Kaynak islam ansiklopedisi android programı
KAİNATIN EFENDİSİ HAZRET-İ*MUHAMMED
(Sallallahü aleyhi ve sellem) yazan Mehmet ORUÇ
Fil vak'ası*
*efendimizin doğmasına iki ay vardı. Fil vak'ası oldu. İnsanlar akın akın Kabe'yi ziyaret ederdi. Yemen valisi Ebrehe, Bizans İmparatorunun yardımı ile Sana'da kilise yaptırdı.
İnsanların Kabe'yi değil bu kiliseyi ziyaret etmelerini istedi. Araplar Ebrehe'nin kilisesine itibar etmediler. Hakaret gözüyle baktılar. Ebrehe ise Kabe'yi yıkmaya karar verdi.*Ebrehe büyük bir orduyla, Mekkeye yürüdü. Kureyş'i yağmaladı, Abdülmuttalibin iki yüz devesine el koydu Abdülmuttalib,develerini istedi. Ebrehe;
Ben sizin mukaddes Kabe'nizi yıkmaya geldim. Sen onu korumuyorsun develerini mi istiyorsun diyince abdulmuttalib Ben develerin sahibiyim. Kabe'nin elbette sahibi vardır. Onu, O korur.
*Ebrehe:Bana karşı koruyacak yoktur! diyerek Abdülmuttalibin develerini verdi, sonra ordusuyla Kabe'ye hareket etdi.Ebrehe'nin ordusunda, zafere kavuşturacak Mahmud" adında bir fil vardı. Ebrehe, Kabe'ye yönelince, fil yere çöktü ve yürümedi. Halbuki Yemen'e çevrilince; koşarak gidiyordu.
*Mekke'ye hücum edemeyen Ebrehe'nin üzerine, Allahü teâlâ, Ebabil Kırlangıcını gönderdi. kuşların her biri; ağzında ve ayaklarında nohut ve mercimek taşlarını taşıyorlardı.*Ebrehe'nin ordusuna ebabiller mercimek taşlarını bıraktılar. Taşlar, askerleri, başlarından deliyor. Taşa hedef olanlar derhal ölüyordu.*Ayet-i kerimedeki gibi, ebrehenin ordusu, yenilmişti Ebrehe, kaçmak istedi.kaçamadı. Taşlara hedef oldu Kaçtıkça parçalandı etleri parça parça dökülerek öldü.
*Kur'an-ı kerimde Fil suresi şöyle geçmektedir:
"O kuşların her biri, çamurdan yapılmış ateşte pişirilmiş taş atarlardı. Nihayet Allahü teâlâ onları, güve yemiş ekin yaprağı gibi, yok ediverdi."*
|