![]() |
#1 |
![]() ![]() Prof. Tarhan, 'Oryantalistler Osmanlı tarihinde yardımlaşma ve kul hakkı gibi erdemli vasıflardan bahsederken biz hızla Ortaçağ’ın insani olmayan özelliklerine geri dönüyoruz' dedi. İzzet Taşkıran’ın haberi Moral FM’deki Hayata Dair programında çarpıcı saptamalar yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul’da yaşanan sel felaketinde yaşanan yağma olaylarını değerlendirdi. Şu anda yurt dışında olduğu için yaşanan olayları internetten takip edebildiğini belirten Prof. Tarhan, “İnsanın ruhunu en çok zedeleyen görüntülerse yol kenarlarında vatandaşlarımız can çekişirken bazılarının yağma yapması oldu. Bana göre yağmaların acımasızca yapılması selden daha büyük ikinci bir felakettir.” diye konuştu. SELDEN SONRA İKİNCİ FELAKET YAĞMA OLAYLARI Ünlü Psikiyatr, “Oryantalistler Osmanlı tarihinde yardımlaşma, dürüstlük ve kul hakkı gibi erdemli vasıflardan bahsederken biz hızla Ortaçağ’ın insani olmayan özelliklerine geri dönüyoruz” diyerek şöyle devam etti: “Oryantalist seyyahlar yazdıkları kitaplarda kapısı kilitlenmeyen evlerden ve dükkânlardan bahsederlerdi. Bunun sonucunda Batı Endülüs’ü örnek alıp Protestan ahlakını ortaya koydu ve hızla gelişmeye başladı. Bizde 300 yıl sonra bu güzel vasıflarımızı terk ederek Ortaçağ ahlakıyla bezendik. Acaba bu neden kaynaklandı? sorusunun cevabını geleceğimiz açısından vermek zorundayız.” ABD’de geçtiğimiz günlerde başından geçen bir olayı örnek gösteren Prof. Tarhan, “Yemek yediğim yerde içinde evraklarımın ve paramın bulunduğu çantamı unuttum. Bunu 3 saat sonra fark ettim. Geri dönünce mekân sahiplerinin çantamı alıp bana vermek üzere sakladıklarına şahit oldum. Acaba aynı olay İstanbul’da olsaydı ne olurdu?” diyerek kaybetmeye başladığımız bazı değerleri hatırlattı. “BIRAKIN FAKİRLER NASİPLENSİN DÜŞÜNCESİ ÇOK SAKINCALI” Tarhan sel felaketinde yaşanan yağma olaylarıyla ilgili “bırakın fakirler bundan nasiplensin nasıl olsa sigorta şirketleri ödeyecek” şeklindeki düşüncelere şiddetle karşı çıkarak “Yaşanan afette milletin mallarını çalanlar ve bu durumda empati yapmayanlar aslında Türkiye’nin geleceğini çalıyorlar. Her anne ve babanın bu durumu çocuklarına anlatması gerekir” dedi. “Batılılar bizim atalarımızın ahlakını almış yaşıyorlar bizde Orta Çağ’ın özellikleriyle yaşıyoruz. Gerçekte galip olanın Batı medeniyetin değil de, oradaki hak meziyetlerin olduğunu görüyoruz. Dürüstlük, çalışkanlık ve erdemli olma gibi değerler insanın orta ve uzun vadede yararına olan özelliklerdir.” ERDEMLİLİK Mİ YOKSA ÇIKARCI OLMAK MI FAYDALI “Erdemlik olmak mı yoksa çıkarcılık mı karlıdır? Yalancılık kısa vadede yararlı gibi gözükse de bunu yapmakla geleceğimizi kaybetmiş oluyoruz. Gelecek kuşakların hayatını çalmış oluyoruz. “ “Emek vermeden bir şeyleri elde etmeyi cazip hale getirmek çok büyük bir tehlikedir. Her şeyi kısa vadede elde etmek isteyen insan nefsi bunu istiyor. Fakat uzun vadedeki başarı emek vermek ve alın teri ister. Maalesef bizim değer yargılarımız hızla değişiyor. Biraz erdemli bir kişiyi gördüğünüzde hemen ne kadar dürüst bir kişi diyorsunuz? Halbuki olması gereken özellikte budur.” Moralhaber
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|