2.Hafta Maçı = ehl i münazara---FİKİR AKIMI
Sevgili arkadaşlar;
Devam etmekte olan münazaramıza katkıları olan, bizlerle birlikte aynı öğrenme heyecanını yaşayan arkadaşlarımıza ve Değerli jüri üyelerimize saygılarımı sunarak yazımıza geçiyorum.
Özgürlük Derler
Savaş açıp kan dökmenin
Adına da özgürlük derler
İsyan edip düzen yıkmanın
Adına da özgürlük derler
Alevi, Suni, Kürt kardeş
Ayırman bizi arkadaş
Kim çekerse ayrı baş
Adına da özgürlük derler
Özgürlük istiklal marşı
Değiliz biz buna karşı
Meydanda baş yarar taşı
Adına da özgürlük derler
Hocayım der söyler dinden
Çalar her gün başka telden
Vatan, namus gider elden
Adına da özgürlük derler
Özgürlük yürekte saklı
Kim demiş ki temel farklı
Kullanmaz bunlar aklı
Adına da özgürlük derler
Milleti bir birine katan
Haince pusuda yatan
Sana lanet okur atan
Adına da özgürlük derler
Devran böyle düzen kurmuş
Bazen sağmış bazen solmuş
Özgür olmak başka şeymiş
Adına da özgürlük derler
Savunduğumuz konunun içeriğine böyle bir şiir ile giriş yapmayı uygun bulduk.Anlatmak istediklerimizin ön özeti olarak kabul edebilrsiniz.Evet konumuz özgürlükler sınırlandırılmalı şöyle ki:
Arkadaslar butun sistemler, sosyal yasamin duzenini saglayan hukuki yaklasimlar ozgurlukleri sinirlandirmak icin vardir. Sinirsiz ozgurluk bir avuntudur. Oyle olmasa idi biz su anda istedigimiz saatte yazimizi ekleme ozgurlugune de sahip olurduk. Ozgürluk insanlarin caninin istediklerini istedigi zaman yapmasidir.
Peki oyle yapalim istedigimizi istedigimiz zaman yapalim. Her ulkeye pasaportsuz, kontrolsuz girelim, hic bir kirmizi isikta beklemeyelim, hic bir vergiyi odemeyelim…v.s.
Hayir olmaz demeyin arkadaslar bunlarda benim ozgurluklerim. Dikkatli bakin hicbirinde kimseyi oldurmuyorum, bicaklamiyorum da ..
Arkadaslar takdir edersiniz ki bizim ozgurlugumuz, muhatabimizin ya da muhatabimiz olabilecek bir kisisinin ozgurlugu ile cakistigi zaman olay cigirindan cikar.
Sinirsizlik ozgurluk soylemleri ile Peygamber efendimize hakaret eden Karikaturisti hepimiz hatirlariz.
Sadece bugunu tartisirsak da olaya yanlis bakmis oluruz. En guzel ornegi, kuresel isinmadir. Ben bugun isiniyorum, klima kullaniyorum, deodorant kullaniyorum. Bunlar benim ozgurlugum, hic kimse benim isinmama karsi degil. Peki oyle bir gucum olsa da sizin torunlarinizi 1 gun kuzey kutbunda yasatmak istesem ne dersiniz ?
Herkes karsi cikar "sen kim oluyorsun da benim torunumu soguk havaya birakiyorsun ?" derler.
Dogru da derler haklilar cunku. Goruldugu uzere sinirsiz ozgurluk istediginiz tarafa cekilebilir.
Mubalaga yapmiyoruz. Guncel bir ornek ile olaya biraz daha aciklik getirelim isterseniz. Malumunuz "kamusal alan" diye bir sey varmis. Bu alani ulkemizde herkes kendi isine geldigi tarafa cekiyor. Arkadaslar bunun onlenmesi bir yasa ile hallolur. Ama insanlarin yanlis dusuncelerine, ozgurluk ugruna kotuye meyletmelerine de seyirci kalamayiz.
Bunlari yaparken yasalardan faydalanmak dogrudur. Ama insanin ozgurluklerini sinirlandirmaktan ziyade o insana ozgurlugun baskasina zarar vermek olmadigini, sinirsiz ozgurluk olmadigini anlatmamiz daha etkili bir cozumdur.
İnsanlarin bir cok ozgurlukleri baskasinin ozgurlugunun basladigi yerde biter.Çunku ozgurlugun kendisi zaten sinirli bir terimdir.
Siz gelin bize inanin cunku bizim inandigimiz. Hz Adem ile Hz Havva dan itibaren bugune kadar geliyor.Allah u Teala tek basina Hz Adem i ya da Hz Havva yi yaratmadi. Insanlar sifirdan, yaratilistan itibaren baskalarina saygili olma , onun hak ve hukukunu gozetmek mecburiyeti ile yaratilmistir. Ve bu kural dunya da bir tek insan kalana dek devam edecektir.
Peki o zaman hersey hallolacak mi?
Hayir, o zamanda tek basimayim istedigimi yaparim diyemeyecektir. Cunku bu duzenin bir sonu vardir. Ben ozgurum istedigimi istedigim zaman yerim derse yarina yiyecek bir sey bulamayabilir.
Sayin Basbakanimizin bu konuda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde ki konusmasindan bir alinti yapmak istiyoruz.
"Sınırsız özgürlük asla olamaz. Bir başkasının özgürlük sınırına tecavüz etmek önce kin ve nefreti, ardından bireysel terörü doğurur. Bu kin ve nefret toplumlar arası olursa toplumlararası terörü doğurur"
"Farklı kültürlerin dışlandığı toplumlarda zaten özgürlük bir sorun da değildir. Demokrasi özgürlüklerin ittifakıdır"
Örnekler çoğaltılabilir.Neticede varacağımız sonuç, Özgürlükler SINIRLI olmalıdır!!!
...
Şu an için sözlerimize son verirken,yararlı bir bilgi akışı olmasını diliyorum ...
Saygılarımla ...
|