Konuyu iki yönden değerlendirmek istiyorum. Birincisi Türkiye açılımı. Bence tamamen sorunlu, dayanağı olmayan bir açılım. Ne demek Türkiye halkı? Paşamız Türkiye Halkı yerine Türk Halkı dendiğinde ırkçılık olacağını söylemiş. peki Türkiye'nin ne demek olduğunu araştırmış mı?
-iye eki asli olarak Arapça -iyye ekinden gelir. Arapça müennes bir kelimedir. Yani dişilik ifade eder. Türkçe'de Arapça'da olduğu gibi gramatikal bir cinsiyet ayrımı yoktur. Sadece tabi bir cinsiyet ayrımı vardır. Yani ülke isimleri Türkçe'de cinsiyet bildirmez. Bu ekin Türkçe'de kullanım şekli ise sahiplik, mensubiyet şeklindedir. Yani Türkiye, Türk'e ait olan veya Türk yurdu şeklinde çevrilebilir. Peki ne farkı kaldı Türk demekten? ikisi de aynı kapıya çıkmadı mı? Bu zihniyetle o zaman Türkiye'de ırkçı bir tabir oluyor.
İkiincisi madem Türk demek, ırkçı bir söylem, paşası olduğu ordunun adı nedir? "Türk silahlı Kuvvetleri" O zaman bu askerler sadece Türk ırkına hizmet veriyor. Ordumuz ırkçı mı yani? Değilse bu ismi kullanmayın. "Türkiye Silahlı Kuvvetleri" olarak değiştirin.
üçüncüsü bu ülkenin kurucu M. Kemal'in Türklükle ilgili çok söylemleri var. Mesela "Ne mutlu Türk'üm diyene" Bu durumda Atatürk ırkçı mı oluyor? Veya biz mehteren marşımızda bile "Hep kahraman Türk Milleti" diyerek, Osmanlı Devlet marşında bile "Türk milleti" vurgusu yaparak, yıllarca ırkçılık mı yaptık? Bu nasıl bir mantıktır?
Daha onlarca örnek verilebilir. İşte bu yüzden dayanağı olmayan, iş olsun diye yapılmış, sözde çirkin bir çıkış. Ben beğenmedim. Ve hiçbir sorunumuzu çözeceğine de inanmıyorum.
Diğer konu ise ordunun bu ve buna benzer son önemde yaptığı çıkışlar. Atatürk değil miydi askeri siyasetten çeken? Şimdi bu ittihatçı kokan tavrın neresi Atatürk'le bağdaşıyor? Bu nasıl bir Atatürkçü ordu? Yalçın abimizin bu husustaki sözlerine tamamen katılıyorum.
--------------------------------------------
(Başbakanımız Türkiye açılımı yaparken, unutmayınız ki Türklüğü bir ırkçılık olarak göstermedi. Bir alt kimlik dedi, Türkiye'yi ise tüm kimlikleri içinde toplayan bir üst kimlik olarak gösterdi. Bunda bir sorun yok. Ama Türk demenin ırkçı bir yaklaşım olduğunun ima edilmesi bile çok çirkince ve kabul edilemez bir yaklaşım. Şimdi Türk olan biri "Türk'üm" demeye bile korkacaktır. "Acaba ırkçılık mı yapıyorum" diyecektir.
Başbuğ siyasete el attı ama onu bile eline yüzüne bulaştırdı. Bu söylemleri bence istifasını gerektirir. Çünkü o mertebeye yakışmıyor artık.)
Konu Eşref tarafından (04-18-2009 Saat 12:05 ) değiştirilmiştir..
|