Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-31-2008, 14:09   #170
Kullanıcı Adı
Üç mevsim
Standart Tartışıyorum..TRT'nin Bir Kanalı Kürtçe Yayına Açılacak
Alıntı:
rewaswer Nickli Üyeden Alıntı
su konuyla ilgili resmi dilimiz turkcedir falan diyenlere guluyorum valla. resmi dilin bi kere konuyla alakası yok. resmi dil devletin kullanmak zorunda oldugu dildir, bu baska dilleri kullanamaz demek degildir. mesela senin evine gelen elektrik faturan turkce olmak zorundadır. belki ihtiyaca gore baska bir dil ekleyebilirsin ama turkceyi cıkaramazsın. kurtcenin resmi dil olması demek ise herseyin iki dilde de yazılma zorunlulugu demektir. boyle durum ortada yoktur, yani bu konudaki tartısma resmi dil tartısması degildir.

ozel televizyonlar için bu ekonomik bir karardır. eger bir kanal kurtce yayın yayıp, yeterli izleyici sayısına ulasıyor, kendi giderlerini karsılayacak kadar reklem alabiliyosa, o yayını yapar. bu diger butun diller için gecerlidir. su an boyle bir serbestlik yoktur ama bence olmalıdır.

devlet televizyonu ise rating kaygısı gutmeksizin, vatandaslarına cesitli programlar sunar. eger kurtce yayın yapmak isterse kurtce yayın yapar, isterse baska bir dilde yapar. ama devlet televizyonu turkce yayın yapmayı kesemez. zaten birden cok trt kanalı oldugundan boyle bir sorun olmadıgı gibi, bir kanalın diger dillere (sadece kurtce degil) ayrılması olabilir hatta olmalıdır.

işin baska bir boyutu ise rojtv gibi pkkyı destekleyen kanalların varlıgı. tek anadili turkce olan biri, insanın kendi anadilinde birşeyler dinleme izleme ihtiyacını anlayamaz. kurtce birseyler izlemek isteyen birini su an rojtvden baska caresi yok. ben bir suru kurt gordum uydudan roj tv izleyen, nedenini sordugumda kurtce programlar izlemek için oldugunu pkk ile alakaları olmadıgını soylediler. ama buna ragmen o kanalı surekli izleyen insanlar bi şekilde etkileneceklerdir. dolayısıyla insanlara kurtce televizyon izleme hakkı tanınmalı.

turkce yayın yapan kanallar bile rtuk'un (bence biraz fazla) baskısı yuzunden tam olarak ozgur yayın yapamazken, kurtce bir yayının tamamen keyfine buyruk yayın yapamamıyacagını bilmek gerekir.

bir de bunu verirsek daha fazlasını isterler ne demektir? eger bir sey haksa, serbest olmalıysa olmadır, yoksa olmamalıdır. "universitelerde basortusu yasak olmalı, cunku bunu verirsek, yarın haremlik selamlık sınıflar isterler" demekten hiçbir farkı yok. bir konuda ne kadar ozgurlukten yanaysanız, her konuda o kadar olun.

son olarak ise, boyle kararların avrupa birliginin istegi olmadan kendi kendimize vermiyo olmamız ise en buyuk ayıbımızdır bence.
Şu bölümü bir de ben vurgulamak istyiorum
Şu konuyla ilgili resmi dilimiz turkcedir falan diyenlere guluyorum valla. resmi dilin bi kere konuyla alakası yok. resmi dil devletin kullanmak zorunda oldugu dildir, bu baska dilleri kullanamaz demek degildir. mesela senin evine gelen elektrik faturan turkce olmak zorundadır. belki ihtiyaca gore baska bir dil ekleyebilirsin ama turkceyi cıkaramazsın. kurtcenin resmi dil olması demek ise herseyin iki dilde de yazılma zorunlulugu demektir. boyle durum ortada yoktur, yani bu konudaki tartısma resmi dil tartısması degildir.

Rtük cümlesi dışında tüm yazıya katılıyorum. Tebrikler
Üç mevsim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla