![]() |
#1 |
![]() DTP’li vekillerin polis zoruyla mahkemeye götürülmelerini önleyecek değişiklik için AKP ve DTP’nin 359 oyu var. 367 için sekiz oy yetecek. Başbakan Erdoğan DTP’lileri polis zoruyla mahkemeye götürülmekten kurtaracak 83. Madde değişikliği için yeşil ışık yaktı. Erdoğan “Muhalefet partileri hazırsa biz hazırız. Anayasa değişikliğine varız, yasa değişikliğine de” dedi... Ancak MHP öneriyi reddetti. CHP’nin tavrı belirsiz. Anayasa değişikliğinin referanduma gitmeden kabulü için 367 oy gerekli. DTP’nin 21, AKP’nin ise 338 sandalyesi var. Gözler 10 bağımsız vekil üzerinde.
![]() Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DTP’li bazı milletvekillerinin polis zoruyla ifade vermeye getirilmesine ilişkin mahkeme kararı konusunda önemli açıklamalar yaptı. “Anayasa değişikliğine de varız, yasa değişikliğine de varız, ne gerekiyorsa... İktidar partisi olarak biz hazırız” diyen Erdoğan, konuyla ilgili muhalefet partilerine çağrı yaptı. Başbakan Erdoğan, yeni yasama yılı açılış töreni için geldiği BMM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin kendisine, DTP milletvekillerinin ifade krizine ilişkin yeni formül arayışlarının konuşulduğunu hatırlatması üzerine Erdoğan, “Böyle bir yasal zeminin oluşması halinde yasal değişikliğin adımlarının atılması noktasında, ki bunu gerektirir, bizler buna zaten her zaman varız. Burada Anayasanın 14. maddesiyle alakalı bir sıkıntı söz konusu. Ama tabii fikrinden, düşüncesinden dolayı bunun altını özellikle çiziyorum; fikrinden, düşüncesinden dolayı hiçbir insanın yargılanmasından yana değiliz. Bu ister parlamenter olsun, ister parlamenter olmasın” dedi.Bir gazetecinin, “Muhalefet partileri bu konuda çözüm noktasının, iktidar partisi olduğunu söylüyor, bu konuda eleştiriler var” demesi üzerine, Başbakan Erdoğan, “Ben size açıkladım. İktidar partisi olarak biz hazırız. Muhalefet partileri hazırsa, beraber bu işi yaparız” dedi. “Anayasa değişikliğine değil mi” sözleri üzerine de Başbakan Erdoğan, “Anayasa değişikliğine de varız, yasa değişikliğine de varız, ne gerekiyorsa...’’ ifadelerini kullandı. AKP-DTP ittifakı yetmiyor DTP’lilerle ilgili ifade krizi Anayasa’nın 83. maddesinden kaynaklanıyor. Anayasa değişikliği için 367 oy gerekiyor. AKP’nin 338, DTP’nin ise 21 sandalyesi bulunuyor. Anayasa değişikliği için sekiz milletvekilinin daha oyuna ihtiyaç var. MHP öneriyi reddederken, CHP’nin tavrı belirsiz. Gözler 10 bağımsız milletvekiline çevrildi. Demokratik açılım Demokratik açılım konusundaki oturumun ne zaman yapılacağının sorulması üzerine de Erdoğan, “Ben çağrımı hemen yapıyorum” dedi. “Net bir tarih verebilir misiniz” sorusuna karşılık da Erdoğan, “Demokratik açılım konusunda söylediğim gibi, kısa, orta, uzun vadeli takvimimiz var. Kısa vadeli dediğimiz çalışmalar ağırlıklı olarak mevzuat ve genelgelerle ilgili çalışmalardır. Orta vadede yapılacak olan çalışmalar, genelge ve yasalarla ilgili çalışmalardır, uzun vadeli olanlar ise Anayasa değişikliği gerektiren çalışmalardır. Tüm bunlar bu görüşmeler çerçevesi içerisinde yürütülecek olan süreçtir’’ diye konuştu. “Meclis’teki tarih için bir şey söyleyebilecek misiniz” diye sorulunca da Erdoğan, “(Şu tarihtir) diyemem. Bir başlasın... Başlar, başlamaz arkadaşlarımız diğer gruplarla görüşür’’ cevabını verdi. Cumhurbaşkanı seçimi Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, “CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ‘Cumhurbaşkanı eski yöntemle seçilsin’ önerisi oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz’’ sorusunu da şöyle cevapladı: “(Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir) Öyle mi? Burada milletin vekilleri var. Biz milletin aslına götürüyoruz bu işi. Millet ne yaptı? Bir karar verdi. Dedi ki ‘böyle böyle cumhurbaşkanı seçimi şu zamandan bu zamana yapılmalıdır.’ Bu işi bundan sonra millet yapmalıdır. Öyleyse millete gideceksin. Milletten niye kaçırıyorsun? Sayın Baykal, Cumhurbaşkanı seçimini milletten kaçırıyorsunuz. Niye açırıyorsunuz? Bırakalım millet seçsin. Ne istiyorsa millet yapsın. Bizim de istediğimiz, bu konuda milletin kararıdır. Millet de zaten bunu istiyor. Bu iş bitmiştir.’’ ‘Yoğurdu üfleyerek yeme durumundayız’ Başbakan Erdoğan, TBMM’nin yeni yasam yılına başlaması dolayısıyla verilen resepsiyonda, DTP’li milletvekilleri ve gazetecilerle sohbet etti. Bir gazetecinin, “DTP milletvekillerinin polis zoruyla götürülmesini engelleyecek bir Anayasa değişikliği olacak mı” sorusu üzerine Erdoğan, “Atılması gereken adımlar neyse, ister Parlamenter olsun, ister sivil olsun, düşüncelerinden ötürü biz kimsenin yargılanmasını düşünmüyoruz, istemiyoruz” dedi. 411, 367’yi yaşadık DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’ın bu sırada “Umarım üç ay içerisinde sorunu Meclis’te çözeriz. Yargıya bırakmayız” şeklindeki sözleri üzerine Erdoğan, “İnşallah. Onu da söyledik. Muhalefetle bu konuda el birliği yaparsak, o zaman bunlar tabii çözülür. Ama bu Parlamento biliyorsunuz 411’i yaşadı, 367’yi yaşadı. Bunlar da var. Onun için biraz şimdi yoğurdu da üfleyerek yeme durumundayız. Birde bu var” dedi. DTP Milletvekili Sırrı Sakık’ın da “Ama bu Parlamento 1994’ü de yaşadı” demesi üzerine, Erdoğan, “Bütün mesele ne biliyor musunuz? Parlamentolar, kurumlar, vesaire, bu irtibatlar tabi çok önem arz ediyor. Ama önemli olan adımları atmak” dedi. Şahin: Benim yüzümden oldu Taraf’ın, DTP’lilerin polis zoruyla ifadeye götürülmesine Adalet Bakanı olduğu sırada Mehmet Ali Şahin’in neden olduğunu ortaya çıkarmasının ardından Meclis Başkanı Şahin’den açıklama geldi. Meclis’teki resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, DTP Milletvekili Aysel Tuğluk’un yargılanmasına yol açan kararda, Adalet Bakanı olduğu dönemde, müsteşar yardımcısının imzasının bulunduğunun hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: “Yazılı başvuru Müsteşar Yardımcısı arkadaşımızın imzasıyla gerçekleşmiş. Yargıtayın kararından sonra benim haberim olmuştu. Tabii Adalet Bakanıydım kuşkusuz. Müsteşar yardımcımın böyle bir tasarrufu beni de ilgilendirir, bağlar tabii. Ortadaki Yargıtay kararıdır. Yargı kararını eleştirmem yanlış olur.” Şahin, Meclis’te milletvekili vermeyeceklerini de sözlerine ekledi. Taraf/FİKRET KARAGÖZ/ANKARA-AA - Istanbul - 02.10.2009
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|