Kaynak istanbultarih.com
Yürek Burkan Hikaye Aksa Nöbeti Iğdırlı Hasan
*Ben,buraya bırakılmış 20. kolordu, 36 Tabur, 8. Bölük, 11. Ağır Makinalı Tüfek Takım Komutanı Onbaşı Hasan mübarek makam Kudüs Mescid'ül Aksa Mir'ac mucizesidir ve ilk Kıble'mizdir Yavuz Selim 30 Aralık 1517 de Kudüs'ü devlete katmıştır Yatsı namazını avluda kılar. Şamdanları yakarlar. Tam 12 bin şamdan... şamdanların önünde*İskeletleşmiş vücut üzerinde garip bir giysi. kaput, veya kaftan? dimdik, dikilmiş. kıraç bir toprak gibi. Yüzbinlerce deri kalıntısı. Bîr meczup yıllardır burada Çakılı gibi, duruyor bir şey sormaz. Kimseye bakmaz, görmez." "Selamunaleykum baba" dedim. Torbalanmış göz kapaklarının ardından Anadolu Türkçemizle cevap verdi: "Aleykümselam oğul..." Donakaldım.* Ellerinden öptüm... Kimsin Baba? Dedim. Ben!" dedi, "Kudüs'ü kaybettiğimiz gün buraya bırakılan ardçı bölüğünden 20. kolordu, 36 Tabur, 8. Bölük, 11. Ağır Makinalı Tüfek Takım Komutanı Onbaşı Hasan'ım.
"*O canım devlet çökerken, biz Kudüs'ü 401 yıl 3 ay 6 günlük* hakimiyetten sonra ingilizlere bıraktık.9 Aralık 1917 Pazar günü Kudüsü Tutmaya imkân yoktu. Ordumuz çekildi devlet zevaldeydi ingilizler kudüse girinceye kadar şehir yağmalanmasın diye ardçı bölük bıraktık askerlere esir muamelesi yapılmadı *Onbaşı Hasan bunlardan biriydi minare gibi omuzları başı, öpülesi sancak gibiydi kudüste sin nefesine kadar nöbet tuttu son nefesinde osmanlı sancağı elindeydi şehadet etmeden* Gürler gibi mırıldandı: "Sana, bir emanetim var oğul. Memleketde yolun Tokat Sancağı'na düşerse... kumandanım Kolağası Musa Efendi'yi bul. Ellerinden öp. de ki..." IĞDIRLI HASAN,NÖBETİNİN BAŞINDADIR. TEKMİLİM TAMAMDIR KUMANDANIM!.."*dedi şehadet etti son nefesini verdi. Sonra Taş kesildi. dört bin yıllık Peygamber Ocağı ordumuzun kudüs sancağının serhat nöbetçisiydi. Son nefesinde Nöbet başındaydı 57 yıl kendisini unutmamıza rağmen devletine küsmemiş son nefesini osmanlı sancağı altında vermişti
*
|