Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-29-2007, 21:11   #6
Kullanıcı Adı
akzeinebu
Standart 2.Hafta Maçı = ehl i münazara---FİKİR AKIMI
YENİDEN MERHABALAR ARKADAŞLAR!

Öncelikle bugünkü yazımıza başlarken şunu belirtmek istedik; demişsiniz ki aynı şeyi düşünüyorsak, burada neden tartışıyoruz? Neyi kastettiğimizi biliyorsunuz böyle ağız oyunlarına hiç gerek yok. Biz bir insana zarar vermenin özgürlük olmadığında hem fikir olduğumuzu ifade ettik size…

“İnsanda vicdan mevcuttur.Bu da dolaylı yoldan insana öngörülen bir kısıtlama değil midir?”
Sanırım bu tabir hukuki yaklaşımlar, "özgürlükler sınırlandırmak için vardır" yaklaşımı kadar yanlış bir yaklaşımdır. Bu açıklamaya göre bir ülkede iyi ya da kötü yazılı bir hukuk sistemi varsa, bir de vatandaşlarda az çok vicdan, o zaman aynı yaklaşıma göre sistem kendi kurallarını işletmeye başlayacak ve bizim sınırlanan ya da sınırlanmayan türü özgürlük kavramını tartışmamız gereksiz olacaktır. Vicdan kurallarını da sadece bireysel otokontrol mekanizmasını indirgemek baslı basına bir problemi de içinde taşır.
Peki varsaydığımız sistemde yine varsaydığınız vicdan öğelerinin yok sayılması daha acık bir tabirle bahsi gecen hukuk kuralları ile bireylerin vicdani tercihlerini yok sayarsa örneğin vicdanen hayvan öldürmeyi kabullenemeyen birine zorla kurban kestirmek veya vicdanı silah kullanmayı reddeden birini yasalar zoru ile polis veya diğer kolluk kuvvetlerinde görevlendirmek ne kadar vicdanıdır? Görülüyor ki vicdan, kuralları dediğiniz de, hukuk kuralların da olduğu gibi Allah(c.c)’ın buyruğu değil ve vicdan kavramı bireysel bir durumu ifade ediyor. Bunların herkesi aynı şekilde sınırlamasını beklemek de sanırım çok mantıklı olmayacaktır.
Şimdi daha önceki yazıları okumamış yada okuyup da anlamamış dostlarımız için çok daha net yazacağız yaşayan bir bireyin yaşamını sona erdirmenin yasaklanması gerektiği sizin için özgürlüğün sınırsız olması kuramına bir örnek teşkil ediyorsa siz şu anda adam öldürme fiilinin bir özgürlük olduğunu düşünüyorsunuz demektir…
Ayrıca hiç merak etmeyin yazılarınızı gayet ilgili bir biçimde, imla hatalarına kadar inceliyoruz. ;)
“İnanç özgürlüğü ile başlayalım.Allah u Teala yı düşünme özgürlüğümüzü bize açıklayabilir misiniz? Biz Allah u Teala yı tasvir etme özgürlüğüne bile sahip değiliz. Allah bize o gucu vermemis.Burada nasıl bir sınırsızlıktan bahsedebilirsiniz?”
Felsefi anlamda bir kavram kargaşası içindesiniz. Ama biz daha net bir soru ile sorunumuzu biraz daha netleştirmek ve belirli bir konuya yönlendirmek istemiştik. Sorumuza net cevap alamadık. Eğer buraya kadar mutabıksak, sorumuzu tekrarlıyoruz. Özgürlükler kim tarafından sınırlanmalıdır ve nereye kadar sınırlanmalıdır. Özgürlükler önündeki en büyük engel nedir? İnanç özgürlüğünden anladığınız şey sadece Allah’ı düşünmek onu tasvir etmek midir? Bu mantıkla birey yaratıcısını istediği gibi düşünemez mi? Siz sıkça atıfta bulundurunuz için, ben de değinmekte bir sakınca görmüyorum tefekkür İslam kültürü açısından başlı başına bir olgu iken, nasıl olur da bu tür bir özgürlüğün bile sınırlanmasını yine aynı ahlak olgusuna atıfta bulunarak savunabiliyorsunuz? Hayretler içinde kaldık. Bir önceki yazımızda başörtülü öğrencilerin, eğitim özgürlüklerinin sınırlandırılması hakkındaki görüşlerinizi sorduk. Bu konu hakkında görüşlerinizi hala alamadık. Eğer siz şahsi özgürlüklerin kısıtlanmasından yanaysanız, başörtülü öğrencilerin çektiği sıkıntıları doğru buluyorsunuz demektir…Mesela biz inanç özgürlüğünden bu ve benzeri kavramları anlıyoruz.
“Örneğin ;Youtube’ da yayınlanan M.Kemal Atatürk’ e hakaret içeren video.Bunu yapan kişiye sorsanız, bu benim kişisel görüşürüm diyerek savunma yapar.Ona göre bu da bir özgürlüktür.Ama yaptığının özgürlük olmadığının sizler ve bizler gayet iyi bilincindeyiz.” Demişsiniz...
Bunun bir özgürlük olmadığını söylüyorsanız eğer adam öldürmenin, cana kastetmenin de daha ciddi bir olay olduğunu ve bunlarında özgürlük olmadığını ve burada sınırlı yada sınırsız diye tartışılamayacağını da biliyorsunuzdur umarım.
Zira bize göre adam öldürmek zaten bir özgürlük değildir.
“Örneğin; düşünün siz bir ebeveynsiniz.Çocuğunuz gün geçtikçe büyüyor ve hayatı tanımaya başlıyor.Siz onu eğitirken yine sınırsız özgürlükten bahsedebilir misiniz? (Sonra biricik yavrunuz Turkcell reklamlarında ki “özgür kız“ gibi amaçsız,hayalsiz bir insan olup çıkar .Sadece ben özgürüm diyebilir… )”
Bir ailenin çocuğunu kısıtlaması yine aynı derecede kötü bir örnek… Her birey çocuğunu aynı derecede kısıtlamaz. Konuda bahsettiğiniz özgür kız motifini benimseyen ailelerin olabileceğini de düşünüyoruz.

Ve yazımıza son verirken şunu belirtiyoruz; insanlar istedikleri ölçüde sınırsız özgür olabilirler. Siz onlara sınırsız özgürlük verdiniz diye, durup dururken başka birine zarar verecek bir eylemde bulunmazlar. Tabii aklı dengelerinde bir problem yoksa…

TEŞEKKÜR EDİYORUZ…
SAYGILARIMIZI SUNUYORUZ… :

AKZEİNEBU&AĞA
akzeinebu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla