Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) Gençliği ve Evliliği
*En güvenilir kimse...*insanların en üstünü Efendimiz, Mekkede beğenilmiş; güzel ahlakı, görülmemiş bir sakinliği, yumuşaklığı üstün halleriyle sevilmiştir.*Efendimize İnsanlar hayran olmuştur. Mekkede doğru sözlülük ve güvenilirliğinden dolayı,El-Emin" güvenilir lakabını verilmiştir*Peygamberimizin gençliğinde, koyu bir cahiliyyet vardı. Put, içki, kumar, zina, faiz yaygınlaşmıştı. Sevgili Peygamberimiz bozukluktan son derece nefret eder,kötülükden uzak dururdu.*Mekke O'nu bilir ve hayret ederdi. Putlardan nefret eder asla yanlarına yaklaşmazdı. Putlar için kesilen kurbanlardan yemedi. kendine ait koyunları, güder, geçimini sağlardı.
*Efendimiz bozuk cemiyetlerden uzak dururdu Eshab-ı kirama Koyun gütmeyen hiç bir peygamber yoktur, ben de güttüm, buyurdu.*Sevgili Peygamberimiz yirmi yaşlarında iken Mekke'de asayiş bozulmuştu. Zulüm yaygınlaşıp; mal, can ve namus emniyeti kalmamıştı.Mekkeliler Kabe'yi ziyarete gelenlere zulmediyorlardı. Zulme uğrayanlara kimse Yardım etmiyordu
*Mekke'ye gelen Yemenli tüccarın malları, As adında Mekkeli biri tarafından zorla gasb edilmişti. Yemenli, Ebu Kubeys dağında feryad ederek, hakkını istedi.zulm had safhadaydı*Haşim ve Zühre oğulları Cüdan'ın evinde toplandılar.zulüm ve haksızlık yapılmamasına mani olmaya ve haksızlığa uğrayanların haklarını almaya karar verdiler. bir "adalet cemiyeti" kurdular.
Peygamberimizin genç yaşta katıldığı bu cemiyete "Hılf-ül-Füdul" denildi. *Hılul fudul cemiyeti zulmü önleyip, Mekke'de asayişi kurdu. Resulullah peygamberliğini Eshab-ı kirama anlatıp Cüdan'ın evinde yapılan sözleşme, kırmızı tüylü develere servetten daha sevimlidir. bir meclise çağrılsam icabet ederim. İslâmiyet hakk ve mazlum için nazil oldu." buyurdu.*
Hazret-i Hadice'nin rüyası*
*Peygamberimiz yirmi beş yaşında iken, Mekke'de geçim sıkıntısı arttı. Mekkeliler, Şam'a gitmek üzere ticaret kervanı hazırladılar. Ebu Talib Efendimize Ey sevgili yeğenim! Fakirlik Kıtlık elimizde, bir şey bırakmadı. Kureyş kervanında Hadice Hatun kervanla mal gönderecek. işi yapacak güvenilir kimseler arıyor. senin gibi emin, temiz vefakar birine ihtiyaç vardır. Ne dersin?
efendimizin cevabı nasıl istersen öyle yap, amcacığım dedi*Hazret-i Hadice; güzelliği, malı, aklı, iffeti, hayası ve edebi ile Arabistan'da büyük şöhreti olan bir hanımefendi idi.*Hz hatice annemizin her taraftan taliblileri vardı. rüyasının gereği kimseye iltifat etmedi Rüyasında, "gökten ay inip koynuna girmiş, ayın nuru koltuğundan çıkıp bütün alemi aydınlatmıştı." Varaka şöyle tabir etti:"Ahır zaman Peygamberi gelmiştir. Seninle evlenir ve vahy nazil olur. Dini ve nuru alemi doldurur. En önce iman eden sen olursun. O Peygamber, Kureyş'ten ve Beni Haşim'den olur."
*Hazret-i Hadice Peygamberin gelmesini bekledi
efendimizi konuşmak üzere davet etti.Ona hürmette bulundu. efendimizin nezaketine cemaline hayran kaldı. efendimize dedi ki: "Doğru sözlü, güvenilir,güzel huylu olduğunuzu biliyorum. Hizmetiniz için kimseye vermediğim ücreti vereceğim..."*Hadice validemiz, hıristiyan olan amcasının oğlu Varaka dan peygamberlik alametini öğrenmişti. Efendimizi teşhis etti.develerinden en güzelini sultanlara layık bir şekilde donattı. Ve şunları söyledi: o hazretin hizmetkarı bil O'ndan izinsiz bir iş yapma ve O'nu muhafaza etmek, için canını esirgeme! çok eğlenmeyin mahcub olmayalım.
|