Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-08-2018, 14:47   #7
Kullanıcı Adı
ak61
Alıntı:
Cihannur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben bu husustaki görüşlerimi söyledim; zaten bu husus konumuzun özünü değiştirecek bir şey değil. Eşcinsel ilişkilerin insan fıtratına aykırı olduğu ve dolayısıyla insanlık dışı olduğu hiç şüphesizdir. İngilizcem pek iyi değil, Türkçe döküman paylaşsaydın iyi olurdu. İspatlanmış dediğin şey Evrim teorisine benzemesin sakın! Çünkü bazıları Evrim teorisini sanki gerçekmiş gibi sunuyor. Oysa bana ve benim gibi pek çok insana göre Evrim teorisi denilen teori masallardan ve yalanlardan ibaret bir kandırmacadır.

Evrim teorisinin sözde kanıtlandığını gösteren yüzlerce hatta binlerce 'bilimsel araştırmanın(!)' sonucu istenilirse burada paylaşılabilir. Biz buna kanacak mıyız?! Kanmayacağız elbette! Kâfirler bu dünyada kendilerini Şeytan'ın aldatmalarıyla ve kandırmacalarıyla avuta dursunlar, âhirette çok şiddetli ve çok dehşetli azaba uğratıldıkları zaman akılları başlarına gelecek ama o zaman iş işten geçmiş olacak.

Faiz konusunda söylediklerime şunları ilave edeyim: İslam'ın bidayetiyle birlikte İslam ahkâmı İslam devletlerinde uygulandı ve günümüzde de bazı ülkelerde uygulanıyor. İslam'ın ahkâmı uygulanıyorsa faiz alıp vermek haramdır, yasaktır.

Faizin yasaklanması serbest piyasaya aykırı değildir. Hem serbest piyasa şartları geçerli olabilir hem de faiz yasaklanabilir. Faizi sonuç olarak görmemek gerekir. Basit bir misal vereyim: Bir kişi birisinden 100 TL borç ister ve borç istediği kişi de borç isteyene "Sana 100 TL borç veririm ama karşılığında 20 TL faiz isterim ve alacağımı 1 ay sonra senden faiziyle birlikte 120 TL olarak alırım" diyebilir. Bu misalde faiz sonuç olmuyor, borç vermenin nedeni oluyor. Paranın enflasyon oranındaki güncel değerini faiz olarak değerlendirmemek gerekir. Misal vereyim: Ben bu sene birisine 100 TL borç versem ve ona desem ki "Bu sene sana borç verdiğim 100 TL'nin alım gücü neye tekabül ediyorsa gelecek sene senden o karşılığı isterim" desem ve gelecek sene enflasyona göre 100 TL'nin o zamanki alım gücünün karşılığı mesela 110 TL'ye tekabül ediyorsa o kişiye verdiğim borcu ondan 110 TL olarak geri alsam faiz almış olmam, vermiş olduğum borç parayı değerinde geri almış olurum. Faiz, enflasyonun üzerindeki rakamdır.

İçinde bulunduğumuz mevcut koşulları veri kabul ederek değerlendirmede bulunmak zorunda değilsin. Başka bir dünya mümkün.
Evrim bambaşka bir konu. Orda gözlem yapılamayan ulaşılamayacak kadar geçmiş mevcut. Bununla bir alakası yok. Sonuncu gönderdiğim direk deney/gözlem, doğada yapılan araştırma sonucunda eşcinsel ilişki tespit edilenler yazılmış zaten.

Evrim'de ise gidilebilen bir nokta vardır ama öncesine gidilememekte haliyle kurgu oluşmakta gözleme dayalı bir şey değildir. Evrim geçmişin ıspatlanma çabasıdır, bizim konumuz bugün gözlemlenebilecek bir olayın ıspatı ikisinin bir alakası yok.

Serbest piyasa altında faiz yasak olmaz. Olamaz. Bunun okulunu okudum hocam 4 yıl işim de yine bu mümkün değil. Serbest piyasadan çıkıp kapanacaksan içerde bir ekonomi kuracaksan amenna ama dünya ticaretinde hakim paralar varken faizi yasaklamak ithidardır. Tekrar söylüyorum faiz yasaklansın Dolar 30-40 TL olur anında.
Sonra 1 lt benzin almak için 1 hafta felan çalışmak zorunda kalan bir ülke oluruz. Ekonomide değişkenleri böyle kalkıdırmak felan bu kadar basit değil.

Esnek döviz kuru, Serbest Dolaşım Serbest Piyasa olan bir sistemde bir ülkenin faizi kaldırabilmesi için Milyar dolarlarca uluslarası geçerliliği olan para rezervi olması felan lazım. İmkansız olay bu matematikteki. Mümkün değil.

İktisadi değişkenler içinde FAİZ sonuçtur.

i = r + e

nominal faiz = reel faiz + enflasyon (Beklenen Enflasyon)

faiz, enflasyona göre değişen bir SONUÇTUR.

Kendiniz faizin neden olmadığını ıspatlamışsınız. 110 TL'lik örnek ile. İşte bu enflasyon nedendir faize. 100 TL verip 120 TL almak istemesinin nedeni FAİZ değildir, beklenen enflasyondur. Çünkü bu PARANIN ZAMANLA AŞINMASIDIR yani ENFLASYON'dur. Para aşınmasa enflasyon olmasa 100.000 TL borç veren kişi 100.000 TL olarak borcunu geri alır zaten. Ayrıca enflasyon %0 iken. 100 TL borç verip 110 TL geri isteyen adamdan kimse gidip borç almaz olur biter. Serbest piyasa isteyen gider alır isteyen almaz. Zaten para aşınmıyorsa 1 e 1 karşılık ile borç alınabilecek yerler bulunur.

Eğer Türkiye dünya çapında ithalat ihracat dış ticaret turizm'den vazgeçecek ve kapalı bir devlet olacaksa Faizi kaldırmak mümkün. Sonuçları; Faiz kaldırıldığında içerde hiç Döviz kalmayacak. İthalat yapamazsın, enerji alamayacaksın, doğalgazın olmayacak. Teknolojik hiç birşey satın alamazsın. (TL'nin uluslararası geçerliliği yok, Takas ekonomisine döner sattığımız domates karşılığı ne kadar ise o kadar doğalgaz alabiliriz.)
Dolar çölde su kadar değerli olur. İntihar. Hayali güzel ama mevcut dünyada imkansız.

Faiz olsun gibi bir safta değilim, günümüz dünyasında ülkende petrol doğalgaz zengini bir ülke olup sürekli akan bir döviz geliri sağlayacak bir ihracat kalemin yoksa, kendi tekonolojini üretemiyorsan, enerjide bağımlı isen Faiz'e ve de dövize muhtaçsın bağımlısın. Bunu söylüyorum.
ak61 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla