|
ORUÇ İLE İLGİLİ HADİSLER
İslamın Beş Şartından Biri Oruçtur
Resûlullah* buyurdu İslâm beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı kılmak, zekâtı vermek, Allah’ın evi Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.”*
Allah’tan korkunuz
Resûlullah*Vedâ hutbesi’nde şöyle buyurdu
Allah’tan korkunuz. Beş vakit namazınızı kılın Ramazan orucunu tutunu Mallarınızın zekâtını verin Yöneticilerinize itaat edinizki Rabbinizin cennetine giresiniz.”
İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir
Resûlullah* buyurdu Aziz ve celîl olan Allah İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını ben vereceğim” buyurmuştur.
Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.
Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.
Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.”
Oruçlular Cennette reyyân kapısından girecektir
Nebî* buyurdu: Cennette reyyân kapısı vardır kıyamet günü oradan oruçlulardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılınca Onlar kapıdan girerler ve başkası asla giremez. Oruçlular girince kapı kapanır kimse* giremez
Resûlullah* buyurdu Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ,*oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.”
Resûlullah* buyurdu:“Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek ramazan orucu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”
Oruçlu kimse ile çekişmesin
Nebî* buyurdu Kim yalan konuşmayı ve yalan
işi yapmayı terketmezse,* Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez.”
Ramazandan bir iki gün önce oruç tutmayın
Nebî*buyurdu bir-iki gün öncesinden oruç tutarak ramazanı karşılamayın. belli günlerde oruç tutmayı âdet edinmiş kimse, o gün orucunu tutsun.”
Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz!
Geceleri nice namazkılanlar vardır ki, namazdan kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur.”*
Resûlullah* buyurdu Ramazan hilâlini görünce oruç tutunuz. Şevval hilâlini görünce* oruca son verin Ramazanın başlangıcı bulutlu bir güne rastlarsa, şâbanı otuza tamamlayın
Oruç tut sıhhat bul
Rasûlullah buyurdu Oruç tutunuz ki,*madden ve mânen sıhhat bulasınız!”*
Efendimiz buyurmuşlardır Mü’min öldüğü zaman, namazı baş ucunda, zekâtı sağında, orucu solunda bulur.”*
Oruç kalkandır
Allâh Rasûlü Oruç, oruçluya yakışmayan şeylerle zedelenmedikçe tutan için bir kalkandır.”*buyurdu.
Ashâb-ı Kirâm:*Orucu* ne ile zedeler?”diye sorunca Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:*“Yalan ve gıybetl…”*cevâbını verdi
Nebî*aleyhi ve sellem buyurdu unutarak bir şey yer veya içersen orucunu tamamla. Çünkü onu Allah yedirmiş ve içirmiştir.”
İbni Sabire*ra Ey Allah’ın Resûlü! Bana abdesti* anlat! dedi Güzelce abdest al, parmak aralarına suyu ulaştır. Oruçlu olmadığında suyu burnuna iyice çek!” buyurdu.
Resûlullah* buyurdu Ramazan ayı cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.”
“Ramazan ayının son on günü gelince, Resûlullah*geceleri ibadet eder, ailesini uyandırır, kulluğa soyunup paçaları sıvardı.”
Resûllullah*insanların en cömerdi idi. en cömert olduğu an da ramazanda Cebrâil* ile buluştuğu zamanlardı. Cebrâil*aleyhisselâm, ramazanın her gecesinde Hz. Peygamber ile buluşur, Kur’an okurlardı.
Resûlullah*Cebrâil ile buluştuğunda, esmek için engel tanımayan bereketli rüzgâr daha cömert davranırdı.”
Ramazan ayının son on gününde Resûlullah*geceleri* ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ibadete soyunarak eşleriyle ilişkiyi keserdi.
Resûlullah buyurdu Büyük günahlardan kaçınılması halinde, beş vakit namaz, iki cuma ve iki ramazan,* küçük günahlara kefârettir.”
Nebî aleyhi ve sellem*buyurdu Ramazan ayında yapılan umre,* bir hac sayılır, yahut*benimle birlikte yapılmış bir haccın yerini tutar.”
“Eğer kullar, Ramazanın fazîletlerini bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını temennî ederlerdi…”*buyruluyor.
Resûlullah buyurdu Sahur yapınız, sahurda bolluk-bereket vardır.”
Zeyd*ra dedi ki: Resûlullah*ile sahur yemeği yedik sabah namazını kıldık. Sahur yemeği ile sabah namazı arasında ne Elli âyet okuyacak kadar zaman geçdi.
Resûlullahın* iki müezzini vardı: Resûlullah* buyurdu Bilâl geceleyin erkence ezan okur. Siz İbni Mektûm ezan okuyuncaya kadar yiyiniz.“Bu ikisinin arasındaki zaman, biri inip diğeri çıkıncaya kadar geçen vakitten ibaretti” demiştir.
Nebî* aleyhi ve sellem buyurdu: Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından* eksilmez.”*
Oruç açmakta acele ediniz
Resûlullah* buyurdu Oruç açmakta acele ettikleri sürece müslümanlar hayır üzere yaşarlar.”
Âişe*radıyallahu anhâya soruldu ashâbından iki kişi hayırdan geri kalmıyorlar. Ancak* biri akşam namazı ve oruç açmakta acele ediyor, diğeri akşam namazını ve iftarı geciktiriyor, dedi.hz Âişe:
Resûlullah Akşam namazını kılmakta ve oruç açmakta acele ederdi buyurdu
Resûlullah*dedi ki: Allah Teâlâ şöyle buyurdu:*Kullarımın bana en sevgili olanı, oruç açmakta acele davranandır.” (Tirmizî, Savm 13)
Nebî*aleyhi ve sellem buyurdu: orucunuzu hurma ile açın. Hurma bulamazsanız, su ile iftar edin Su temizdir.”
Resûlullah*akşam namazından önce taze hurma ile orucunu açardı. Taze hurma bulamazsa, kuru bir hurmacıkla iftar ederdi. Kuru hurma bulamazsa, birkaç yudum su içerdi.
Resûlullah buyurdu Kim ramazanın faziletine inanarak sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”*
Efendimiz buyurur Allâh Teâlâ Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de terâvîh namazını sünnet kıldım.”*
Nebî*aleyhi ve sellem* buyurdu Faziletine inanarak karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.”
Kadir Gecesini Ramazanın son 7 gecesi arayın
bir grup sahâbî, rüyalarında Kadir gecesinin ramazan’ın son yedi gecesinde olduğunu görmüşler ve* Peygamber’e bildirmişlerdi. Resûlullah*şöyle buyurdu Kadir gecesini arayan onu ramazanın son yedi gecesinde arasın!”
Kadir Gecesini Ramazanın son 10 günü arayın
Resûlullah*ramazan ayının son on gününde câmiye kapanır ibadete soyunur ve şöyle buyururdu:
Kadir gecesini ramazanın son on günü içinde arayınız!”*
Peygamberimiz ramazan ayının son on günü* geceleri* ihyâ eder, ev halkını uyandırır ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.
Âişe*ra*Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesinde nasıl dua edeyim? diye sordu efendimiz Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et” buyurdu.
Resûlullah* ramazanda diğer aylardan daha fazla çalışırdı. Ramazanın son on gününde de ramazanın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi.
Resûlullah*ramazanın son on gününde i’tikâfa çekilirdi. Vefatından sonra eşleri itikâfa girmeye devam ettiler.
Peygamberimiz fitreyi farz kılmıştır
“Hz. Peygamber fitreyi köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere farz kılmış ve insanlar bayram namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir.”
Fitre Bayram namazından önce verilir
Hz. Peygamber fitrenin, Bayram Namazından** önce verilmesini emretmiştir
Hz. Peygamber fıtır sadakasını 1 sâ’* hurma ve 1 sâ’ arpa olmak üzere köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere farz kılmış ve bayram namazından* önce verilmesini emretmiştir.
Peygamberimiz devrinde fitre yiyecek maddelerinden 1 sâ’* verirdi O zaman ki yiyecek arpa, kuru üzüm, hurma ve yağı alınmış peynir idi.”
Rasûlullah oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek*sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim bayramdan önce öderse, bu bir zekât, bayramdan sonra öderse, sadaka olur.”
Rasûlullah (s.a.s) Ramazan Bayramı’ndan önce şöyle buyurdu: “Buğdaydan, arpadan veya hurmadan 1 sâ’ını hür veya köle, küçük veya büyükler için sadaka veriniz.”
Rasûlullah sadaka ve infâkın geniş mânevî bereketini anlatarak buyurmuştur ki Allah bir lokma ekmek, bir avuç hurma ve yoksulun faydalanacağı bir şey vesîlesiyle kişiyi Cennet’ine koyar
Rasûlullah buyurmuştur ki sadakanın verilmesini emreden sadakayı hazırlayan ve Sadakayı veren hizmetçiyi Allah Cennet’ine koyar
Hiçbirimizi unutmayan Allah Teâlâ’ya hamd olsun
Sadaka malı eksiltmez
Allah Rasûlü* buyuruyor Sadaka vermekle mal eksilmez. Allâh Teâlâ, kulunun değerini artırır.
Allâh rızâsı için alçak gönüllü olanı Allâh yüceltir.”*
Sadaka günahların azabını söndürür
Suyun ateşi söndürdüğü gibi sadaka da günahın azâbını söndürür.”*
Sadaka, Rabb’in öfkesini söndürür ve kişiyi kötü ölümden uzaklaştırır.”*
Sadaka ömrü uzatır
Müslümanın verdiği sadaka, ömrü bereketlendirir kötü ölümü önler ve Allah Teâlâ onunla kibri, fakirliği ve övünmeyi giderir.”*
Sadaka belaları önler
“Sadaka vermekte acele edin! Çünkü belâ, sadakanın önüne geçemez.”*
“İnsanlar arasında hüküm verilinceye kadar, herkes sadakasının gölgesinde olacaktır.
Yarım hurmada olsa sadaka ver
“Yarım hurma ile de olsa ateşten korunun. Bunu* bulamayan, güzel ve hoş sözle korunsun.”*
Efendimiz anlatıyor insanlar Hz Îsâ’nın yanına uğradı. Hz Îsâ yanındakilere Bunlardan biri, Allah dilerse bugün ölecek!”*buyurdu.Akşam olunca insanlar odun demetleriyle Hazret-i Îsâya geldiler. Îsâ: Odunları yere bırakın!”*buyurdu. öleceğini söylediği kişiye Odun demetini çöz buyurdu. Ve siyah bir yılan çıktı. Hazret-i Îsâ Bugün hangi sâlih ameli işledin?”*diye sordu. Bugün amel işlemedim!
fakat elimde bir ekmek parçasını. yoksula verdim.”*dedi. Hazret-i Îsâ: İşte bu sâyede belâ senden uzaklaştırılmış!”*buyurdu.
Sadakasız cennet zor
Beşîr ra anlatır Nebiyy-i Efendimiz’e bey’at* için geldim. şehâdeti, namazı, zekâtı, haccetmemi, oruç tutmamı ve Allah yolunda cihâd etmemi şart koştu.şöyle dedim Ey Allâh’ın Rasûlü! Vallâhi* cihâd ve sadakaya gücüm yetmez. Ancak cihad etmeyenin Allâh’ın gazabına uğrayacağını söylüyorlar cihâd meydanında ,nefsimin korkuyla ölmeyi istememesinden endişe ediyorum. Sadakaya gelince, küçük bir koyun sürüsü ve on deveden başka bir şeyim yoktur. Onlar da âilemin binek hayvanlarıdır. Rasûlullah -buyurdu Cihâd yok, sadaka yok, peki ne ile Cennet’e gireceksin?!”
Yâ Rasûlâllah, Sana bey’at ediyorum!”dedim ve bütün şartlar üzerine bey’at ettim.
Resûlullah*Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyametde okuyanlara şefaatçı olarak gelecektir”*buyurdu
Resûlullah buyurdu Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her iyiliğin karşılığı on sevaptır. elif bir harftir lâm bir harftir, mîm de bir harftir.”*
|