Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-18-2017, 08:57   #37
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Standart
Kaynak islam ansiklopedisi
Kudüs’teki Osmanlı yönetimi,

*1702’de Kudüs sancak beyi tayin edilen Muhammed Paşa’nın vergileri arttırması ve Nakîbüleşraf Muhammed Hüseynî’nin öncülüğünde isyana sebep oldu nakîbüleşraf kudüs yönetimini iki yıl boyunca ele geçirdi. Şam eyalet valisi 1705’te askerî güç kullanarak isyanı bastırdı*XVIII. yüzyılda osmanlıda görülen zaaf Kudüs’te yeni gelişmelere yol açtı. Kudüs sancak beyleri güçlü ailelerden seçilecek böylece Kudüs’teki ailelerin gücü artacaktı Kudüs sancak beyleri Tûkan ve Nimr ailelerinden seçildi. Osmanlı ve Kudüs yönetiminde etkili oldular.
*müftüler Ebü’l-Lutf, nakîbüleşraflar Hüseynî şer‘î mahkeme ve belediye başkanları Hâlidî ailesinden seçildi. I. Meşrutiyette Kudüs’ün temsili için Hâlidî ve Hüseynîler yarışmış, seçimi Yûsuf el-Hâlidî kazanmıştır. II. Meşrutiyette ise Kudüsü Rûhî el-Hâlidî ve Saîd el-Hüseynî temsil etmiştir.
*1798’de Mısır’ı işgal eden Napolyon Gazze ve Remle’yi ele geçirerek Kudüs’ün Akdeniz sahili Safed’i de ele geçirip Şam bağlantısını kesti. Akkâ’da Cezzâr Ahmed Paşa’nın Fransızları yenmesiyle ve Mayıs 1799’da Fransızlar kudüsü terketmiştir*1807’de Kudüs isyanı Sayda Valisi Süleyman Paşa bastırdı. Vehhâbîlere karşı Sayda Valisi Süleyman Paşa Kudüs sancağına geçti 1821’deki Yunan isyanı Kudüs’teki Rum Ortodoksları hareketlendirdi 1825’te Kudüs köyleri askere gitmemek ve vergi ödememek için bir isyan başlattılar; İbrâhim Ebû Goş’un kudüsü ele geçirdi. Sayda Valisi Abdullah Paşa isyanları bastırdı
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla