Maliye de VURGUNU ONAYLADI
Doğan Grubu'nun kağıt üçkağıtçılığına Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)'dan sonra Maliye de el koydu. Maliye Bakanlığı, SPK'nın vergi kaçırıldığı yönündeki başvurusu üzerine yaptığı incelemede, Hürriyet ve Milliyet gazeteleri için yurtdışından kağıt ithal edildiği sırada vergi kanununa aykırı hareket edildiğini tespit etti.
YENER DÖNMEZİN HABERİ...
Aydın Doğan ve yöneticileri hakkında halka açık Hürriyet ve Milliyet gazeteleri için yurtdışından pahalı kağıt ithal ederek söz konusu gazetelerin küçük yatırımcısını zarar uğrattığı gerekçesiyle Sermaye Piyasası Kurulu tarafından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan suç duyurusunun ardından Maliye de kağıt üçkağıtçılığı olayına el koydu. Maliye Bakanlığı denetim elemanları, Doğan Grubu'nun kağıt ithalı işlemlerinde vergi kanunu açısından usulsüzlük yapıldığı yönünde bir rapor hazırladı.
Rapor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), güveni kötüye kullanmaktan savcılığa suç duyurusunda bulunduktan sonra konuyu vergi mevzuatı açısından değerlendirilmesi için Maliye'ye yaptığı başvurunun ardından yürütülen inceleme sonucu kaleme alındı.
MALİYE SON NOKTAYI KOYDU
Vakit'in ele geçirdiği Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının raporunda şöyle denildi: "İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Üsküdar Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün 306 003 9137 vergi numaralı mükellefi Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş'nin 2004, 2005 ve 2006 hesap dönemlerindeki Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 333, 359/b-1 ve 367. maddeleri uyarınca, kamu davasının açılması için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması gerektiği kanaat ve sonucuna varılmıştır."
Raporda, "Mükellef Kurum Mal İthalatlarını Sortal ve Shwcliff Adı Altında Düzenlemiş olduğu Sahte Faturaları Kullanmak Suretiyle Belgelendirmiştir" denilerek mükellef kurumun sahte faturalar düzenlediğine vurgu yapıldı.
DOĞAN'IN MÜDÜRÜ İTİRAF ETTİ
Doğan Grubu'nun kağıt kaçakçılığına dair iddiaları inceleyen Gelirler Kontrolörleri Ö.E ile F.K'nın çok ayrıntılı ve titiz bir çalışmasının sonucu ortaya çıkan raporda, Doğan Grubu'nun vergi kaçırıldığına dair her husus delilleriyle ortaya konuldu. Raporlarda paravan şirketler üzerinden yapılan ithalatların göstermelik olduğu, gerçekte karı yurtdışına kaçırma amaçlı olduğunu ortaya konuldu. Rapor doğrultusunda Doğan Ticaret ve Işıl Ticaret yetkilileri hakkında yürütülecek tahkikat ardından kamu davası açılabilir.
Maliye Bakanlığı kontrolörlerinin inceleme sürecinde ifade veren Doğan Dış Ticaret İthalat Müdürü E.G., vergi kaçakçılığı yaptıklarını itiraf ederken, yapılan yazışmaları, kurum e-maillerini, dijital ortamdaki sahte faturaları delil olarak sundu. 1998 ile 2008 yılları arasında İthalat Departman Müdürü olan E.G.'nin ifadelerinden çarpıcı noktalar:
FİRMANIN TEMSİLCİSİ AMA...
Doğan Dış Ticaret, dünyanın en büyük kağıt üreticisi firmalarından Stora Enso firmasının Türkiye temsilcisi, diğer büyük üretici firmalardan Abitibi, Volga, Solikamsk'dan da doğrudan büyük miktarlı alımlar yapmasına rağmen, kağıtları paravan şirketlerden almış gibi gösterdi. Alım bağlantılarını Şener Mustaoğlu ile birlikte Mehmet Ali YALÇINDAĞ gibi üst düzey yöneticileri yaptı. E.G. bu işlemler için yapılan yazışma ve mailleri delil olarak sundu.
MALLARI TÜRKİYE'YE FATURALARI PARAVAN ŞİRKETLERE
Şener Mustaoğlu, satın alınacak malların alım görüşmelerini yaptıktan sonra satın alınan malları doğrudan Türkiye'ye giriş aşaması ile E.G. ilgilendi. Mustaoğlu, ithal edilen kağıt, sarf malzemeleri, filmaşin satan firma yetkililerine malların doğrudan Türkiye gönderilmesini; ancak faturaları Sortal ve Shawcliff adına düzenlenmesi talimatı verdi. Sortal ve Shawcliff adına düzenlenen faturalar posta veya mail yolu ile şirkete gönderildi.
TABELA ŞİRKETLERE AKTARILAN 20 MİLYON DOLAR
Denetim elemanlarının incelemelerine göre, Aydın Doğan'ın 3 yılda (2004-2006) tabela şirketlerine 20 milyon dolar aktarıldı. Bunun, 7 milyonu Sortal, 13 milyon doları da Shawclift firmasına gidiyor. Ayrıca, diğer tabela şirketi olan Falcon şirketine de hizmet faturası altında 1.5 milyon sterlin aktarılmış.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK
Usulsüzlükle ilgili Gelirler Kontrolörleri tarafından bir rapor kaleme alındı. Raporda şöyle denildi: "İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Üsküdar Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün 306 003 9137 vergi numaralı mükellefi Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş'nin 2004, 2005 ve 2006 hesap dönemlerindeki Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Yönetim Kurulu üyeleri hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 333, 359/b-1 ve 367. maddeleri uyarınca, kamu davasının açılması için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması gerektiği kanaat ve sonucuna varılmıştır."
SAHTE FATURA RAPORDA YER ALDI
Ayrıca raporda, "Mükellef Kurum Mal İthalatlarını Sortal ve Shwcliff Adı Altında Düzenlemiş olduğu Sahte Faturaları Kullanmak Suretiyle Belgelendirmiştir" denilerek mükellef kurumun sahte faturalar düzenlediğine vurgu yapılması dikkat çekti. Raporlarda paravan şirketler üzerinden yapılan ithalatların göstermelik olduğu, gerçekte yapılan işlemlerin, karı yurtdışına kaçırma amaçlı olduğu ortaya konuldu.
“KAÇAKÇILIK SUÇU”NDAN 5 YILA KADAR HAPİSLE YARGILANABİLİRLER
Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının Doğan Grubu yöneticileri için uygulanmasını talep ettiği 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Kanunun "Kaçakçılık Suçları ve Cezaları"nı düzenleyen 359-b maddesi şöyle:
"Vergi kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen, saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge, sahte belgedir." TCK'da, 2 yıla kadar verilen cezalarda erteleme ve diğer kolaylıklar sağlanırken, hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları istenen Mehmet Ali Yalçındağ başta olmak üzere Doğan Grubu yöneticileri; suçlu bulunmaları halinde en az 3 yıl ceza alacakları için hapis yatmaları zorunlu olacak.
ÜÇKAĞIDIN FATURALARI DOĞAN'DA HAZIRLANIYORMUŞ
Şirkete mail yolu ile gönderilen, Sortal ve Shawcliff adına düzenlenen faturalar baz alarak şirket adına ithalat faturaları düzenlendi. Şirket adına Sortal ve Shawcliff adı altında düzenlendiği gösterilen faturalar, şirket çalışanları tarafından Türkiye'de Doğan Dış Ticaret'in şirket merkezinde düzenlendi. Faturanın hazır taslağının Doğan Dış Ticaret'in bilgisayarında olan ve şirket tarafından düzenlenen Sortal ve Shawcliff faturalarının altına yurtdışı üretici ve ticaret firmaları tarafından mail yolu ile gönderilen faturaların çıktısı eklendi.
ALAN DA SATAN DA FALCON
Bakanlığın vergi kontrolörleri, tamamen kendi kontrolü altında olan ve çalışanı, işyeri ve müştemilatı olmayan, Falcon'dan aldığı hizmetlerle faaliyetini devam ettirdiği iddia edilen buna karşın Falcon'un yönetiminin Doğan Dış Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Şener Mustaoğlu tarafından yapılması sebebiyle aslında mükellef kurum tarafından faaliyetleri yürütülen Sortal ve Shawcliff firmalarının tabela şirketleri olduklarını tespit ederken, bu firmaların gerçekte mevcut olmadıkları, mükellef kurumun yurtdışından yaptığı mal alımlarında birim mal maliyetlerini yükseltmek amacıyla kurulduklarını ortaya koydu.
ŞİRKET HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Raporda, Sortal ve Shawcliff tarafından düzenlendiği gösterilen faturaların gerçekte mükellef kurum tarafından düzenlendiği, bu durumun ise mükellef kurumun tabela şirketleri arkasına gizlenerek kendine fatura düzenlediğini ortaya koyduğu ve neticede düzenlenen söz konusu sahte faturaların mükellef kurum kayıtlarına intikali ile sahte fatura kullanılma suçunu oluşturduğu ifade edilirken, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
FATURALARIN TAMAMI SAHTE
Maliye Bakanlığı denetim elemanları, tüm bilgi belgeler ve ithalat müdürünün de itirafları neticesinde, vergi cenneti ülkelerde kurulan Sortal ve Shawcliff firmalarının, tamamen Aydın Doğan'ın kontrolü altında olduğunu, bahsi geçen iki firma tarafından icra edildiği, gösterilen tüm alış-satış işlemlerinin gerçekte Aydın Doğan'ın Türkiye'deki Doğan Dış Ticaret A.Ş. firması tarafından ve kendi personeli marifetiyle yerine getirildiğini, Sortal ve Shawcliff adı altında düzenlenen faturaların mükellef kurumun işyeri adresinde düzenlendiğini tespit etti.
HERKESE BİRER NÜSHA
Maliye'nin raporuna göre, Doğan Dış Ticaret'in çalışanları tarafından düzenlenen Sortal ve Shawcliff faturalarından 5 nüsha alındığını, fatura nüshalarından 1 adedinin Londra-İngiltere'de bulunan Sırrı Topçu'ya, bir adetinin fatura bedellerinin ödemelerinin takibinin sağlanabilmesi için Şener Mustaoğlu'na, 1 adetinin firmanın finans müdürü Metin Kasap'a, diğer 2 nüshasının ise gümrük müşavirlik şirketine gönderildiği tespit edildi. E.G. Işıl İthalat'ın da doğrudan yurtdışı üretici ve ticaret firmalarından ithal ettikleri mallara ilişkin Sortal ve Shawcliff faturalarını şirket merkezinde düzenlediklerini, faturaları düzenlerken, Sortal ve Shawcliff faturalarının üzerine yazılan bazen sipariş numarası, bazen akreditif numarası, bazen de konşimento numarası ile yurtdışı ana üretici veya ticaret şirketinin faturası ile Sortal ve Shawcliff faturasının eşleştirildiğini, bu numaralar baz alınarak aynı adresli mükellef kurum ve Işıl İthalat'ın merkezinde Sortal ve Shawcliff adı altında faturaların düzenlendiğini, bu işlemlerin hem mükellef kurum hem de Işıl İthalat için geçerli olduğunu, her iki firma adına Sortal ve Shawcliff adı altında düzenlenen faturaların Şener Mustaoğlu'nun talimatı ile şirket çalışanı tarafından kesildiğini, faturaların üzerine parafı Şener Mustaoğlu'nun attığını itiraf etti.
DOĞAN OLDU FALCON
Maliye denetçilerinin ayrıntılı incelemesi sonucu ortaya çıkan kağıt üçkağıdı ilginç bir süreçten geçmiş. Buna göre, kağıt üçkağıdına giden süreç, Doğan Grubu'nun, gazete kağıdı alımı İçin vergi cennetlerinde tabela şirketler kurmasıyla başladı. Doğan, yurtdışında vergi cenneti ülkesi olarak adlandıran British Virgin Islands'da personeli dahi olmayan Sortal Trading Company Limited ile Shawclift Trading Limited isimli iki tabela şirketi kurdu. İngiltere'de kurulu bu şirketler dışında hiçbir müşterisi olmayan Falcon Enterprises Limited (Falcon'ın Türkçesi Doğan) adındaki şirketle, söz konusu tabela şirketlerin işlemlerini yürütmek için sözleşme yapıldı. Bu arada, yurtiçinde de Doğan Grubu'nun gazeteleri Hürriyet ve Milliyet'in kağıt ihtiyacını karşılamak üzere Doğan Dış Ticaret Şirketi kuruldu. Son halkada ise, Doğan'ın gazete ve dergilerinin bağlı olduğu Doğan Yayın Holding A.Ş. bulunuyor.
ŞİRKETLER FALCON'UN
Maliye yetkilileri yaptıkları incelemede, Sortal Trading Company Limited, Shawclift Trading Limited ve Falcon Enterprises Limited şirketlerinin Aydın Doğan'ın kağıt alımı için kurduğu Doğan Dış Ticaret A.Ş.'nin Genel Müdürü Şener Mustaoğlu tarafından yönetildiğini tespit ediyorlar. Genel Müdür Şener Mustaoğlu ve oğlu, yurtdışındaki şirketlerin çalışanı olarak gösterilerek maaş alıyorlar. Yurtdışındaki tabela şirketlerin yöneticileri ise İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu.
PARALAR YURTDIŞINDAKİ TABELA ŞİRKETLERE AKTARILMIŞ
Gazete kağıdı üretimi yapan asıl yabancı firmalar malları direkt Türkiye'ye gönderirken, Sortal ile Shawclift Limited firmalarına fatura düzenledikleri tarihte, tabela şirketleri de Doğan Dış Ticaret A.Ş.'ye fatura düzenliyor. Sortal ile Shawclift Limited kağıdın türüne göre Doğan Dış Ticaret'e %3 ila %6 arasında karlı fatura düzenliyor. Bu da kağıdın türüne göre ton başına 35 Euro'ya ya da 115 Dolar'a yakın kar anlamına geliyor. Doğan Dış Ticaret'in 2004, 2005 ve 2006 yıllarında yurtdışından aldığı kağıt, sarf malzemelerinin ithalat faturalarını Sortal ve Shawcliff kesiyor ancak bu mallara ilişkin konşimento, fatura detay listesi, hareket sertifikası, dolaşım belgesi, TIR karnesi, gibi belgeleri ithal edilen malların üreticisi, satıcısı ve taşıyıcısı olan yurtdışı firmalar düzenliyor.
