Bu sistemin önümüzdeki 20 yılda birçok aksaklıklar çıkaracağını düşünüyorum ve sistem tartışması son bulmayacak. Cumhurbaşkanımız yaşadığı sürece Başkan olarak seçilir buna bir endişem yok. Ancak uzun vadede eğer 3-4 adaylı bir seçimde varsayalım ki %40-%30-%20 gibi bir sonuç çıkarsa. 2.turda %40 oy alan aday seçimi kazansa bile meclis dağılımında çoğunluğu elde edemezse daha büyük bir sıkıntı olacak. Meclis de koalisyon olacak yada farklı partilerin dediği olacak Başkan farklı olacak. Veyahut 2.turda 2. Ve 3.partilerin adayları birleşip daha yüksek oy alırsa mecliste çoğunluk olmana rağmen bu seferde başkan farklı partiden olur. Gerçek demokrasi bu diyenler olabilir ama benim matematiğim bu sistemin istikrardan ziyade istikrarsızlığa da sebep olabileceği. Ayrıca yürütme organına Yasama'da bulunan bir partinin genel başkanlığı ve yargıya doğrudan üye seçimi hakkı tanınması başkanlık sisteminin temeli olan kuvvetler ayrılığına tamamen zıt. Sağdan bakıyorum soldan bakıyorum bir türlü bu sistem aklıma yatmıyor. Özellikle Başkan'ın tüzel kişilik kurabilmesi ilerde çekindiğim bir durum. Keşke süreli bir anayasa olsa bu mesela 10 yıl sonra bazı yetkiler kalksa. Erdoğan sonrası bu yetkilerin sevmediğim beğenmediğim birine geçmesi beni rahatsız eder. Ben hayır diyebilirmiyim? emin değilim sanırım diyemem ama oy kullanmayabilirim.
|