10-08-2009, 20:20
|
#29
|
|
ŞİRKETLERİ 4 KATINA SATTI, VERGİYİ UNUTTU
Doğan, Axel Springer'le ortak olmadan önce 20 günde 28 TV ve radyosunu 4 şirket arasında 3 kez devrederek vergi kaçırdı. Ancak bu oyun Maliye’nin dikkatinden kaçmadı.
Doğan Grubu’nun Axel Springer ortaklığı öncesinde 20 günde 28 adet TV ve radyoyu dört şirket arasında 3 defa devretmesi Maliye’nin dikkatinden kaçmadı. Tarihi ceza böyle doğdu.
Doğan Grubu yöneticilerinin 2006 yılının aralık ayında 20 günde hisseleri bir şirketten diğer bir grup şirketine aktararak hem vergi kaçırdığı hem de Alman Axel Springer’e yapılan hisse satışında RTÜK Kanunu’na aykırı davrandığı öğrenildi. Maliye Bakanlığı Gelirler
Kontrolörleri, Doğan Grubu’na ait dört şirketin 2005, 2006 ve 2007 yılları hesaplarını inceledi. Kontrolörler DTV Holding’in Alman Axel Springer’e hisselerinin yüzde 25’ini satmadan önce bir dizi hisse devri yaptığını tespit etti. Peki 3.7 milyar liralık cezaya uzanan Doğan’ın usulsüz işlemleri nasıl gerçekleşti?
KURUMLAR VERGİSİ KAYBI
Doğan Grubu’nun 28 adet TV ve radyo şirketinin DTV Holding tarafından 7 Aralık 2006’da D Yapım’a, 15 Aralık 2006’da D Yapım tarafından D Prodüksiyon’a devredildiği belirlendi. 27 Aralık 2006’da ise yine aynı 28 adet TV ve radyo şirketinin bu kez de Alp Görsel’e satıldığı dikkat çekti.

Tüm bu devir işlemleri yapılırken grup şirketleri arasındaki işlemler için kurumlar vergisi hesaplanmadığı görüldü ki bu nedenle de DTV Holding’e 1 milyar 35 milyon lira gecikme faiziyle birlikte vergi ve cezası kesildi. Bu rakam 3.7 milyar liralık toplam cezanın kurumlar vergisi ile ilgili bölümünü oluşturdu. Edinilen bilgiye göre Doğan Grubu bu işlemleri yaparken “Hisse değişimi istisnası”ndan yararlanmayı hedefliyordu ancak bazı noktaları atladığı tespit edildi.
KANUN NASIL İHLAL EDİLDİ?
5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre, hisse değişiminin vergiden istisna olabilmesi şartlara bağlı. Ancak
DYH’nin yaptığı devir şekli bu şartlara uymuyor. Kanunun aradığı şartlar şunlar:
1- Yönetim ve hisse çoğunluğuna sahip olunmayan şirketin hisseleri devralınmalı.
2- Karşılığında bu şirketin hisselerini devreden ortaklara devralan şirketin
sermayesini temsil eden iştirak hisseleri verilmeli.
3- Kanunun 19’uncu maddesine göre değişim sonunda şirkette yönetim
ve hisse çoğunluğuna sahip olunmalı.
4- Hisse değişiminde, değişime konu hisselerin kaç yıl aktifte kaldığının önemi bulunmuyor.
HİSSE DEĞİŞİMİ RTÜK'E TAKILMAMAK İÇİN
Doğan Yayın Holding, Kasım 2006’dan itibaren Alman medya kuruluşu Axel Springer ile TV hisselerinin yüzde 25’inin satışı ile ilgili görüşmelere başlamıştı. 28 adet TV ve radyo şirketinin 8 gün içinde D Prodüksiyon’a ve yine 12 gün sonra da Alp Görsel’e satılmasının perde arkasında ise yüzde 25’lik Axel Springer ortaklığı öncesinde RTÜK mevzuatına takılmamak olduğu öğrenildi.
BELGELER KURŞUN KALEMLE DOLDURULMUŞ
Gelirler Kontrolörleri 20 gün içerisinde zincirleme olarak üç defa yapılan hisse devir işlemlerinde bu devirleri TV şirketlerinin pay defterlerine silinebilen kurşun kalemle yaptığını tespit etti. Ve hisse değişimleri 7 Aralık 2006, 15 Aralık 2006 ve 27 Aralık 2006 tarihlerinde olmasına karşın pay değerindeki kurşun kalemle düşülen kayıtların birinin 6 Aralık diğerlerinin 7Aralık tarihli olması ise dikkat çekti. Öyle ki kurşun kalemle yapılan kayıtlar yok hükmünde sayılıyor. Ayrıca yapılan tespitlere göre hisse değişimleri sonrasında değişim nedeniyle geçici ilmühaberlere sahip olan yeni
ortaklar pay defterlerine kaydedilmemiş.
TARİHLER TEYİT ETTİ
İnceleme elemanlarınca kayıtların mürekkepli kalemle yapılmayarak kurşun
kalemle yapılmasının kayıtların her an duruma göre değiştirilebilir olmasını akla getirdiği bildirildi. İnceleme elemanlarının tespitlerinde 15 ve 27'sinde yapılan hisse değişimlerinin karar defterinde 7 Aralık tarihini içeriyor olması da bu durumu teyit etti.
Gazete Habertürk-Haber7
|
|
|