Osmanlıda Padişah ve Halk İlişkisi
Teşekkürler paylaşım için :-*
musadenizlede konuyla ilgili Mustafa ARMAĞA'NIN Abdulhamidin'in Kurtlarla dansı kitabından bir kısım aktarmak istiyorum..
Olay şöyle gelişiyor; Sultan Abdulhamid savaştan çıkmış askerleri hastenede tek tek gezip hal hatırlarını soruyormuş. Savaş sırasında bacağını kaybeden askere yururken kolaylık sağlıycak bir bastonu -o yönde maarifeti olduğu için- kendi elleri ile yapıp askere yine bizzat kendisi hediye etmiştir. Ve yine Sultan Abdulhamid depremden sonra bir yardım komisyonu kurup fahri reisliğini üstlenmiştir. İlk yardımıda kendisi yapmıştır.(1000 lira) Şehzadeler ve diğer geçmiş padişahlar için 500 lira daha yardım yapan Abdulhamid, ileriki günlerde 5000lira daha yardımda bulunmuş ve bunun 2000 lirasını eğitim gören öğrencilere verilmesi şartını getirmiştir...
Ve tam bu sırada yazarın müthiş tespiti geliyor.
" Bir Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in deprem sonrasında Afyon'a yaptığı ziyarette otomobilinden dahi dışarı çıkmayışını düşünün, birde Sultan Abdulhamid'i hastanede yataktan yatağa koşarken gözünüzün önüne getirin...
Ve hangisi Cumhuriyeti, hangisi Saltanat siz karar verin." ( bknz. Abdulhamid'in Kurtlarla Dansı Sayfa 67 )
|