Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-01-2017, 08:59   #19
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Barbaros'un Fransa'ya yardim Seferi
http://www.enfal.de/otarih48.htm

Kanunî l54l Macaristan seferinde Barbaros'u Adriyatik sahillerinin muhafazası ile görevlendirmişti. Şarlken,Cezayire yürümekteydi Barbaros Pasa, Cezayir Beylerbeyiydi evlatlığı Hasan Sicilya'dan Cebelitarık'a Avrupa sahillerini tehdid ediyor kiymetli mallar ele geçiriyordu.

Bu tehdide son vermek isteyen Şarlken, bizzat kendisi Cezayire yürüme karari alır. 65 parça kadırga, 400'e yakın gemi ile Cezayire hareket eder. Doria idaresindeki donanma, 20 Ekim l54l'de Cezayiri yirmi beş bin kişi ile kuşatır. Cezayir kalesindeki Hasan Aga' az sayidaki kuvvetiyle direnir hava şartlarının etkisiyle Şarlken, Cezayirde büyük bir hezimete ugrar.*

Cezayir bozgunundan sonra Şarlken, Fransa Krali François ile mücadele eder. Şarlken ile başa çikamayan François, Osmanlılardan yardım ister Barbaros'un da onayıyla Akdeniz'de şarlken'e ortak bir harekete karar verilir. Fransa'ya yardim kararı alınarak Barabaros, Fransız donanması ile birlikte müstakil bir harekâta memur edilir.*

28 Mayis l543'te Istanbul'dan hareket eden Barbaros, ll0 gemilik filosuyla Messina, Reggio ve Ostia gibi italyan sahillerini vurur Marsilyada törenlerle karşılanır. Fransız donanmasıyla şarlken'in müttefiki Nice'i muhasara edilir. Sehir, 20 Agustos'ta ele geçirilir ancak Fransizlarin iki yüzlü davranmalarindan dolayi Barbaros, kuşatmaya son verir.*

Barbaros, François'in, Sarlken ile anlaşmasıyla istanbul'a dönmek zorunda kalir. Dönüşte Cenova'da esir bulunan Turgut Reis'le birlikte birçok Müslüman ve Türk esiri kurtarılır. barbaros istanbulda Kanunî tarafindan büyük deniz gazasının kahramanı sıfatıyla kabul edilerek iltifatlara mazhar olur.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla