AK Gençliğin Buluşma Noktası
Genel Tarih Devlet tarihleri ve kültürleri.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-11-2023, 10:41   #1
Kullanıcı Adı
Tayyip20
Standart Selçuk Bey

SELÇUK BEY

Büyük Selçuklu Devleti'nin temellerini atan Selçuk Bey, 1009 yılında Kazakistan'ın Cend şehrinde vefat etti.

Selçuk Bey, Aral Gölüyle Hazar Denizi arasındaki topraklara hakim olan Oğuz Türklerinin Kınık boyundandır. Babası Dukak Subaşı Oğuzların ordu komutanıdır. 10. yüzyıl başlarında doğan ve babası öldüğünde henüz 17-18 yaşlarında olan Selçuk Bey, Yabgunun yanında görev aldı. Daha sonra Yabgu Oğuzlarına subaşı oldu.
Bu dönemde Oğuz Türkleri İslamiyeti kabul etmişlerdir. Kınık boyu Anadoluya Oğuz Yabgu devletinden koparak göç etmiştir.

Genç yaşına rağmen Selçuk Beyin giderek artan itibarı, Oğuz Devletinin Yabgusu ve eşini rahatsız etti. Bir süre sonra Yabgu ile arası açılan Selçuk Bey, kendisine bağlı kalabalık Oğuz boylarıyla, Maveraünnehire doğru göç etti. Bu göçün asıl nedeni yer darlığı ve otlak yetmezliğiydi.

Büyük Selçuklu Devleti, 1038 yılında Selçuk Bey tarafından kurulmuştur. Bağdat‘ı başkent yapan bu Türk devletinin sınırları 10.000.000 km²'ye ulaşarak dönemin en güçlü devletleri arasına girmiştir.

Dil olarak Türkçe ve Farsça kullanan devlet monarşiyle yönetildi. Din olarak İslam kabul edilen Büyük Selçuklu Devletinin bayrağında Turkuaz renginde çift başlı bir kartal bulunmaktadır.

Selçuk Bey 960 yılında Seyhun (Sırderya) nehri kıyısında bir Oğuz şehri olan Cende geldi. Maveraünnehirden göç etmiş Müslüman Türkler burada bulunuyordu. Selçuk Beyin Türklerle diğer İslam ülkeleri arasında bir sınır teşkil eden Cende gelişi, tarihte önemli bir çağın başlangıcı sayılır.

Selçuk Bey, bu yeni bölgenin siyasi ve sosyal şartlarını da değerlendirerek, kendisine bağlı Oğuzlarla birlikte Müslüman oldu. Bu dönemde Müslüman olan Oğuzları diğer soydaşlarından ayırmak için özel bir adlandırma ile ''Türkmen'' denmeye başlandı. Bundan sonra gittikçe yaygınlaşan bu isim, 13. yüzyıldan itibaren Oğuz adının yerini aldı.

Selçuk Bey Oğuz Yabgusunun memurları Cend şehrine yıllık vergiyi almak için geldiklerinde ''Ben kâfirlere haraç vermem'' diyerek onları uzaklaştırmıştır.

İslamiyeti yaymak için mücadeleye başlayan Selçuk Bey, Oğuz Devletine karşı savaşlar vermiştir.
Selçuk Bey yaptığı çarpışmalardan iki önemli fayda sağladı. Birincisi, Müslüman Oğuzların kendisine katılması, ikincisi ise, Cend şehri ve civarında Yabgunun nüfuzunu kırarak kendi bağımsızlığını ilan etmesi.
Bu savaşlardan birinde oğlu Mikaili kaybetti. Bunun üzerine Mikailin oğulları olan Tuğrul Bey ve Çağrı Beyi yanına alarak yetiştirdi.

Büyük Selçuklu Devleti'nin kurulmasına öncü oldu
Komşu devletler Selçuk Bey'in bağımsızlığını tanıdılar. Bu dönemde Türk Karahanlı Devleti ile İranlı Samani Devleti savaş halindeydiler.

Samani Devleti, Selçuk Beyden yardım istedi. Selçuk Beyin hem yeni topraklara ihtiyacı, hem de Büyük Türk Hakanlığında gözü vardı. Oğlu Arslan Beyin kumandasında gönderdiği kuvvetler sayesinde Samani Devleti Karahanlılara karşı galip geldi. Bunun karşılığında Buhara ile Semerkant arasında olan bir bir bölge yurtluk olarak Selçuklulara verildi.

Selçuklu Devleti, bir yanda Karahanlı Devleti, diğer tarafta Samani Devleti olmak üzere iki büyük devlet arasında bulunuyordu ve burada tutunmak zorundaydı. Selçuklular, iki devletle ilişkilerini bütün fırsatları değerlendirerek dengelediler.
Karahanlılar 992 yılında Samaniler'in başkenti Buharayı ele geçirdiler. Samaniler bölgeye ancak Oğuz Devletinin yardımı ile tekrar hakim olabildiler. Fakat artık Samani Devleti'nde huzursuzluk ve kargaşa yoğunlaşıyordu. Bu durumdan Gazne Devleti faydalanmak istedi. Çünkü Gazne Devleti henüz Samanilere bağımlı olmaktan kurtulamamıştı.

Samaniler, Karahanlı Devleti ile gittikçe güçlenen Selçuk ve Gazne devletleri arasında yok olmaya mahkumdu.
Mikail, Arslan, İsrafil, Yusuf ve Musa adındaki oğullarıyla birlikte Büyük Selçuklu Devletinin temellerini atan Selçuk Bey 1009 yılında 100 yaşlarında vefat etti. Selçuk Bey öldüğü zaman devleti iyice teşkilatlanmış ve Selçuklu'nun temelleri atılmıştı.

Ölümü: Selçuk Bey, 1009 yılında Kazakistan'ın Cend şehrinde öldü. Yerine oğlu Arslan geçti. Selçuk Beyin temelini atıp miras bıraktığı bu devlet oğlu Arslan Bey zamanında geniş sınırlara ulaşarak ihtişamını artırdı. Daha sonra torunu Tuğrul Bey devletin başına geçti. Onun ardından da Tuğrul Beyin kardeşi Çağrı Beyin oğlu Sultan Alparslan tahta oturdu.

1038 yılında Selçuk Bey tarafından kurulan bu devlet 1150'li yıllarda yaşanan Haçlı saldırıları ve Moğol istilaları sebebiyle büyük bir çöküntü yaşadı. Büyük Selçuklu Devleti 1157 yılında varlığını sonlandırdı
.

 

Tayyip20 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-17-2023, 11:53   #2
Kullanıcı Adı
Tayyip20
Standart
Ruhu şad olsun.
Tayyip20 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta