Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-19-2009, 16:17   #6
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Alıntı:
ishakyilmaz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Genel olarak böyle kaygı verici bir durumun varlığı söz konusu!Kız evi naz evini geçti,koyumcu dükanlarına dönmeye başladı.Bu fahiş istekleri genel olarak Mardinlilerin talep ettiğinide söylemeden gçemeyeceğim! Bunu nerden biliyorsun diye soranlarınız olacaktır,şurdan biliyorum;Geçenlerde yakın bir arkadaşım mardinli bir ailenin kızına talip oldu.Velhasıl aile toplandı kızı istemeye gittiler.Ailenin başlık veyahut v.b cinsinden taleplerini duyunca,bizimkilerin ağızları kulaklarına vardı!Altın setlerinden tutun,bilmem cins cins isimlerle adlandırılan talepler...Tabi bizimkiler bunları duyunca,höşgörü ve nezaket çerçeveleri içerisinde iyi niyet temennilerini dileyerekten evlilik yolundan dönmüş bulundularYani gerçektende konuda çok güzel bir şekilde dile getirilen durumlar fazlası vuku bulmaktadır.Bu yüzden evliliğin ilk adımı maddi değil,manevi adımların olması elzem olandır diye düşünüyorum.(Mardin örneğini vermemdeki amaç;Verdiğim örnekte ki gerçek olaydan ötürüdür,yanlış anlaşılmasın!)

Ben bu örneği kabul etmiyorum..
Bu örnekler doğru olabilir bizlerde görüyoruz,duyuyoruz tabiki.. Ama bunu genele indirgemek hoş olmaz..Yani ''genel olarak mardinliler talep ediyor'' demek büyük haksızlık olur..
Bu gün doğuda bu başlık parası adetini hala uygulayan çok aşiret,çok aile var.. Bu gün ben bu başlık parası adetini Urfalı bir ailedede bizzat gördüm,bunu Urfalıların geneline mal edemem ama.. Mardinde bu adeti uygulayanlar olduğu gibi buna şiddetle karşı çıkanlarda var..Genellemek hoş ve doğru değil..Bu başlık parası ve altın olayını sadece doğuyada indirgemekte olmaz..Batıda bile böyle kafa yapısına sahip insanlar duyuyoruz..

Dolayısıyla örneğin doğruluğuna bir şey diyemem ama mardin genellemesine kesinlikle karşı çıkarım..Bunun geneli yok çünkü.. Böyle geçmişte kalmış bozuk ve cehalet içeren adetlere bir mardinli olarakta kesinlikle karşıyım..Bizim aile yapımızda böyle bir düşünce ve diretme kesinlikle yoktur..