Kaynak beyaztarih.com
Selahaddin Eyyubi: Şarkın En Sevgili Sultanı
*Selahaddin Eyyûbî* islamın en sevdiği* hükümdarıdır* Akif onu “Şark’ın en sevgili sultanı” olarak tanımlar Selahaddin bir fatihtir. Kudüs’ü fethetmiş, Fatımîleri sonlandırmıştır son derece cömert ve merhametlidir. Yanından alimleri ayırmaz gençliğinden itibaren ilimle meşgul olmuş amcası* Şirkuh’un yönlendirmesiyle askerîyeye* yönelmiştir*Selahaddin’in amcası Şirkuh, Zengî atabeyi Nureddinin en güvendiği komutandır* Selahaddin’in babası ise Necmeddin Eyyûb,kıymetli bir idarecidir.*Eyyûbîler 1130 da tarih sahnesine çıktı. Selahaddin islamda paylaşılamamıştır Genel kanıda Eyyûbîler Azerbaycan’a yerleşen Yemen Araplarındandır Hezbaniye Kürtleri Revadiye aşireti ile karışmış ve Kürtleşmişlerdir. Zengîlerin hizmetine girerek Oğuz topluluklarıyla* ilişkiye girmişlerdir. Selahaddin ev yaşantısında Kürtçe, devlet işlerinde Arapça askerî konularda Türkçe konuşmuştur Türkçe dönemin* en yaygın dildir*Zengîlerin hizmetine giren Şirkuh Mısır’a yaptığı ilk ilk seferinde yanında 27 yaşındaki yeğeni Selahaddinde vardır Şirkuh 1169’daki* Mısır’ı kontro altına alır. Son Fatımî halifesi el-Azıd’ı kuklaya düşürür. Selahaddin Haçlı* Kudüs kralı Amalric ile çetin bir mücadeleye girer. Mısır hakimiyetinden sonra oldukça şişman* olan amcası Şirkuh kalbine yenik düşerek ölür. idare Selahaddin’in eline geçer 1169 Selahaddin’in tarih sahnesine çıkıtığı devredir.
*Nureddin Zengî için Selahaddin* hem şans hem de talihsizliktir. İslamın* en büyük hükümdarı Nureddin, hizmetindeki Selahaddin’in gölgesinde kaldı* Nureddin’in hakimiyeti Yemen’den Trablusgarp’a* oradan da Orta Anadolu’ya* yayılmıştı. 59 yaşında ölmeseydi Kudüs’ü alacaktı
*Mısırı Selahaddin sayesinde yönetti onunla birlikte Haçlılara karşı savaştı son demlerde Nureddin ile Selahaddin’in arasına soğukluk girdi ancak Selahaddin efendisine öldüğü ana kadar sadık kaldı biat ve itaat etti*Eyyûbî, Mısır’da* Zengî’nin vekili olduğunda Sünniliği güçlendirmiş, Şii ezanını yasaklatmış, Fatımî kadıları yerine Sünni kadılar tayin etmiş, Fatımîlerin propaganda merkezi el-Ezher medresesini kapatarak Sünni medreseler açmış şii Halife Azıd’ın Cuma namazlarında görünmesini yasaklamıştır. Eylül 1171’de bu halifenin sarayına el koymuş Abbasî halifeliği adına hutbe okutmaya başlamıştır.
*Nureddin’in son zamanlarinda kardeşi Turanşah Yemeni kontrol altına almıştır. Yemen, Baharat Yolu üzerindeki en önemli merkezdir. Şerefüddin Karakuş Trablusgarpı Mısır’a bağlamıştır.1173’de Nureddin Zengî’nin ölümüyle Selahaddin’in* Mısır’a saldıran Sicilya donanmasını İskenderiyede yenmiştir*Selahaddin’i ve Nureddin’i* uğraştıran Mısır’ı istila eden Kudüs kralı Amalric ölünce. Selahaddin Kudüs krallığının sonunu getirecektir. Nureddin Zengî’nin hedefi Şii Fatımîlere son vermek Mısırı egemenliğine sokmak, ve Abbasîlere bağlamak, Kudüs’ü fethederek* Haçlılara son vermek ve Ortadoğu’daki otoriteyi temin etmek.
|