Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-20-2012, 19:57   #9
Kullanıcı Adı
Armağan
Post F-5
F-5
F-5A/B Freedom Fighter ve F-5E/F Tiger II düşük maliyeti olan ve kolay bakım yapılabilen bir gelişmiş eğitim uçağıdır.SSCB ve Doğu Blokundaki karşılığı L-39 Albatrostur.Birleşik Devletler Hava kuvvetlerinde Top gun tarzı savaş eğitim okullarında eğitim uçağı olarak kullanılmaktadır. Ucuz maliyeti olması sebebiyle daha çok zayıf ekonomili ülkelerin tercihi olmuştur. Uçak günümüz teknolojisinden geri kalmaktadır. Türk Hava Kuvvetleri de bir modernizasyon çalışması ile bu uçakları eğitim uçağı olarak bir müddet daha kullanmayı planlamaktadır. F-5 çok amaçlı bir uçaktır ve çok yüksek manevra kabiliyeti vardır. Hava Savaşları için Sidewinder füzeleri taşıyabilir. Kara saldırıları için de bomba ve roket taşımaktadır. F-5B adında iki kişilik eğitim versiyonu ayrıca RF-5 adında bir fotokeşif versiyonu vardır. F-5 pek çok ülkede lisans altında üretilmektedir.
Kullanıcılar
Avusturya
Bahreyn
Botswana
Şili
Etiyopya
Honduras
Endonezya
Güney Kore
Honduras
İran
Ürdün
Kenya
Meksika
Fas
Norveç
Pakistan
Paraguay
Tayvan
Suudi Arabistan
Singapur
Güney Kore
İspanya
Sudan
İsviçre
Tayland
Tunus
Türkiye
Ürdün
Venezuela
Vietnam
Yemen

Bu uçaklar 60ların sonlarına doğru ucuz uçak olmaları için dizayn edilmişler ve günümüzün savaş ortamında tamamen yetersiz kalmaktadırlar.Bu uçaklarda modernize edilerek pilot eğitiminde kullanılmaktadır. Bu uçaklar ile ilgili en ilginç yan ise Amerikan hava filosunun pilotlarının bu uçakla savaşmaktan çok bu uçağa karşı savaşmış olmasıdır.(yüksek manevra kabiliyeti ile pilot antrenmanları için düşman rolünü oynayan uçaktır.) Sovyetlerin Mig-21 inin NATO muadili kabul edilmektedir.(fakat maksimum hızı ondan daha az)
Armağan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla