Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-28-2009, 00:37   #3
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart 'Osmanlı devleti Yalova'da kuduldu!'
Yalova Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘1302 Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Tarihi Sempozyumu’ isimli panel, yoğun bir katılımla Yalova'da yapıldı.


27 Temmuz 2009 23:24

Yavuz Topalcı'nın haberi
Yalova Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında düzenlene ‘1302 Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Tarihi Sempozyumu’ na konuşmacı olarak katılan tarihçilerin kutbu olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, Osmanlı Devleti’nin Yalova’da kurulduğu iddiasını yineledi. 1993 yılında Girit adasında katıldığı bir toplantıda bu iddiasını dile getiren İnalcık, kendisinin belgelere dayanarak konuştuğunu ve iddiasını aksini iddia edenlerin de belgelerle konuşması gerektiğini ifade etti. Osmanlı’nın kurulduğu dönemdeki devletlerde hanedan yapısının varlığından söz eden İnalcık,
‘O DÖNEMDE DEVLETLER HANEDAN ANLAYIŞIYLA YÖNETİLİYORDU!’
‘ O dönemde devletler hanedan anlayışıyla yönetiliyordu. Hanedanlıkta da padişahın o göreve layık olduğu üç şekilde anlaşılıyordu: Hutbe okutmak ve Sikke bastırmak, Rüyada görmek ve Kut inancı. Aşık Paşazadenin eserinin dokuzuncu babında Osmanlı’nın ilk payitahtı olarak Karacahisar’ı göstermektedir. İkinci payitaht Yenişehir, üçüncü payitaht Bursa, dördüncü payitaht Edirne ve beşinci payitaht ise İstanbul olarak ifade edilmektedir. İlk payitaht olan Karacahisar’ın fethi aynı eserde 1288 olarak gözükmektedir. Bu dönemde millet Osman Gazi’den kendilerine bir kadı tayin etmesini ve hutbe okutmasını isterler. Bu yönde bir baskı kurarlar. Fakat bu dönemde sikke yok.
‘OSMANLILARIN OĞUZ BOYUNDAN GELDİĞİ DE BİR EFSANEDİR!’
Bunun yanı sıra Osmanlı’nın Oğuzların kayı boyundan geldiği de bir efsanedir. Bu iddia II. Murat döneminde ortaya atılmıştır. Hanedan da bu inancı benimsemiştir. Ayrıca Osman Bey döneminde ‘alp’ler var. Turgut Alp, Konur Alp vs. Buradaki kilit soru, Osman Bey bunların arasından nasıl çıkıp devlet lideri oldu? Yani nasıl bey olarak anıldı?
‘BEY OLMANIN ÜÇ ŞARTI’
Yine o döneme baktığımızda bir hükümdarın bey olarak anılması yani bir devletin beyi olarak anılması için üç şart vardı: Emrinde bir ordu bulundurmak, İl sahibi olmak ve raiyyet sahibi olmak. İşte Osman Gazi bu üç şartı da ancak ve ancak 1302 tarihinde o zamanki adı Yalakova olan Yalova sınırlarındaki Hersek köyünde yapılan Koyunhisar Savaşı sonrası kazanmıştır.
Koyunhisar Savaşının olma sebebi ise o dönemde Osman Bey İznik’i kuşatmıştır. Aynı tarihlerde Aydınoğulları ve diğer beylikler de Batı Ege üzerinden Bizans’a saldırmıştır. Bunun üzerinde Bizans İspanyadan Katalan Kumpanyası himayesinde 6-7 bin kişilik ordu alır ve bu birlikleri Batı Ege’ye gönderir.

Diğere Alanlar’dan aldığı askerleri de Osman Bey üzerine gönderir. İki bin kişilik orduyla Bizans’ın üzerine geldiğini haber alan Osman Bey, o dönemde Bizans sarayında yaşayan Georgios Pachymeres’den edindiğimiz bilgi çerçevesinde 100 kişilik öncü kuvvetini Yalakova’ya yani bugünkü Yalova Hersek köyüne gönderir. Bu öncü kuvvetin püskürtülmesi sonucu Osman Bey ordusuyla gelir ve bu bölgede Bizans’ı yener. Pachymeres de eserinde Osman beyden Atamenes diye bahseder. Bununla birlikte Tehavir-i Ali Osman da savaşı hemen hemen böyle anlatır. Kaynaklar örtüşüyor.
‘KAYNAKLAR ÖRTÜŞÜYOR: OSMANLI, YALOVA’DA KURULDU!’
Bu noktadan hareketle bu savaşın önemini şöyle sıralayabiliriz. Bu savaşla birlikte Osman adı çağdaş bir Bizans kaynağında zikredilmiştir. Yani Osman, tarih sahnesine çıkmıştır. Bundan önce hiçbir kaynakta Osman’ın adı geçmemektedir. İkinci olarak bu zaferle Kut inancı anlayışına paralel olarak Osman, hanedan kurucusu olmuştur ve oğlu Orhan hiçbir karşıtlığa uğramadan tahta oturmuştur.
Sonuç olarak 27 Temmuz 1302 tarihinde kazanılan Koyunhisar(Bafeus) zaferiyle Osmanlı Devleti,çağdaş bir kaynağın tanıklığıyla gerçek anlamda kurulmuştur.’ Dedi.

‘İLK ZEKA TESTİ YALOVA’DA UYGULANDI!’
Sempozyumun açış konuşmasında Osmanlı dönemindeki ilk zeka testinin Yalova’da yapıldığını ifade eden Yalova Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ise, ‘ Osmanlı döneminin ilk gümüş parası yine Yalova’da basıldı. İlk zeka testi yine Yalova’da uygulandı. Osmanlı dönemindeki ilk kağıt fabrikası da ilk Yalova’da kuruldu. Osmanlı Devleti’de Yalova’da kuruldu. Tüm bu başlıkları yapacağımız faaliyetlerle önümüzdeki günlerde gündeme getireceğiz.’ Dedi.

İBRAHİM MÜTEFFERİKA VE YALOVA KONULU KONFERAN BUGÜN!

Yalova Üniversitesi yaptığı faaliyetlerle gündem oluşturmaya devam ediyor. Dün(Pazartesi) gerçekleştirilen ‘1302 Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Tarihi Sempozyumu’ ardından bugün de Yalova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda ‘İbrahim Müteferrika ve Yalova’ konulu konferans gerçekleştiriyor. Bulgaristan Bilimler Akademisinden Orlin Sabev’in konuşmacı olarak katılacağı konferans saat 14’te başlayacak.

Haber7
Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla