Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-08-2008, 03:19   #1
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Standart ::::HİTABET SANATI NASIL OLUR.. ?:::
Bazen anlattıklarınızla, bazen anlatma biçiminizle, bazen ses tonunuzla, bazen de beden dilinizle hitap ettiğiniz kitlenin dikkatini sürekli hem kendinize hem de anlattıklarınıza çekmek zorundasınız.



İster öğrencilerin karşısında bir öğretmen, ister cemaatin karşısında bir din görevlisi olarak bir gruba hitap edin. Hitap ettiğiniz kitlenin dikkatini çekmek ve daha verimli olmak için aşağıdaki basit yöntemleri kullanabilirsiniz.

Sözünü yüceltmek:
İnsanların dikkatini çekmek için sadece ses tonunu yükseltmek yeterli değildir. Ses tonunuz yükseldiği zamanda dikkat çekersiniz, ancak söyledikleriniz dikkatlerini çekmiyorsa çabuk dağılırlar. Sözünüzü yüceltmek söylediklerinizin dikkat çekmesidir.



Susmak (Sessizliğin gücü):
Sessizliğin gücü bazen sesten daha etkilidir. Ders anlatırken, konuşurken aniden susarak öğrencilerin/dinleyicilerin dikkatini toparlayabilirsiniz.



Tahtaya tebeşirler tıklamak:
Farklı bir ses duymak insanın dikkatini çeker. Kalemle kürsüye vurmak, tahtaya tebeşirle vurmak, ellerini çırparak ses çıkartmak dikkati üzerinize çekebilir.



Dikkat çekici ve ilginç bir anekdot anlatmak: “Bir gün arkadaşlarla bu konuyu konuşuyorduk. Arkadaşlardan birisi aniden…” gibi bir hatıra anlatmaya başladığınızda öğrencilerin dikkatlerinin yoğunlaşmaya başladığını görürsünüz.



Hikaye anlatmak:
Tarih boyunca insanlar hikayelerle eğitilmiştir. Tüm kutsal kitaplarda bile bolca hikaye (kıssa) anlatılmış olması tesadüf değildir. İnsan kuru cümlelerle değil, ibretli hikayelerle (kıssalarla) daha çabuk öğrenir. İyi bir eğitimcinin iyi bir hikâye arşivi mutlaka olmalı.



Güzel söz söylemek: Güzel ve etkili sözler, vecizeler, atasözleri hepimizin yoluna ışık tutmuştur. Tarihi aydınlatan sözler gençlerin yolunu da aydınlatacaktır. Yeter ki bizler o ışığı doğru kullanalım.



Sıra aralarında dolaşmak: Sınıfta öğrenciye ders anlatırken kürsüde oturur, önünüzdeki kitaptan okumaya başlarsanız, çocuklar ya yaramazlık yapmaya başlar yada uyurlar. Sınıf içerisinde dolanmanız onların dikkatlerinin dağılmasını engelleyecektir.



Konuşan öğrenciye / öğrenci grubunu küçük bir işaretle uyarmak: Her zaman yaramazlık yapmaya meyilli öğrenciler olacaktır. Konuşan öğrenci veya öğrenci grubunu susturmak için küçük bir el işareti bazen çok etkili olur.



Öğrencinin gözlerine bakmak:
Yaramazlık yapan öğrencinin gözlerinin içine bakarak konuyu anlatmaya devam ederseniz öğrenci yakalanmış olma psikolojisiyle susacaktır. Bakmak, “yaptıklarının farkındayım” mesajını verir.



Öğrencinin sınıftaki yerini değiştirmek: Samimi bir grup oluşturmuş öğrencilerin yerlerini değiştirmek, ortamın havasını dağıtacağından dersi daha işlemenizi sağlayacaktır.



* * * * *





Bir tiyatro sanatçısının, “Bu seyircilerde iş yok! Çünkü seyretmiyorlar” demeye hakkı var mı?

 

  Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder