Kaynak pomak forum
Plevne savaşları ve Gazi Osman Paşa
*Doksan üç savaşı olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda, Tuna boyundaki Plevne'de Gazi Osman Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, düşman kuvvetleri Rusya ve Romanya karşısında gösterdiği kahramanlıktır
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı başlarken, Ruslar Niğbolu'dan Plevne'ye kadar Vid Suyunu işgal ederek Vidin'deki Osman Paşa'ya karşı bir cephe meydana getireceklerdi. Niğbolu'nun ele geçirilmesi gerekiyordu. Niğbolu saldırısını Ruslar kazandılar. Osma ırmağında mevzilenen üç tabur Osmanlı piyadesi Rus süvarilerini geçerek Plevne'ye çekilmeyi başardı Ruslar Niğbolu'yu ele geçirince bu mevziye yöneldiler. General Schildner tümenini Plevneye sevketti. *Rus Schildner de Plevnede zayıf bir kıta bulacağı düşüncesinde Osman Paşa, Rusların Tuna'yı aştıkları haberini aldı, Bulgaristan ve Balkan Yarımadası içinde açılan yol kavşağı Plevne'nin askeri önemini tespit etti. serdar-ı ekrem Nadir Paşa'dan aldığı emirle Niğbolu'ya yetişmek maksadıyla yola çıktı. Ne var ki geç kalınmış ilk hamlede Plevne'yi tutmak gayesiyle ve süratle mevziye yöneldi.
BİRİNCİ PLEVNE SAVAŞI:
Osman Paşa, Rahova üzerinden Plevne'ye geldi. 15.000 savaşçı ile 58 parça top toplamıştı birliklerini Vid Suyu'nun sağ sahilini tahkimde kullandı.8 Temmuzda Ruslar, 12.000 asker ve 70 topla Plevneden saldırıya geçtiler. Rus piyadeleri uzun kollar halinde hücuma geçiyor ve Osmanlı askerinin şiddetli ateşiyle eriyorlardı. Ruslar 3.000 kişi kaybederek çekildi Osmanlıların kaybı 1.000 şehitti. Ruslar Osma Çayı'na doğru çekilirken Osman Paşa takib etmedi Sofya ile Vidin için tedbirler aldı Plevne'nin kuzey ve güneyini tahkim ederek Plevne'yi müstahkem ve heybetli bir ordugah yaptı kuvvetleri ile cephaneyi buraya taşıttı.
İKİNCİ PLEVNE SAVAŞI:
*8 Temmuz yenilgisinden sonra Grandük Nikola, Krodner'i süvarileri ile takviye ederek bütün güçleriyle saldırı emretti. Krodner'in emrinde 35.000 savaşçı ve 170 top vardı. Osman Paşa'nın 20.000 askeri ve 58 topu bulunuyordu. Savaş 17 Temmuzda başladı. Ruslar iki koldan saldırdı Rus topçusunun sayıca üstün olması, Osmanlıya karşı işe yaramamıştı. Rus piyadeleri Osmanlı topçusu tarafından yıldırım gibi biçilmişti Ruslar intizamsızdı ufacık bir takip, bozguna yol açabilirdi. Ancak, Osman Paşanın kolordusunda süvari birliklerinin bulunmayışı, sonucu bi fırsat kaçırıldı Ruslar 7.300 ölü vermişlerdi Osmanlıların kaybı 2.200 şehitti*18 Temmuz zaferiyle Osman Paşa, Şıpka'da bulunan Süleyman Paşa ile ve Tırnova yoluyla Mehmed Ali Paşa ile birleşmek için harekete geçti İstanbul'dan gelen kesin emirde Plevne'yi müdafaa etmesi bildiriliyordu. Osman Paşa Vidin ve Sofya'daki kuvvetlerini karargahına getirtti. emrindeki küçük Osmanlı ordusu 40.000'i bulmuştu. Plevne müstahkem mevkii ise kuzeyde Bukova, doğuda Griviçe, güneydoğuda Radişev, güneybatıda da Krışin olmak üzere dört bölümdü
Plevnedeki Rus-Romen ordusu 100.000 asker ve 450 parça toptu. orduya Romanya prensi Karol kumanda ediyor, ordunun kurmay başkanlığını Rus generali Zotof yapıyordu.
Romenler, Vid ile Iskar arasındaki sol kanada yerleşemedi düşman Vid Irmağındaydı kolordularını Osmanlı mevzilerine yaklaştırma kararı aldılar Osman Paşa, Plişat üzerinden ilk huruç hareketine girişti fazla kayıp verdi ve geri döndü Rus karargahı kesin sonuç istiyordu Çar ile Grandük Nikola karargahlarını batıya naklettiler. hücum günü Çar'ın doğum günü 31 Ağustostu Romenler sağda 4. ve 9. kolordular merkezde, Skobelef ve İmeretinski kuvvetleri soldan hücum kollarını harekete geçirdiler.
YEŞİL TEPELER SAVAŞI:
26-29 Ağustosta Rus topçusu bombardımana başladı. Osmanlı topçusu cevap veriyordu. Osman Paşa toplarıyla tesirli bir ateş sistemi kurmuştu. Piyadelerini siperler ardına gizledi Rus ateşi tesirsizdi Rus piyadeleri büyük kayıplara uğruyordu Topçu ateşinin tesiri yaratamamasından rus hücumu 31 Ağustosa alındı hücumda Romenler Griviçe'nin kuzeyindeki büyük bir istihkamı zapt ettiler ve Rus desteği ile koruyabildiler. Sol kanatta Skobelef süvari birlikleriyle Krışin Tepesi'ne saldırdı tepede iki bağımsız istihkamı ele geçirdi. Osmanlı müdafaası bütün saldırıları kırmış, Rusları çekilmeye mecbur etmişti. serbest kalan Osmanlı kuvvetleri, Skobelef üzerine yöneldi Rus generali taarruzu durdurdu geceyi istihkamlarda geçirdi Ruslar, 1 Eylül sabahı çekildiler . yenilgileri ağır olmuştu. 22.000 kisilik kayıpa karşılık, Osmanlı yaralı ve şehitleri 4.000 civarında idi. Skobelef piyadesinin yarısını kaybetmişti.
ÜÇÜNCÜ PLEVNE SAVAŞI:
Ruslar müttefikleri Romenlerle birlikte 7 Eylülde saldırıya geçti 11 Eylüle kadar süren topçu ateşiyle altında Osmanlı mevzilerine yaklaştı 11 Eylülde üç taarruzla Kayalı Dere mevzilerine girdi 20.000 kişiyi bulan ağır zayiat üzerine çekildi Sultan II. Abdülhamid 21 Eylülde Osman Paşa'yı gazi unvanı ile taltif etti.
|