türkiyenin dindarlaşmasından kaygı duyanlar
Alıntı
Kendi diline bu kadar düşman başka bir millet yoktur herhalde.. Ülkede Arapça bilenler mi çoğunlukta, Türkçe bilenler mi? Niye bilinen bir dilde değil de, başka dillerde ibadet etmeyi şart koşuyorsunuz? Tövbe haşa, Allah anlamayacak mı ibadeti o zaman? Ne bu Arapça dayatması?
Kardeşim sen çağın bayağa gerisinde kalmışsın, senin abilerin de senin yaptığın cahilce "dini"(!) savunmaları ile Türk tarihine sadece "komik" olarak geçti.Ve bittiler, her batıl gibi sona erdiler, böyle kalıntıları kaldı sadece.Sana ibadetin Türkçe olamacağını anlatmaya tenezzül etmiyorum. Çünkü kötü konuşmak durumunda kalacağım, lütfen bir din alimine sor (Zekeriya Beyaz din alimi değildir) Kötü konuşunca da pişman oluyorum çünkü bunu bilmiyor olman yalnız senin suçun değil.
Lügat bence bu soruya cvp vermeyerek hata yaptın böyle ani çıkışlara gerek yok demekki neden arapça okunmasının gerekçesini bilmio bilmiyosada bizlere düşen ona öğretmektir her müslümanın emr bil maruf nehy anil münker görevi vardır ve bundan yola çıkarak bu soruyu soran arkadaşımıza bir hocamızın cvbını gönderiyorum
Namaz sadece entellektüel bir eylem değil, aynı zamanda bir ibadettir.
İbadetin dili vahyin dilidir. Bu bir.
Hiçbir tercüme asıl metnin yerini tutamaz. Bunu tercüme işini yapanlar bilir. Hele ilahi hitabın eksiksiz tercümesi adeta imkansıza yakındır. Bu iki.
Zaten hep namazda okuduklarının anlamını da öğrenmelerini, bir yandan metnini okurken bir yandan da anlamını düşünmelerini söylüyoruz müminlere.
İyi niyetli olana bu yeter. Piyasada "Türkçe Kur'an" zırvalamaları yapan güruhun dinle diyanetle, namazla cemaatle hiçbir ilgisinin olmaması üzerinde düşünülmelidir. Bu da üç.
Sözün özü: Namazda kıraat farzdır. Kıraat ilahi vahyi asli ifadesiyle okumaktır. Yanında manasını da tefekkür etmek gerekir. Namazın dua mahallerinde duanızın diline zaten kimse karışmıyor. Dua kıraat değil, kalbin Allah'la konuşması olduğu için dil serbestisi vardır. İmam Ebu hanife ve iki büyük öğrencisi olan İmam Ebu Yusuf ve Muhammed de böyle bakmışlardır meseleye. Fakat bu Kıraat için geçerli değildir.
Vesselam.
|