Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-22-2008, 02:58   #6
Kullanıcı Adı
dildade
Standart Hazreti İbrahim (a.s)
Hadis-i Şeriflerde İbrâhim (a.s.)

Bir adam Rasûlullah (s.a.s.)'a geldi de: "Ey insanların en hayırlısı!" dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.s.): "O (sıfatın sahibi) İbrâhim (a.s.)!" buyurdular.[1]

"Kıyâmet günü ilk elbise giydirilen kişi, İbrâhîm'dir."[2]

"Bir gece bana rüyamda her zaman gelen iki melek (Cebrâil ve Mikâil) geldi. Bunlarla beraber gittik. Nihayet uzun boylu birinin yanına vardık. (Semâya doğru yücelen) boyunun uzunluğundan başını neredeyse göremeyecektim. O İbrâhim (a.s.) idi."[3]

"İbrâhim'e gelince; arkadaşınıza yani bana bakıverin..."[4]

"Bana İsrâ vâki olduğu zaman... İbrâhim'i de gördüm, zürriyeti içerisinde ona en çok benzeyen benim..."[5]

"Ben babam İbrâhim'in duâsı, kardeşim İsa'nın müjdesi ve annemin rüyasıyım."[6]

"Ben müsâmahalı ve kolay olan Hanîflikle (İbrâhim'in tevhid dini ile) gönderildim"[7]

Beşir İbn Sa'd Peygamberimiz'e: "Ey Allah'ın Rasûlü! Bize Allah Teâlâ, sana salât okumamızı emretti. Sana nasıl salât okuyabiliriz?" diye sordu. Efendimiz şu cevabı verdi: "Şöyle söyleyin: 'Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âl-i Muhammed, kemâ salleyte alâ İbrâhîme İnneke hamîdun mecîd. Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âl-i Muhammed, kemâ bârakte alâ âl-i İbrâhîm. İnneke hamîdun mecîd. (Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ehline rahmet kıl, tıpkı İbrâhim'e rahmet kıldığın gibi. Sen hamîdsin (hamd edilmeye, methedilmeye lâyık, hamd kendisine mahsus olansın), mecîdsin (azametli, şerefli, gâlip olansın) Muhammed'i ve Muhammed'in âlini mübârek kıl, tıpkı İbrâhim'in ehlini mübârek kıldığın gibi."[8]

Hadislerde Hz. İbrâhim'in faziletine dair bilgiler yer alır. İnsanlar, kabirden kalktıklarında çıplak olarak haşredilecek ve kıyâmet gününde elbise giydirilen ilk peygamber Hz. İbrâhim olacaktır.[9] Başka bir hadise göre, kıyâmet gününde Hz. İbrâhim, babasıyla karşılaştığında ona, "Ben sana, bana âsi olma, demedim mi?" diyecek, o da, "artık bugün sana âsi olmayacağım" karşılığını verecektir. Hz. İbrâhim babasının affı için Allah'a yalvaracak, fakat dileği kabul edilmeyecektir.[10]

Bir hadiste, Hz. İbrâhim'in Mekke'yi dokunulmaz bir şehir yaptığı ve onun için duâ ettiği, Rasûlullah'ın da aynı şeyi Medine için yaptığı bildirilmektedir.[11] Mi'râcda Hz. Muhammed (s.a.s.), Hz. İbrâhim'i yedinci (bazı rivâyetlerde altıncı) semâda Beytülma'mura dayanmış olarak görmüştür.[12]

Mekke'nin fethinde Kâbe putlardan temizlendiğinde Hz. İbrâhim ve İsmâil'in, ellerinde fal okları olan sûretleri çıkınca Rasûlullah, "Yazıklar olsun! Onların bu nesnelerle fal bakmadıklarını bilmiyorlar mı?" demiştir.[13] Başka bir hadiste nakledildiğine göre kıyâmet günü insanlar, Hz. Âdem'den başlayarak bütün peygamberlerden şefaat dileyecekler, fakat her peygamber diğerine gönderecek, Hz. İbrâhim de üç yalanı sebebiyle buna yetkili olmadığını söyleyip gelenleri Hz. Mûsâ'ya yollayacak, sonuçta sadece Hz. Muhammed (s.a.s.) şefaatle yetkili olacaktır.[14]

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Müslim, Fezâil: 150.

[2] Buhârî, Enbiyâ: 8, Rikak: 45; Müslim, Cennet: 58.

[3] Buhâri, Enbiyâ: 8.

[4] Müslim, İman: 270.

[5] Müslim, İman: 272, 278.

[6] Ahmed b. Hanbel, Müsned: 4/127-128; 5/262.

[7] Ahmed b. Hanbel, Müsned: 5/266; 6/116, 233.

[8] Buhârî, Deavât: 33; Müslim, Salât: 66; Tirmizî, Vitr: 20; Ebû Dâvud, Salât: 183; Nesâî, Sehv: 51.

[9] Buhârî, Rikak: 45; Müslim, Cennet: 58.

[10] Buhârî, Tefsir: 26.

[11] Buhârî, Büyû': 53, Cihad: 71, 74, İ'tisâm: 16; Müslim, Hac: 454, 456, 458, 462, 473, 475, 478.

[12] Buhârî, Salât 1, Tevhîd 37; Müslim, İman 259, 263, 264.

[13] Buhârî, Hac: 54.

[14] Buhârî, Rikak: 51, Tevhîd: 19, 24; Müslim, İman: 322, 326, 327, 329; Ahmed b. Hanbel, Müsned: 1/4.
dildade isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla