06-08-2018, 20:03
|
#19
|
|
Alıntı:
ak61 Nickli Üyeden Alıntı
Evrim bambaşka bir konu. Orda gözlem yapılamayan ulaşılamayacak kadar geçmiş mevcut. Bununla bir alakası yok. Sonuncu gönderdiğim direk deney/gözlem, doğada yapılan araştırma sonucunda eşcinsel ilişki tespit edilenler yazılmış zaten.
Evrim'de ise gidilebilen bir nokta vardır ama öncesine gidilememekte haliyle kurgu oluşmakta gözleme dayalı bir şey değildir. Evrim geçmişin ıspatlanma çabasıdır, bizim konumuz bugün gözlemlenebilecek bir olayın ıspatı ikisinin bir alakası yok.
Serbest piyasa altında faiz yasak olmaz. Olamaz. Bunun okulunu okudum hocam 4 yıl işim de yine bu mümkün değil. Serbest piyasadan çıkıp kapanacaksan içerde bir ekonomi kuracaksan amenna ama dünya ticaretinde hakim paralar varken faizi yasaklamak ithidardır. Tekrar söylüyorum faiz yasaklansın Dolar 30-40 TL olur anında.
Sonra 1 lt benzin almak için 1 hafta felan çalışmak zorunda kalan bir ülke oluruz. Ekonomide değişkenleri böyle kalkıdırmak felan bu kadar basit değil.
Esnek döviz kuru, Serbest Dolaşım Serbest Piyasa olan bir sistemde bir ülkenin faizi kaldırabilmesi için Milyar dolarlarca uluslarası geçerliliği olan para rezervi olması felan lazım. İmkansız olay bu matematikteki. Mümkün değil.
İktisadi değişkenler içinde FAİZ sonuçtur.
i = r + e
nominal faiz = reel faiz + enflasyon (Beklenen Enflasyon)
faiz, enflasyona göre değişen bir SONUÇTUR.
Kendiniz faizin neden olmadığını ıspatlamışsınız. 110 TL'lik örnek ile. İşte bu enflasyon nedendir faize. 100 TL verip 120 TL almak istemesinin nedeni FAİZ değildir, beklenen enflasyondur. Çünkü bu PARANIN ZAMANLA AŞINMASIDIR yani ENFLASYON'dur. Para aşınmasa enflasyon olmasa 100.000 TL borç veren kişi 100.000 TL olarak borcunu geri alır zaten. Ayrıca enflasyon %0 iken. 100 TL borç verip 110 TL geri isteyen adamdan kimse gidip borç almaz olur biter. Serbest piyasa isteyen gider alır isteyen almaz. Zaten para aşınmıyorsa 1 e 1 karşılık ile borç alınabilecek yerler bulunur.
Eğer Türkiye dünya çapında ithalat ihracat dış ticaret turizm'den vazgeçecek ve kapalı bir devlet olacaksa Faizi kaldırmak mümkün. Sonuçları; Faiz kaldırıldığında içerde hiç Döviz kalmayacak. İthalat yapamazsın, enerji alamayacaksın, doğalgazın olmayacak. Teknolojik hiç birşey satın alamazsın. (TL'nin uluslararası geçerliliği yok, Takas ekonomisine döner sattığımız domates karşılığı ne kadar ise o kadar doğalgaz alabiliriz.)
Dolar çölde su kadar değerli olur. İntihar. Hayali güzel ama mevcut dünyada imkansız.
Faiz olsun gibi bir safta değilim, günümüz dünyasında ülkende petrol doğalgaz zengini bir ülke olup sürekli akan bir döviz geliri sağlayacak bir ihracat kalemin yoksa, kendi tekonolojini üretemiyorsan, enerjide bağımlı isen Faiz'e ve de dövize muhtaçsın bağımlısın. Bunu söylüyorum.
|
Doğaya genel olarak baktığımız zaman hayvanlar arasında eşcinsellik görüyor muyuz? Görmüyoruz. Bahsettiğin araştırmaların sonuçlarına ihtiyatla yaklaşmak doğrusudur. Bazı hayvan türlerinin içinde az sayıda olan ve muhtemelen beyninde bozukluk bulunan bazı hayvanlar davranış bozukluğu yaşayarak böyle bir sapma yaşıyor olabilir. İstisnai durumlar genellenemez.
Bir önceki mesajımda verdiğim misalde kastettiğim şey paradan para kazanmak yani faizcilik ve diğer adıyla tefeciliktir. Birisi 100 TL parasını kendinden borç isteyen birisine faiz karşılğında borç olarak verip enflasyondan bağımsız olarak 120 TL olarak geri alıp paradan para kazanabilir ve buna faizcilik, tefecilik denir. Benim kastettiğim bu şekildeki faizli borç vermelerdir ve faiz burada borç vermenin nedenidir.
Serbest piyasa altında faiz elbette yasaklanabilir. Faiz, serbest piyasanın şartlarından biri değildir. Aşağıdaki alıntıya dikkatini çekmek isterim.
"FAİZ OLMAZSA OLMAZ ŞART DEĞİLDİR
SORU: Faiz ekonominin olmazsa olmaz bir şartı mıdır? Faizsiz ekonomi mümkün müdür? Bunun şartları nedir?
KARAMAN: Faiz, olsa olsa kapitalist ekonominin vazgeçilemez bir şartı olabilir. Sosyalist ekonomi faizi öngörmediği gibi İslâm ekonomik modelinde de faizin yeri yoktur.
Bundan on yıl kadar önce Pakistan'da, merhum Ziyâülhak'ın emri ile bir komisyon kurulmuş, ülkeden ve ülke dışından iktisatçılar ve İslâm alimleri toplanmış, bunlardan "faizsiz bir ülke ekonomisinin mümkün olup olmadığı, mümkün ise ülkenin faizden nasıl temizleneceği" konusunda bir rapor istenmiştir. Yapılan çalışmalar sonunda ortaya çıkan rapor, ülkeyi faizden temizlemenin yollarını da göstermekte idi. Bu rapora dayalı olarak yapılan uygulamada, üç yıllık bir geçiş döneminden sonra Pakistan ekonomisi faizden temizlenmiştir. İran'da ve Suudî Arabistan'da faiz yasaktır. Buralarda bir ekonomik çöküntü söz konusu olmadığı gibi -iç ve dış engellemelere rağmen- önemli gelişmeler görülmektedir."
Hayrettin Karaman ile İslam'ın Faiz Yasağı Üzerine...
Altınoluk Röportaj
1989 - Aralık, Sayı: 046, Sayfa: 010
http://dergi.altinoluk.com/index.php...eNo=d046s010m1
Yukarıdaki alıntıda görüldüğü üzere faiz yasaklanabilir ve faizin yasaklanması serbest piyasa şartlarına aykırı değildir. İslam'ın bidayetiyle birlikte İslam devletleri var oldu ve faizin yasak olduğu ekonomik düzen sürdürüldü. İslam'ın ekonomik düzeni sosyalist bir düzen değildir, serbest piyasa şartlarına uygun bir düzendir.
Yukarıdaki Pakistan misalini de düşündüğümüzde ekonomiden faizin kolaylıkla kaldırılabileceğini görürüz. Serbest piyasa altında faiz mutlaka olmalıdır ve faiz yasaklanamaz şeklinde şartlanmamak gerekir. Bir önceki mesajımın son cümlesini bir kez daha tekrarlayayım: Başka bir dünya mümkün.
Konu Cihannur tarafından (06-08-2018 Saat 21:13 ) değiştirilmiştir..
|
|
|