<<<Menderes'i nasıl bilirdiniz?>>>o halde bir de bunu okuyun!
------------------------------------2.BÖLÜM--------------------------------------
Evet nasıl?Nasıl olabilirdi bu?
Nasıl mı?
Buyrunuz.Biraz geçmişe seyahat edelim.
Yıl 1946'dır..
Demokrat Parti kurulmuştur..
Yıl 1950'dir..
Demokrat Parti iktidar olmuştur.
Adnan Menderes başvekil...
Hizmet aşkıyla geçen iki yıldan sonra yıl 1952'dir..
Bir sevgili,bir milli kahraman haline gelen Adnan Menderes,gecesini gündüzüne katarak çalışmaktadır.Bu arada yurt içi ve yurt dışı seyahatler yapmaktadır.
1952 senesinde Paris'tedir.
Resmi görüşmeler bittkten sonra Türk Büyükelçisine sorar:
''Sefir Beyefendi,Fransa'da Osmanlı Hanedanından kaç kadın vardır ve bunlar ne iş yapmaktadır?''
Malum hanedan mensupları topyekun Türkiye dışına sürülünce,bunların bir kısmı da Fransa'ya yerleşmişleridir.Bizim Büyükelçi,''Bilmiyorum başvekil hazretleri''der.
Adnan Menderes asabileşir:
''Bu malumatı yirmidört saat içinde istiyorum.Aksi halde sizi vazifeden almak mecburiyetinde kalırım.''
Türk Büyükelçisi,Fransız istihbaratının da yardımıyla ertesi gün listeyi hazırlar ve Başbakana arz eder.
Başbakan hanedanın kadın azalarından kimilerinin Fransa'da yaşadığına ve ne iş yaptıklarına dair yazıyı acı bir yüz ifadesi ile okur.Kağıdı katlayıp cebine koyar.
Adnan Menderes Türkiye'ye döndüğünde Çankaya'ya gider ve cebindeki kağıdı çıkartarak Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın masasına bırakır:
''Efendim''der.''Şu oldu.Bu oldu.Fakat netice de,bu memleketiTürkler'in Hakanı,Müslümanların Halifesi ve teb'anın Padişahı sıfatı ile altı yüz yirmi dört sene idare etöiş bir ailenin kadın mensuplarının çoğunluğu yaptığım tahkikat nazaranan ve şu listede görüldüğü gibiFransız ordusunda bulaşıkçılık yapmaktadır.Bu,hepimiz için yüz karasıdır.Hiç değilse hanedanın kadın azalarını yurda kabul edelim.Kendilerine bakmamız insanlığımızın icabıdır.Ama bunu çok görürsek ,bari bizim ordumuzda bulaşıkçılık yapsınlar.''
Bayar,''hayır''der.''Müsaade edemem.''
Bunun üzerine başbakan,derhal bir kağıt alarak bir şeyler yazar ve cumhurbaşkanının masasındaki diğer kağıdın yanına bırakır.Ardından ''müsaadenizle efendim''der.Süraatle odadan ayrılır.
Celal Bayar,önündeki kağıda bir bakar ki,Menderes istifa dilekçesini vermiştir...
(devamı 3.bölümde)
<<<ÇiLe>>>
|