey'e saltanat ve hilafet hakkındaki düşüncelerini sordum.Bana şöyle cevap verdi:
''Ben, dedi, saltanat ve hilafet makamına vicdanımla bağlı biriyim.Ben nankör değilim ve olmam.Padişaha bağlılık borcumdur.Halifeye bağlılık ise terbiyem gereğidir.Bizde kamuoyunu elde tutmak güçtür.Bunu ancak, erişemeyeceği kadar yüksek görülmeye alışılmış bir makam sağlayabilir.O da HİLAFET MAKAMIDIR.Bu makamı ortadan kaldırıp onun yerine başka nitelikte bir makam getirmeye çalışmak felakete ve büyük acılara yol açar.Bu da asla doğru olamaz''

Rauf Bey'den sonra karşımda duran Refet Paşa'nın görüşünü sordum.Refet Paşa'dan aldığım cevap şuydu:
''Rauf Bey'in düşünce ve görüşlerinin hepsine katılırım.Gerçekten de bizde padişahlıktan ve halifelikten başka idare şekli söz konusu olamaz.''

Daha sona Fuat Paşa'nın görüşlerini merak ettim ve ona da sordum ondan aldığım cevap şöyle idi : ''Bu konuda önce halka danışılmalıdır benim düşüncem şimdilik bu kadardır yorgunum biraz özür dilerim.''

Bunun Üzerine bende şöyle dedim.

''Tamam telaşa gerek yoktur, bunları düşünmeye daha zaman var sakın mecliste bunları anlatarak yeni bir telaşa ve heyecana yol açmayınız''

ve Atatürk'ün Saltanat hakkındaki düşünceleri :
Hakimiyet ve saltanat hiç kimseye kimse tarafından hediyedir diye verilmez.Hakimiyet ve saltanat kudretle,kuvvetle ve zorla alınır.Osmanoğulları (Osmanlı Hanedanı) zorla Türk milletinin egemenliğine el koymuşlardır, şimdi Türk milleti o egemenliği kendi eline alıyor.
Bu böyle bilinmelidir, fakat ihtimaldir ki bazı kafalar kesilecektir !

[Nutuk Sayfa 550]

Seyyah isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-10-2011, 01:46   #2
Kullanıcı Adı
İntifada
üstad maşallahın var...
nerelerdeydin sen...
Alt 04-10-2011, 01:56   #3
Kullanıcı Adı
Seyyah
Üstadım okul, sınavlar, vize - finaller derken pek giremiyordum, lakin seçim dönemi elimizden geldiği kadar bildiklerimizi, gördüklerimizi göstermeye çalışacağız inşAllah.
Alt 04-10-2011, 12:03   #4
Kullanıcı Adı
LâHuTî
Paylaşımlarınızdan dolayı tebrik ediyorum sizi.
Bundan sonra sıkı bir takipçinizim..saygılar..
LâHuTî isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-10-2011, 12:10   #5
Kullanıcı Adı
BlueMoon
bütün devrimler tartışmalıdır kardeşim.

halk ne bilecek. o zamanlar tv mi var radyo mu var ? biri haber getirirse milletin haberi oluyor. o zaman her bir milletvekili başlı başına kanun. ne derse o oluyor. halk devrimleri kabul etmiştir çünkü kabul etmek zorunda bırakılmışlardır. eski insanlardan dinlersin. onların da sayısı az kaldı 90 yaş üzeri insanlardan dinle bak. köy köy gezip devrimlere karşı çıkanları nasıl yargısız infaz ettiklerini istiklal mahkemelerinin.

BlueMoon isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-10-2011, 12:15   #6
Kullanıcı Adı
Tarantula_
Halkı Hilafet ve Saltanat için savaştırıldı ancak cumhuriyet kurulunca Kemal'in gerçek yüzü ortaya çıktı.! Bu yüzden Kazım Paşamıza yapmadıklarını bırakmadılar !!!! Serbest fıkra'nın izmirde ki mitinginde halk proveke edildi sonra polis halkı tartakladı copladı ve hatta bazıları halkın üstüne ateş açtı Fehmi beyin kürsüsüne gitmek istedikleri için sadece.! Babasıyla mitinge gelen 14 yaşında ki bir çocukta hayatını kaybedenler arasındaydı ve acılı baba çocuğunu kucağına aldığı gibi Fehmi beyin yanına gitti ve " bu ilk kurbanımız hepimiz kurban olalım size yeter ki bizi kurtarın" mealinde ki o tarihi cümleleri sarf etti.! Halk ne kadar bunalmış ki böyle şeyler söylüyor.!
Alt 04-10-2011, 12:20   #7
Kullanıcı Adı
İntifada
bana o dönem halkın isteği üzerine yapılan 3 icraat sayabilecek olana rep basıcam...
Alt 04-10-2011, 13:35   #8
Kullanıcı Adı
Seyyah
Güncelleme.

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)