Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-23-2008, 01:52   #217
Kullanıcı Adı
dildade
Standart Hazreti İbrahim (a.s)
1. İnsanlar için Kurulan İlk Mabed :
Ebu Bekir Cabir el-Cezairi diyor ki: “Müslim rivayet eder: Ebu Zer el-Ğıfari anlatıyor: “Allah Rasulüne dünyada kurulmuş ilk mabedi sordum. “Kabe’dir.” buyurdu. “Sonra hangisidir?” dedim. “Mescid-i Aksa” buyurdu. “Aralarında kaç yıl var?” dedim. “Kırk yıl. Sonra dünyanın tamamı sana mescid kılındı. Nerede namaz vakti girerse (orada) namaz kıl.” buyurdu.

Allah Teala insanlar için ilk kurulan mabedin, Mescid-i Aksa değil, Kâbe olduğunu; ona dünya devam ettikçe devam edecek bir kutsallık ve bereket verdiğini, dolayısıyla ziyaret ederek, haccederek, tavaf ederek ona dokunan herkesin bu bereketi bulacağını ve ondan pay alacağını bildiriyor. Yine bildiriyor ki, Kabe’yi insanlar için hidayet kaynağı kılmıştır. Mü’minler hac ve umre için gelirler de böylece çeşitli sevap ve hidayet kazanırlar. Dünyanın doğusunda ve batısında namaz kılanlar, namazlarında buraya yönelirler. Bunda sevap kazanmaya dair doğru yolu bulma vardır.Allah’ı anmak ve O’na yaklaşmak ise en büyük hidayettir.”[1]

Ömer Nasuhi Bilmen diyor ki: “Naklen sabit olduğuna göre yer yüzünde bütün ehli iman için ilk yapılan mabet Kabe-i Muazzama’dır. Bunu Hz. Adem bina etmiştir. Sonra tufanda mahvolduğundan onu aynı yerde Hz. İbrahim yeniden yapmıştır. Daha sonra da yıkılmış olmakla Cürhüm’den bir kavim, bilahara da Amalika kavmi ve en sonra Kureyş kabilesi bina kılmıştır. Böyle daima mukaddes bir mabet olarak vücuda getirilmiş ve umum mü’minler için bir kıblegah bulunmuştur. Bir rivayete göre de Kabe-i Muazzama sema ile yeryüzünün yaratılması zamanında su yüzünde olmak üzere melekler tarafından bir beyaz hulusa halinde vücuda getirilmiştir. Sonra da yer sahası bunun altında teşekkül etmiştir. Hz. Adem cennetten yeryüzüne inince melekler kendisine demişler ki: Bu beyti muazzamayı tavaf et, biz bunu senden iki bin sene evvel tavaf ettik.”[2]

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Ebu Bekir Cabir el-Cezairi, En Kolay Tefsir, Mektup Yayınları: 1/458-459.

[2] Ömer Nasuhi Bilmen, Kur’an-ı Kerim Meal ve Tefsiri, İpek Yayınları: 1/399-400.
dildade isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla