06-26-2008, 21:18
|
|
|
NAZIM HİKMET'İ ANMALI MIYIZ?
Alıntı:
Müntesip Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:
parabol Nickli Üyeden Alıntı
Necip fazıl ve Nazım hikmet karşılaştırılmaz diyen arkadaşlarım sizin yaptığınızda bir çeşit karşılaştırma değil mi??
|
Bir çeşit parabol diyorsun yani ;) Aslına bakarsan buradaki açıklama sanırım ikisininde benzer olamayacak kadar farklı oldukları içindi ancak bunu karşılaştırma olarak algılamışsınız . Keşke altına not düşseydim . Yani bu karşılaştırma değil açıklama ;)
Aslında dini savunmak ve anlatmaya çalışmak uç bir eylem değil her Mü'min'e farz olan bir eylem.aynı zamanda M.akif uç bir insandı ve direk açıklara hayvan diyor ve başörtüsüne laf söyleyenlerin yüzüne tükürüyordu şiirlerinde ;)
Değişim konusu teferruatlı bir konu onu ayrıntılı şekilde ele alırız.Bu kadar bilgilendirme yeter sanırım.
Nazım Hikmet'in şiirlerini okumak onu anmak için yeterlidir.Ekstra faaliyetlere gerek yok.
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,bir orman gibi kardeşçesine ! ;) "
|
Birincisi TDL ve edebiyat dersi okudaysanız eğer yaptığınız açıklama değil karşılaştırmaya girer bir öss öğrencisi olarak bunu belirtmek isterim..
Karşılaştırma : Birbiriyle ilgili iki ayrı kavramın, insanın, varlığın ben*zer ve farklı yönlerinin anlatılmasıdır.
Açıklama : Herhangi bir konu hakkında bilgiler vermek,bir şeyler öğretmek amacına yönelik anlatım biçimidir.(ki sizinle tartışabılırız belkı bir birbirimizden bir şeyler öğrenırız ama burda öznel fikirlerimi tartıştığımız için bana her şeyi anlatarak öğretmek gibi bir durumunuz olamaz zaten..bu cürreti size vermiyorum ;))
yani sizin yaptığınız bir çeşit karşılaştırmadır.....
İkincisi Mehmet akife değinmişsiniz...Mehmet akif açık olanlara hayvan dememiş , açıklığı medeniyet olarak görenlere, başörtüsüne el uzatanlara , medenıyeti kıyafette görenlere, bakınız hayvanlarda açık o zaman onlarda medenı demiş laf hak edene laf güzel laf sölemış yanı...ikisi aynı şey değil karıştırmamak lazım....Bende açık bir insanım ama bugun bende başörtülüye uzanan elleri kınarım yuzlerıne tükürürüm bilmem anlatabildimmi.....yanı bu uçluk değildir..uçluk olan zaten zorla kafaları açmaya çalısanların yaptığıdır....
Açık bir insana hayvan demek çok büyük bir hakarettir...bu hakareti hiç bir insan hele hele bir sanatçı yapamaz...hele de Mehmet akifin bu saygısızlıgı yaptıgını öne sürmek bile benım gözümde bu sanatçıya bir hakarettir...
|
|
|