Bana birşey olursa Tayyip'ten sorun
Oya ARMUTÇU / ANKARA
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, siyasi yaşamını noktalayan mahkûmiyet kararı nedeniyle kendisini hedef gösteren FP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında dün savcıları harekete geçmeye çağırırken, şok bir açıklama yaptı. Savaş, ‘‘Eğer bana birşey olursa vasiyetim; hukuk yoluyla hâkim ve savcılarımızın Recep Tayyip Erdoğan hakkında gereğini yapmasıdır’’ dedi. Erdoğan, önceki gün katıldığı, gövde gösterisine dönen Tuzla'daki spor kompleksinin temel atma töreninde, kalabalığın ‘‘Vur de vuralım, öl de ölelim’’ sloganı atması üzerine Başsavcı'yı hedef göstermiş ve ‘‘Sizin isminiz Vural mı da size vurun, alın diyeyim. Sizin soyadınız Savaş mı da size savaşın diyeyim. Siz barışın güvercinleri, kardeşliğin teminatlarısınız. Ben size vur da diyemem, öl de’’ demişti.Bunun üzerine Savaş dün yargı çevrelerinde şok etkisi yaratan, ‘‘vasiyetim’’ diye nitelediği şu açıklamayı yaptı:
VUR EMRİ
Recep Tayyip Erdoğan, bu sözleriyle açıkça kendisini destekleyen ve 'Vur de vuralım öl de ölelim' diyen kitlelere beni vurmaları için 'vur emri' çıkarmıştır.
SAVCILARA ÇAĞRI
TCK'nın 311. maddesi (Suç işlemeye alenen tahrik) gereğince hakkında, benim şikayetçi olmam beklenmeden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmalıdır. Benim ayrıca şikayet dilekçesi vermeme gerek yoktur.
ŞİKAYET EDERİM
Ancak savcılar gereğini yapmaktan çekinirlerse, onları Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet ederim. ‘Eğer bana birşey olursa vasiyetim; hukuk yoluyla hâkim ve savcılarımızın Tayyip Erdoğan hakkında gereğini yapmasıdır.
İNCELEME BAŞLATILDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici Hürriyet’e, Erdoğan'ın Başsavcı'yı hedef gösteren konuşmasıyla ilgili, yargının harekete geçtiğini açıkladı. Çitici, haber kupürünün dün kesilip ‘‘Gereğinin takdiri için’’ görevli savcılık olan Tuzla Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini belirtti. Tuzla'nın bağlı bulunduğu Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da talimatı üzerine Erdoğan hakkında, TCK'nın 311. maddesindeki, ‘‘Suç işlemeye alenen tahrik’’ten inceleme başlatıldı. Erdoğan'ın konuşma kasetlerinin istendiği öğrenildi. İnceleme sonunda yeterli delil olduğu sonucuna varılması halinde, önce soruşturma, ardından da 3 aydan 3 yıla kadar hapisle dava açılacak. Başsavcı Çitici, Erdoğan'ın onanma kararının ardından FP Lideri Recai Kutan'la yaptığı mitinge dönen basın toplantısıyla ilgili inceleme başlattığını da açıkladı.
|