
Tanıtım ve Medya Başkanlığı
24 Mart 2010 Çarşamba
GÜNLÜK BASIN RAPORU
G Ü N D E M
24 MART 2010 - ÇARŞAMBA
1- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali ve beraberindeki heyet ile Çankaya Köşkü'nde görüşecek. (Saat: 14.30)
- Gül, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve beraberindeki heyet ile Basın Kartı Komisyonu üyelerini ayrı ayrı kabul edecek. (Saat: 15.30/16.30)
2- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin Fas'a gidiyor.
- Şahin, Temsilciler Meclisi Başkanı Mustafa Mansuri ve Danışmanlar Meclisi Başkanı Muhammed Şeyh Biadillah ile görüşecek.
3- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da, 94. Dönem Kaymakamlık Kursu'nun kapanışı ve kura çekim törenine katılacak. (Saat: 10.30)
- Törende, İçişleri Bakanı Beşir Atalay da bulunacak.
- Erdoğan, Suudi Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Amr Al-Dabbagh'ı kabulünün ardından Ufuk Üniversitesi Rıdvan Ege Hastanesinin açılışını yapacak. (Saat: 12.00/13.30)
- Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak Yerel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi'yi AK Parti Genel Merkezi'nde kabul edecek.(Saat: 16.00)
4- Anayasa değişikliği...
- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Başbakan Danışmanı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, Anayasa değişikliği taslağı paketiyle ilgili olarak İstanbul'da basın bilgilendirme toplantısı yapacak. (Saat:11.00)
5- İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki şehitlik, anıt ve mezarlar ile Truva Antik Kenti'ni ziyaret edecek. (Saat: (10.40-17.30)
6- Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Suriye'nin Halep kentinde düzenlenen Türkiye-Suriye 1. Bilimsel Araştırmalar Forumuna katılacak.
7- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Brüksel'de, Avrupa Parlamentosunda temaslarda bulunacak ve Türk toplumu temsilcileriyle görüşecek.
8- Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi'yle makamında görüşecek.(Saat: 16.00)
9- Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Sanayi Odasının mart ayı meclis toplantısında konuşacak. (Saat: 15.00)
10- Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ankara'da, MEB Şura Salonu'nda yapılacak, Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlar Öğrenci ve Kursiyerleri arası ''Proje Tabanlı Beceri Yarışması'' sergi açılış ve ödül törenine katılacak. (Saat: 10.00)
11- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ürdün Ulaştırma Bakanı Alaa Batayneh ile Türkiye-Ürdün Denizcilik anlaşmasını Ankara'da imzalayacak. (Saat: 18.00)
12- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümüne ilişkin 23 ilin vali, belediye başkanı ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileriyle bakanlıkta bir toplantı yapacak. (Saat: 10.30)
13- Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Milli Prodüktivite Merkezinin Ankara'da yapılacak 49. Genel Kurulu'na iştirak edecek. (Saat: 10.00)
14- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Siyaset Akademisi'nde ''Türkiye'nin Enerji Politikaları'' konulu panelde konuşacak. (Saat: 19.00)
15- TBMM'den.
- Genel Kurulda, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı görüşülecek. (Saat: 13.00)
- Plan ve Bütçe Komisyonunda, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alınacak. (Saat: 11.00)
- Çevre Komisyonunda, Kara Avcılığı Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarı müzakere edilecek. (Saat: 10.30)
24 MART 2010 ÇARŞAMBA GÜNDEM HABERLERİ
GÜNDEM
CUMHURBAŞKANI GÜL: PAKETİN NİHAİ ŞEKLİNE BAKMAK LAZIM
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hükümetin dün açıkladığı Anayasa değişikliği paketine ilişkin, "Ortaya çıkacak nihai şekil çok önemlidir. Benim şu an için birşey söylemem uygun olmaz" dedi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN YÜKSEK YARGIYA CEVAP
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği paketine sert tepki gösteren yüksek yargı mensuplarına sert tepki gösterdi. Erdoğan, Türkiye'de Meclis'e "öcü" gözüyle bakıldığını ve Meclis iradesinin yok sayıldığını söyledi. Muhalefete paketi incelemeleri için hafta sonuna kadar vakit veren Erdoğan, "Her türlü eleştiri ve katkıya hazırız" dedi.
"YARGI BAĞIMSIZLIĞI DIŞINDA BİR SIKINTIMIZ YOK"
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Başbakan Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada "Yargının hazımsızlık problemi olduğu" yönündeki sözlerine, "Yargı bağımsızlığı dışında bir sıkıntımız, derdimiz yok bizim" diyerek yanıt verdi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE BİR TEPKİ DE DANIŞTAY'DAN
Danıştay Başkanı Mustafa Birden, "HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin siyasi iktidarın beklentilerine cevap verecek bir yapıya dönüştürülmesi yargı reformu olarak kabul edilemez" dedi.
HSYK TOPLANAMADI
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) seçilmiş üyeleri, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve Kurul Üyesi Ahmet Kahraman'ın toplantıyı terk etmesi üzerine kurul toplantısının yapılamadığını açıkladı.
"SORUŞTURMA YOK, İNCELEME VAR"
Adalet Bakanlığı, Ergenekon davası hakimlerinden Köksal Şengün ve Cumhuriyet savcıları hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmadığını bildirerek, yapılan işlemin inceleme olduğunu açıkladı.
ERMENİ TAŞHORON KİLİSESİ RESTORE EDİLİYOR
Hrant Dink'in doğduğu Çavuşoğlu Mahallesi'nde 18. yüzyıldan kalma Ermeni Taşhoron Kilisesi'ni restore etmek için Tepebaşı Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu.
EKONOMİ
BABACAN: "BİZE FAKİRSİNİZ DİYEMEZLER"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bugün Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye dönüp "kişi başına düşen milli geliriniz çok düşük, çok fakirsiniz, o yüzden sizi üye alamıyoruz. Bizim dengelerimizi bozacaksınız' deme gibi bir argümanının ortadan kalktığını söyledi.
TÜSİAD ABD'YE GİDİYOR
TÜSİAD'dan yapılan açıklamada, TÜSİAD Yönetim Kurulunun 16-17 Mart 2010 tarihinde yapmayı planladığı ABD ziyaretinin, Türkiye-ABD arasındaki diyalog ortamının gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 19-20 Nisan 2010 tarihlerinde gerçekleştirileceği bildirildi.
POLİTİKA
BAYKAL'DAN ERDOĞAN'A '3 GÜN MÜHLET' YANITI
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti'nin hazırladığı paketi, "Sivil darbe süreci bu anayasa değişikliğiyle sonuçlanacak" sözleriyle değerlendirdi. Baykal, AK Parti'nin anayasa değişiklik paketini, "iç işi" gibi gördüğünü savundu, "12 Eylül Anayasası değişsin istiyoruz. Ama AKP Anayasası da istemiyoruz" dedi. Baykal'ın hedefinde, "Hafta sonuna kadar her türlü katkıya açığız" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da, "3 gün mühlet verdi. Başka emrin?" sözleriyle seslendi.
BAHÇELİ: "DOSYAYI ALIP GEZMEK İSTİŞARE DEĞİL"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliğinin 24. hükümette yapılması talebini yineledi. "Taslakları dosyaya koyup gezmekle istişare olamayacağı gibi, 'acele cevap verin' demek de müzakere değildir" diyen Bahçeli, "Referandumu meydan meydan gezerek anlatmaya hazırız" diye konuştu.
DEMİRTAŞ: AKP'NİN TASLAĞI OLARAK KALIR
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa değişiklik taslağıyla ilgili, "Paket, bu haliyle Komisyondan geçer ve Genel Kurula gelirse, bu, AKP'nin taslağı olarak kalır" dedi.
"ANAYASAYI DEĞİŞTİRMEK MECLİS'İN İŞİ, HÜKÜMETİN DEĞİL"
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili "Anayasayı değiştirmek Meclisin işidir, hükümetin işi değildir"
SARIGÜL: "DIŞARIDA BAYKAL'A LAF SÖYLETMEM"
Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül, İngiliz Parlamentosu'nda Türkiye'nin yeni değişim politikasını anlatırken, "Deniz Baykal'ı içerde sonuna kadar eleştiririm ancak yurtdışında ne laf söylerim, ne de laf söylettiririm" dedi.
AK PARTİLİ VEKİLLERE GEÇİCİ İHRAÇ CEZASI"
Kanı bozuklar" diyen AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Aydoğmuş'a 2 ay, "Fişliyoruz" ifadesini kullanan Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan'a 4 ay geçici ihraç cezası verildi.
DÜNYA
TÜRK GEMİSİ KAÇIRILDI
Somali'de, 19'u Türk, 2'si Ukraynalı toplam 21 personelin bulunduğu Malta Bayraklı FRIGIA isimli kuru yük gemisi deniz haydutlarınca kaçırıldı.
"BAZI TOPRAKLARI İADE EDEBİLİRİZ"
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, işgalleri altındaki Yukarı Karabağ'a kendi kaderini tayin hakkı verilmesi ve bir güvenlik mekanizmasının kurulması karşılığında bazı Azeri topraklarını iade edebileceklerini söyledi.
YAZILI BASIN ÖZETLERİ
'ın bazı haber başlıkları:
DÜN YARGIDA REFORM İSTEYENLER BUGÜN PAKETE KARŞI ÇIKIYOR
Kamuoyunda tartışmaya açılan anayasa değişiklik paketi, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı 'Yargı Reformu Strateji Taslağı'nı yeniden gündeme getirdi. Taslağa o dönem destek veren yargı organlarının bugün karşı çıkması ise dikkat çekti. Çalışmanın hazırlık toplantısı 10 Haziran 2009'da Kızılcahamam Hakimevi'nde yapılmıştı. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Barolar Birliği ve YOK temsilcilerinin de katıldığı toplantıda yargı reformunda mutabakata varılmıştı. "HSYK'nın objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık temelinde, uluslararası belgeler ışığında, geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması" kararlaştırılmıştı. Bu ilkenin altına Yargıtay ve Danıştay temsilcileri de imza atmıştı. AK Parti'nin taslak metni, daha önce çeşitli platformlarda dile getirilen önerilerle de örtüştü. Bunların başında Anayasa Mahkemesi'nin yapısıyla ilgili düzenleme geliyor. Eski Başkan Mustafa Bumin döneminde hazırlanan ve Meclis'e sunulan teklifte üye sayısının 17ye çıkarılması, 4 üyeyi Meclis'in seçmesi öneriliyor. Buna mevcut Başkan Haşim Kılıç da destek veriyor. Anayasa Mahkemesi'nin 46. kuruluş yıldönümünde konuşan Kılıç, "Yüksek Mahkeme'nin oluşumunda Parlamento'nun devre dışı bırakılması, demokratik meşruiyet tartışmasına yol açıyor." demişti. Pakete en büyük muhalefeti yapan CHP ise, kendi raporlarıyla çelişti. 1993'te Deniz Baykal'ın hazırladığı pakette yer alan 10 madde, AK Parti'nin taslağıyla büyük benzerlikler taşıyor.
Yüksek yargı siyaset yapmayı bıraksın
Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında muhalefetin ve yüksek yargının tavrına tepki gösterdi. "Meclis'e öcü gözüyle bakılıyor, böyle çarpık anlayış olabilir mi?" diye soran Erdoğan, gösterilen tahammülsüzlüğün kendilerine değil, millet iradesine ve demokrasiye olduğunu vurguladı. Siyasetçi gibi konuşan yüksek yargı mensuplarını kuvvetler ayrılığına saygı göstermeye çağıran Başbakan, "Yürütme ve yasamanın yetkilerini ele geçirmeye çalışmaktan vazgeçmelidirler. 'Yargıyla dalga geçiyorlar' gibi millî iradeyi hafife alan açıklamalar talihsizliktir." dedi. Gerekirse referanduma gideceklerinin de altını çizen Erdoğan, Meclis'in anayasa yapamayacağı eleştirilerine ise söyle cevap verdi: "Bu, Meclis'i ve siyasetçinin kendisini inkârıdır.
Bu, artık kabına sığmayan Türkiye'nin taslağıdır
Başbakan Erdoğan, anayasa reformunun, 'değişen Türkiye'ye ayak uydurmak için şart olduğunu vurguladı. Bir 'miladın' yaşanmakta olduğuna ve ülkenin artık dünya standartlarını talep ettiğine dikkati çeken Erdoğan, "Bu taslak, artık kabına sığmayan Türkiye'nin taslağıdır. Bu taslak, güçlü Türkiye'nin yolunu açacaktır." görüşlerini dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği teklif tasarısı ile ilgili önemli mesajlar verdi. Partisinin meclis grup toplantısında konuşan Başbakan, bol bol 'millet iradesi' vurgusu yaptı. Türkiye'deki değişim sürecinin altını çizdi ve bir 'miladın' yaşanmakta olduğunu dile getirdi. Anayasa değişikliği paketini de bu çerçeveye oturtarak, "Bu taslak, artık kabına sığmayan Türkiye'nin taslağıdır. Bu taslak, güçlü Türkiye'nin yolunu açacaktır." tespitlerini yaptı. Gelişmiş ülkelerde hangi standartlar varsa Türkiye'de de aynı standartların olması gerektiğini vurguladı. Herkesi bu sürece katkı vermeye çağırırken, "Bir miladı yaşıyoruz; buna katkı verenler tarihin inşasında rol alacaklardır." diye seslendi. Anayasa değişikliğine direnenlerin tarihe ve millete hesap veremeyeceklerini savunan Erdoğan, "Meclis'e öcü gözüyle bakılıyor, böyle bir çarpık anlayış olabilir mi? Gösterilen tahammülsüzlük, AK Parti'ye değil millet iradesinedir, değişim iradesinedir ve demokrasiyedir. Hem çağdaşlık diyeceksiniz hem de bu milleti üçüncü dünya ülkelerinden bile geri standartlara mahkum edeceksiniz; buna göz yummayız, millet de anlayış göstermez." şeklinde mesajlar verdi. Başbakan, her şeye rağmen referanduma gerek kalmadan bu Meclis'in değişikliği yapmasını umut ettiğini söyledi. Meclis'in anayasa yapamayacağı eleştirilerini, "Bir gün kalsa bile bu Meclis anayasa yapar." sözleriyle cevaplayan Erdoğan, muhalefetin destek vermemesi halinde paketi millete götürecekleri restini çekti.
Daha önce yapılsaydı memur, yüzde 15 fazla maaş alacaktı.
Anayasa değişikliği paketinden en fazla etkilenecek kesimin basında memurlar geliyor. Anayasa paketinin yasalaşmasının ardından kamu çalışanlarının eli güçlenecek. Grev hakkı elde edemeseler de toplu sözleşme yapacaklar. Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı olmasının da 'yüksek zam' anlamına geldiği belirtiliyor. Sendikacılar, "Bu değişiklik daha önce geçerli olsaydı memurların maaşı yüzde 10-15 fazla Olurdu." diyor. Memurlara toplu sözleşme hakkı getiren Anayasa paketine göre, Uzlaştırma Kurulu kararlan bağlayıcı olacak. Artık hükümetle yapılacak zam pazarlığında anlaşma sağlanamaması üzerine son karan Uzlaştırma Kurulu verecek. Kurulun karan bağlayıcı olacağı için belirleyeceği zam oranı geçerlilik kazanacak. Kurulun son yıllardaki kararlan incelendiğinde sürekli olarak hükümetten daha yüksek zam belirlediği görülüyor. Bu nedenle Anayasa paketindeki değişiklik, 2.5 milyon memur için daha yüksek zam olarak yorumlanıyor. Değişiklik, sendika çevrelerinde büyük sevinç oluşturdu. Uzlaştırma Kumlu kararlarının bağlayıcı olmasının kamu çalışanları için daha yüksek zam anlamına geleceğini söyleyen bir sendika yetkilisi, "Bugüne kadar Uzlaştırma Kurulu kararlan geçerli olsaydı memurların maaşları yüzde 10-15 fazla olurdu." değerlendirmesini yapıyor. Memur sendikaları, yıllardır toplu görüşmelerde son sözü hükümetin söylemesinden şikâyetçiler. Her yıl 15 gün süren toplu görüşmelerin ardından anlaşma sağlanamaması durumunda sendikalar Uzlaştırma Kuruluna başvuruyor. Ancak Kurul'un kararlan bağlayıcı olmadığı için maaş zammında Bakanlar Kurulu'nun belirlediği oran geçerli oluyor. Örneğin 2009 toplu görüşmelerinde hükümetin önerdiği 2,5+2,5 olmak üzere yıllık yüzde 5 zammı kabul etmeyen sendikalar, Uzlaştırma Kuruluna başvurdu. Kurul, yaptığı incelemenin ardından 4+4 olmak üzere yüzde 8 zam önerdi. Fakat Bakanlar Kurulu, bu öneriyi dikkate almayarak yüzde 5 zammı uygulamaya koydu. Anayasa paketinin yasallaşmasının ardından Uzlaştırma Kurulu'nun kararlan bağlayıcı olacağı için belirleyeceği zam, aynen geçerli olacak. Kamu çalışanları için bir başka önemli değişiklik ise toplu görüşme sisteminden toplu sözleşme sistemine geçilecek olması. Toplu görüşme sisteminde taraflar arasında uzlaşma sağlansa bile hükümet kararlan değişiklik yaparak uygulayabiliyordu. Ya da hiç uygulamayabiliyordu. Ancak toplu sözleşmede masada alınan kararlar Bakanlar Kurulu karan niteliğinde. Varılan mutabakat üzerinde hükümet değişiklik yapamadığı gibi uygulamamazlık da edemiyor. Öte yandan memurlara toplu sözleşme hakkı veren ve Uzlaştırma Kurulu kararlarını bağlayıcı hale getiren düzenlemelerin pakete girmesi için sendikalar yoğun temas trafiği yürüttü. Paketin ilk halinde memurlara toplu sözleşme ile birlikte grev hakkının tanınması da yer alıyordu. Ancak grev hakkının yeni sorunlar doğuracağı endişesiyle madde paketten çıkarıldı. Bunun üzerine Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, temas trafiği başlattı. Önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşen Gündoğdu, ardından Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı ile bir araya geldi. Memurların referanduma destek vermesi için toplu sözleşme ve Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı olması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, hükümeti ikna etti. Memur-Sen Başkanı, "Gelinen nokta, gecikmiş de olsa, hakkımızın verilmesi açısından anlamlıdır." dedi. Ahmet Gündoğdu, memura grev hakkının verilmesini de istedi.
Başbakan Ermeni cemaatiyle buluşuyor
Türkiye'de kaçak çalışan Ermenilerle ilgili sözleri gündeme damgasını vuran Başbakan Erdoğan, kapılarını Ermeni cemaatine açtı. Erdoğan cemaatin önde gelen isimlerinden Surp Prrgjç Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoglu ile cuma günü bir araya geliyor. Başbakanlık'taki görüşme Erdoğan'ın BBC'ye verdiği bir mülakatta sözde soykırım iddialarına karşı, "Gerekirse Türkiye'de kaçak çalışan 100 bin Ermeni'yi sınır dışı ederiz" sözlerinin sonrasına rastlayacak.
'ın bazı haber başlıkları:
Korktuğu başına geliyor
20 gün önce Anayasa değişikliği için 'Uzlaşma olmazsa sonunda bize geliyor' diyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın endişesi gerçek oluyor. Muhalefet mahkemeye gitmeye arlı. Kulisler erken seçim senaryolarıyla kaynıyor. ANAYASA paketinde ikinci gün raporu: Uzlaşma ihtimali uzak. Hükümet referandumda ısrarlı. Muhalefet, Meclis'ten referandum kararı çıktığı anda, paketi Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye kilitlendi. Haşim Kılıç'ın dile getirdiği olasılıkta mahkemeyi zor bir karar bekliyor. 'İptal' derse Türkiye erken seçim yoluna girecek. İptal çıkmazsa bu kez referandum AKP için güvenoyuna dönüşecek.
İşte AKP'yi harekete geçiren anket
Partisinin grup toplantısında "Anayasa değişikliği ihtiyacını kamuoyu araştırmalarımız ortaya koydu" diyen Başbakan Erdoğan'ın bahsettiği ankete AKŞAM ulaştı. Pollmark'ın AKP için yaptığı ve geçen ay Erdoğan'a sunulan 'Siyasi Gündem Araştırması'nda, ankete katılan 5 bin 39 kişiye "Türkiye'de yeni bir anayasaya ihtiyaç var mı?" sorusu yöneltildi. Yüzde 58.9 oranında 'evet' yanıtı geldi. Türkiye'nin 7 bölgesi, 25 ilinde 5 bin 39 seçmenle yüz yüze gerçekleştirilen çalışmanın sonuçlan 15 Şubat'ta AKP Genel Merkezi'ne teslim edildi. Buna göre, deneklerin yüzde 58.9'u yeni bir anayasaya 'Evet' dedi. 'Evet' diyenlerin yüzde 54'ü CHP, yüzde 53'ü MHP, yüzde 75'i ise BDP seçmeni. Katılımcılara, "Hükümet, anayasa için referanduma gitse evet mi hayır mı dersiniz?" sorusu da yöneltildi. Deneklerin, yüzde 41'i 'Evet', yüzde 13.8'i 'Hayır' karşılığını verirken, 'içeriğine bakırım' diyenlerin oranı yüzde 28.2 olarak belirlendi. Bu sorunun parti seçmenlerine göre dağılımı şöyle oldu: Yüzde 53.9 AKP, yüzde 26 CHP, yüzde 32.8, yüzde 62.8 BDP. "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP'yi kapatma davası açsa bunu nasıl karşılarsınız?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 26.9'u 'Olumlu', yüzde 63.3'ü 'Olumsuz' yanıtını verdi.
‘in bazı haber başlıkları:
GELİN TARİH YAZALIM
Anayasa değişikliği taslağının, Türkiye'nin ihtiyaçları gözetilerek hazırlandığını belirten Başbakan Erdoğan, muhalefete çağrıda bulunarak, "Bu taslak, güçlü Türkiye'nin yolunu açacaktır. Referanduma gerek kalmadan bu değişikliği TBMM'den geçirerek tarih yazalım. "Her türlü eleştiri ve katkıya hafta sonuna kadar açığız. Bu çalışmaya katkısı olacak her kesime gidiyoruz. Milletvekili olsun olmasın herkesin görüşüne açığız. Anayasanın değişmesi gerektiğini her fırsatta ifade edenin gelip katkı vermesini bekliyoruz. 3u bir samimiyet sınavıdır. Bu Meclis anayasa yapamaz demek siyasetçinin kendini inkarıdır. Ben kapıların kapanmadığına inanıyorum. Ben Türkiye'nin modern bir anayasaya sahip olmasına karşı duranların tarih önünde hesap veremeyeceğini düşünüyorum" dedi.
"Geçmemesi için meydan meydan dolaşacağız"
Anayasa değişiklik taslağında MHP tabanını rahat sız edecek bir madde bulunmaması, pakete karşı çı kan MHP yönetimini zor durumda bıraktı. Pakete ne den karşı çıktığı bir türlü anlaşılamayan MHP'de, Anayasa değişiklik taslağının referanduma götürülme ihtimali ise telaşa neden oldu. MHP'nin dünkü Meclis grup toplantısında, partinin Anayasa paketine neden karşı olduğuna ilişkin soru işaretlerine, Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından cevap verilmesi bekleniyordu. Ancak Bahçeli, bu sorulara cevap vermek yerine, "Paketin referandumdan geçmemesi için meydan meydan dolaşacaklarını" söyledi. Bahçeli ayrıca referandumu "kumar" olarak nitelendirdi. Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında "Anayasa değişikliği taslağı ile ilgili olarak MHP'nin duruşunun tartışmaya mahal vermeyecek kadar net ve berrak olduğunun" altını çizerken, CHP ile aynı konumda yer almamak için Anayasa değişiklik taslağının içeriğini ise eleştirmedi. Bahçeli, paketin maddelerini tartışmazken, sürekli referandum seçeneğine ve izlenen yola karşı çıktı. MHP Genel Başkanı Bahçeli, AK Parti ve BDP'nin Anayasa değişikliklerini referanduma götürecek sayısal çoğunluğa sahip olduğunu hatırlatarak, referandumun kabul edilmemesi için meydan meydan dolaşacağını da sözlerine ekledi. Bahçeli, şöyle dedi: "Referandum seçeneği yasal olmakla beraber, düello alanı da değildir. Referandum tehlikeli bir kumardır. Böyle bir şey olursa, MHP meydan meydan gezerek tavrını halka anlatacaktır."
'ün bazı haber başlıkları:
İŞ DÜNYASINDAN REFORMA DESTEK
TOBB,TİSK, TÜSİAD VE İTO, Anayasa değişiklik paketine destek verdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu "Reform siyasi, ekonomik ve toplumsal ihtiyaç oldu" dedi. 26 maddelik Anayasa değişiklik paketine iş dünyasından destek yağıyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek başkanlığındaki heyet, taslağı sunmak üzere TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu, Anayasa'nın yenilenmesinin, siyasi, ekonomik, toplumsal bir ihtiyaç haline geldiğini belirterek, "Devlet piyasada aktör değil, regülatör olmalıdır. Ekonomik özgürlükleri koruyan, girişimciliği önemseyen yeni anayasa istiyoruz" dedi. Bir ülkenin kalkınma düzeyinin, demokrasi düzeyinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu yüzden Türkiye'nin iyi işleyen, yöneten, hesap verebilir ve şeffaf birinci sınıf bir demokrasiye sahip olması gerektiğini kaydederek şöyle devam etti: "Bunun sağlanacağı ilk nokta, Anayasa'nın günümüz şartlarına göre yenilenmesidir. 1980'deki Türkiye 70 milyar dolarlık bir ülkeydi. Bugün 700 milyar dolar. Anayasa aynı kalabilir mi? Devlet merkezli modernleşme modelleri bütün dünyada geçerliliğini kaybetti. Artık, bireyler ön plana çıktı. Türkiye'de mevzuat bu değişen Türkiye tablosuna maalesef ayak uyduramamıştır. Bütün mevzuatın temel referansı ise Anayasa'dır. Sorunları öteleyerek bunlardan kurtulamayız." Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Gün, ayrılıkları öne çıkarma, toplumsal ve siyasal kutuplaşmaları körükleme günü değildir. Gün, refah ve özgürlük içinde birlikte yaşamak için, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için, bir adım daha atma günüdür" dedi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ise paketle ilgili "Ciddi bir yargı reformu Türkiye için şart" dedi. İTO tarafından hazırlanan, "Bir Hürriyet Türküsü" albümünün tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Yalçıntaş, "İş dünyası olarak mahkemelerin yavaş işlediğini, davaların yavaş yürüdüğünü görüyoruz. Ciddi bir yargı reformu Türkiye için şart. Bu konuda TBMM'ye güveniyoruz" diye konuştu.
Libananco davasını kazanacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cem ve Hakan Uzan kardeşlerin yer aldığı Paris'teki Libananco davasını Türkiye'nin kazanacağından emin olduğunu söyledi. Yıldız "Aklın yolu birdir" dedi. EPDK, 2003'de Uzan'lara ait ÇEAŞ ve Kepez'e el koymuştu. Kıbrıs Rum kesimindeki Libananco Holding, ÇEAŞ ve Kepez'e ortak olduğunu ve el koyma ile zarara uğradığını ileri sürerek Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açmıştı. Libananco'nun mahkemeyi kazanması durumunda Türkiye'nin 20 milyar doları bulabilecek tazminat ödemesi söz konusu. Davanın sıra dışılığına işaret eden Bakan Yıldız, bunun alışılagelmiş bir tahkim davası olmanın ötesine geçtiğini vurguladı. Enerji Bakam Yıldız, "Biz tahkim heyetine bunun böyle olmadığını savunduk, doğrusunu söyledik. Tahkim heyetinin objektif ve sağduyulu bir şekilde konuya yaklaşacağından eminiz" ifadelerini kullandı. Paris'te bakanlığın 17 kişilik bir ekibi olduğunu belirten Yıldız, "10 milyar dolarlık bir dava. Burada kazanacağımızdan ümidim fazla. Türkiye mutlaka kazanacak bu davayı. Çünkü aklın yolu birdir" diye konuştu.
'in bazı haber başlıkları:
Erdoğan'a suikast alarmı
Elektronik postayla dün yapılan ihbar Ankara'yı karıştırdı. İhbar üzerine TBMM'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Grup toplantısına alınan ziyaretçi sayısı azaltılırken köpekler de bomba araması yaptı. Erdoğan'ın geçeceği koridorlar boşaltıldı. TBMM polisi grup toplantısına gelen dinleyicileri tek tek arayarak salona aldı. İçeri alınmayan izleyiciler bahçede bekletildi ve ana binaya sokulmadı. İzleyici localarında ve Erdoğan'ın konuşma yaptığı kürsünün etrafında da polislerin sayısı artırıldı. Başbakanlık kaynakları dünkü ihbarı doğruladı. Kaynaklar, benzer durumlarda, başta kullandığı güzergâhlar olmak üzere Başbakan Erdoğan için her türlü önlemin alındığını belirtti. Kaynaklar, Erdoğan'ın sabah geçiş yapacağı yollarda geceden kontrollerin yapıldığı kaydetti. Erdoğan'a yönelik dünkü suikast ihbarının benzerinin daha önce de yapıldığı öğrenildi.
'ın bazı haber başlıkları:
Merkel: Ahde vefalıyız
Avrupa'nın ve Almanya'nın Demir Leydisi Angela Merkel 29 Mart'ta Ankara'ya gelişi öncesinde SABAH'a tarihi açıklamalar yaptı. Merkel, Türkiye'yle AB arasında imtiyazlı ortaklık kurulması fikrini savunmaya devam ettiğini gizlemese de tam üyelik müzakerelerini tıkamayacağını açıkladı. Almanya Şansölyesi, ziyareti öncesinde ilk kez küçük bir grup gazeteciyi Berlin'e davet etti. Başbakanlıktaki ofisinde bir saate yakın görüştük. Merkel, kısa bir açıklamanın ardından sorularımıza çok açık ve net yanıtlar verdi. Daha sonra teypleri kapattık ve bir süre de sohbet ettik.. Merkel'in Türkiye'deki tüm gelişmeleri çok dikkatli izlediği belliydi. Türk halkının duygularını, beklentilerini ve hayalkırıklıklarını da yakından izlediğini gördüm. Merkel'in mesajları ve sıcak yaklaşımı, Türkiye'yi kaybetmek istemediğini açıkça gösterdi. Gerçi Merkel, Başbakanlık koltuğuna oturduğu günden beri CDU'nun da çizgisi doğrultusunda Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği yerine imtiyazlı ortaklıktan yana olduğunu söylemeye devam ediyor ama müzakereleri durdurmayacağını açıklaması önem taşıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Türkiye ile müzakereler devam edecek, ama sonu açık olacak" diye konuştu Merkel, "Türkiye imtiyazlı ortaklığı kabul ederse kurumsal iç içe geçiş dışında her alanda ortaklığımız olacak" dedi. Merkel, Türkiye'nin Avrupa'ya yabancılaşıp eksen değiştirmesi ihtimaline nasıl baktığını sorunca ise şöyle dedi: "Hayır, Türkiye'nin eksen değiştirmeyeceğini umuyorum. Çünkü Türkiye'nin Avrupa'yla işbirliğinin sürmesini istiyoruz. Ortadoğu barış sürecinde Türkiye çok önemli girişimlerde bulundu. Eksenlerimizin koşut olmasına çok önem veriyoruz. Her zaman son sorunun sorulması gerekmiyor. Önümüzde hangi ödevlerimiz var? Kıbrıs, Ankara protokolünü sormak daha önemli olabilir. Sayın Gül ve Sayın Erdoğan'la bu noktaları ele alacağız " Angela Merkel, Erdoğan'ın Almanya'daki Türklere asimile olmamaları çağrısı hatırlatılınca "Bunu kimse istemiyor. Ben kesinlikle istemiyorum, Almanlar da beklemiyor. Türk kökenli insanlar da istemiyor" dedi. Schengen bölgesinde Türkiye vatandaşlarına vizenin kaldırılmasına ilişkin henüz mutabakat olmadığını, AB'ye yasa dışı girişlerin de sürdüğünü ifade etti.
"Samsun-Adana-Ceyhan'a destek verdik, kalanı özel sektör eliyle yürütülür"
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerji projelerinin omurgasını oluşturan Ceyhan enerji bölgesini hayata geçirecek çalışmalarla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Samsun- Adana-Ceyhan petrol boru hattı projesine stratejik önem verdiklerini belirten Yıldız "Yıllık 50 milyon ton petrolü taşıyacak projeye biz stratejik destek verdik. İnanıyorum ki projenin geri kalanı özel sektör eliyle yürütülecek" dedi. Enerji Bakanı Yıldız dün Ankara'da gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, Boğazlardaki petrol trafiğini önemli ölçüde azaltacak Samsun-Adana-Ceyhan petrol boru projesine stratejik önem verdiklerini söyledi. "Ben projede bugüne kadar önemli mesafe kat edildiğine ve geleceğe dönük mesafe kat edileceğine inanıyorum" diyen Yıldız bugüne kadar referans değer olarak 30 milyon ton Rus ve Kazak petrolünün proje için taahhüt edildiğini aktardı. Irak petrolünü Ceyhan'a taşıyan Kerkük- Yumurtalık petrol boru hattına ilişkin anlaşmanın 15-20 yıl süreyle uzatılmasına da yakın olduklarını söyleyen Yıldız "Hat anlaşması bu ay bitti. Yeni anlaşma için Irak Petrol Bakanlığı ile görüşmeler sürüyor. Müzakeresi devam eden sadece 2 başlık kaldı. Görüşmelerin sonuna geldik diyebiliriz.Hatta 1 hafta 10 gün içinde anlaşma imzalayabiliriz" dedi. Anlaşmanın imzalanmasıyla 3 yıl içinde yaklaşık 35 milyon ton ham petrolün Ceyhan'a akmasını hedeflediklerini anlatan Bakan Yıldız "Bu rakamı 5-6 yıl içinde 70 milyon tona çıkaracak bir yapı için çalışıyoruz" diye konuştu.
'Darbe anayasası ile AB'ye üye olan yok'
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, "Türkiye 1961 yılından bu yana darbe anayasalarıyla yönetiliyor. O tarihten bu yana AB süreci bir şekilde devam ediyor, ama sonuçlanmıyor. Bunlar tesadüf değil" diye konuştu. Avrupa Birliği turu kapsamında Lüksemburg ve Brüksel'de temaslarda bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, anayasa değişikliği konusunda çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Bağış, anayasa deşikliği sürecini, hükümetin, muhalefetin ve yarı kurumlarının pozisyonları için şunları söyledi: Milletin hakemliğine başvurmaktan çekincemiz yok. Önceliğimiz, (anayasa değişikliğini) milletin vekilleri ile gerçekleştirmek. Gerçekleştiremezsek, aslına gideriz. Rotamızı millet çizer. (Darbeye teşebbüs halinde sivil mahkemelerin yetkili olması hükmünü ibret-i alem düşüncesi ile mi taslağa koydunuz? Darbe riski var mı?) Türkiye'nin tarihi belli. Tarihin tekerrür etmemesi için siyasilerin üzerine düşen, önlem almaktır. Nasıl bir Türkiye olması gerektiği ile ilgili nasıl bir Türkiye tahayyül ettiğimize ilişkin bir dizi öneriyi pakete koymuş bulunmaktayız. Türkiye, 1961 yılından bu yana darbe anayasaları ile yönetiliyor. O tarihten bu yana AB süreci bir şekilde devam ediyor ama bir türlü sonuçlanmıyor. Bunlar tesadüf değil. Avrupa'da darbe anayasası ile yönetilen, darbe anayasası ile birliğe üye olan bir ülke yok. Ben, 'Millet ne ise vekili de o olmalı' dediği için siyasetten yasaklanması istenmiş bir kişiyim. Niyetimin şiddet içerip içermediğini siyasilerden oluşan kurulun değerlendirmesini tercih ederim. Biz damdan düştük. Sıkıntıları yaşayıp geldik. Kapatma davası kaygısı duyuyor musunuz?" derseniz, bu ihtimalin olduğunu siz ve sizin arkadaşlarınız (gazeteciler) yazıyor. Sayın Başsavcı ne hissediyor, kime ne hissettiriyor onu bilemem. Taslağı, muhalefetle paylaşmadan AB ile paylaşmış değiliz. Taslağın hazırlanmasında AB'nin hiçbir katkısı yoktur. AB İlerleme Raporları'nın etkisi vardır. Kamu denetçiliği, HSYK'nın yapısı, çocuk hakları, memura toplu sözleşme, kişisel verilerin korunması zaten uzun süredir üzerinde tartıştığımız konular. Bu bir samimiyet sınavı. Ayet-i kerime değil. Değiştirilebilir. Uzlaşmaya açığız. AK Parti'nin mutfağında hazırlanmış sözü süreci küçümsemeye dönük talihsiz bir beyan. Türk aile yapısında mutfak aile birlikteliğinin sembolüdür. Mutfaklarda alın terinin sıcaklığı vardır. CHP istiyorsa görüşmeleri onların misafir odasında yapalım.
Müsteşar toplantıyı terk edince HSYK dağıldı
Anayasa değişikliği taslağının geriliminde başlayan dünkü HSYK toplantısında, gündem dışı olarak boş koltuklara seçim yapılması istenince Adalet Bakanlığı Müsteşarı toplantıyı terk etti. Geçen yılki yaz kararnamesi sürecinde derin bir krizin yaşandığı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) ikinci kriz de Kurul'un yapısını değiştirecek anayasa paketinin kamuoyuna açıklanmasının hemen ertesinde yaşandı. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, kurulun seçilmiş üyeleri gündem dışı olarak boş koltuklara üye seçilmesinde ısrar edince toplantıyı terk etti. Kurul üyeleri de Kahraman'ın bu tavrını, basın açıklamasıyla kamuoyuna şikâyet etti. HSYK'nin, her salı yapılan olağan toplantısına, Kurul'un doğal üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman da katıldı. Toplantının başında üyelerden Ali Suat Ertosun söz alarak, Yargıtay üyeliğine yapılan seçimler nedeniyle boşalan yerlerin bulunduğunu, bunlar arasında Ankara Başsavcılığı da dahil olmak üzere başsavcılıklar ile mahkeme başkanlıklarının da olduğunu belirten Ertosun, bu yerlere atama yapılmasını istedi. Ertosun'un sözlü önergesine Kurul'un diğer üyelerinden de destek gelince Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kahraman, Kurul'un gündeminin başkan sıfatıyla Adalet Bakanı tarafından belirlendiğini söyledi ve "Bugünkü gündemimizde bu konu yok" karşılığını verdi. Kahraman'ın bu sözleri üzerine Kurul'un seçilmiş üyeleri, Ertosun'un gündeme alınmasını istediği konularda Adalet Bakanlığı'nın hiçbir adım atmadığını, Kurul toplantı gündeminin Başkanvekili tarafından da belirlenebileceğini, önergelerle değişiklik de yapılabileceğini söylediler. Tartışmanın uzaması üzerine Müsteşar Kahraman toplantıyı terk edeceğini söyledi. HSYK'nın seçilmiş üyelerinin, Ertosun'un önergesinin gündeme alınması konusunda ısrar etmeleri üzerine Kahraman toplantıyı terk etti.
"Reform olarak kabul edilemez"
ANAYASA değişikliği paketine, Yargıtay'dan sonra Danıştay yönetimi de "kurumsal tepki" vererek, taslaktaki düzenlemelerin devletin hukuki yapısını etkilemeye yönelik olduğunu savundu. Danıştay Başkanlar Kurulu dün yaptığı toplantıda, Anayasa değişikliği paketini değerlendirdi. Danıştay Başkanı Mustafa Birden, toplantı sonunda açıklama yaparak kendilerinin görüşleri alınmadığı gibi taslak metnin resmi olarak da Danıştay'a gönderilmemesinden yakındı. Birden'in okuduğu açıklamada özetle şu değerlendirmeler yapıldı: Devletin üç temel erkinden biri olan yargı erki içinde önemli bir konuma sahip bulunan Anayasa Mahkemesi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun oluşumuna, görev ve yetkilerine ilişkin yapılan değişiklikler, bu üç temel erk arasındaki iş bölümünü ve devletin hukuki yapısını etkileyecek nitelikte bulunmaktadır. HSYK'nın ve Anayasa Mahkemesi'nin, siyasi iktidarın beklentilerine cevap verecek bir yapıya dönüştürülmesi yargı reformu olarak kabul edilemez. Cumhurbaşkanı'nın yüksek mahkemelerin oluşumuna doğrudan ya da dolaylı olarak katılımının sınırlandırılması ve bu konudaki yetkilerinin azaltılması gerekirken, yüksek yargıyı ve Kurulu biçimlendirme imkânı geliştirilerek pekiştirilmiştir. HSYK'nın, daha bağımsız, daha teminatlı ve siyasi etkilerden uzak bir yapıya kavuşturulması gerekirken geniş tabanlı temsil esası, demokratik meşruiyet gibi kavramlar adı altında kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlâl eder biçimde yapılandırıldığı; böylece, siyasi etkilere daha açık ve Adalet Bakanlığı'nın kontrolünde bir Kurul oluşturulduğu görülmüştür.
'ın bazı haber başlıkları:
Taslak yeni ortaya çıktı belki bu da değişebilir
Anayasa değişikliğini değerlendiren Gül, "Anayasa yapmak Meclis'in uhdesinde. Taslaklar ortaya çıktı ama belki bunlar değişebilir. Nihai metin komisyon-da ortaya çıkacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliği yapmanın TBMM'nin uhdesinde olduğunu belirterek, ‘'Dün (önceki gün) gördüğümüz kadarıyla ilk taslaklar ortaya çıktı ama dünkü görüşmelerden sonra belki bunlar değişebilir'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül, İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamaların ardından gazetecilerin Anayasa değişikliği konusundaki sorularını cevaplayan Gül, herkesin farklı düşünceleri dinlediğini ve bunları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ardından da TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile paylaştığını ifade etti. Abdullah Gül, şöyle konuştu: "Anayasa değişikliği yapmak TBMM'nin uhdesinde olan bir şey. İlk taslaklar ortaya çıktı ama belki bunlar değişebilir. Komisyona gidecektir, komisyonda muhakkak ki bunların üzerinde çalışılacaktır. Neticede nihai metin ne olacaktır bunu bilemiyoruz. Nihai şekil çok önemlidir. Nihai şekil ortaya çıkıp, Meclis'te nasıl oylanacak onlar da bittikten sonra ben de kendi hukuk danışmanlarıma soracağım ve alacağım bilgiler çerçevesi içerisinde doğru olanı yapacağım. Bunlar hala tartışılacak konulardır."
Avrupa'nın ‘Türkiye fakir' bahanesi gündemden kalktı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün AB'nin Türkiye'ye dönüp 'kişi başına düşen milli geliriniz çok düşük, çok fakirsiniz, o yüzden sizi üye alamıyoruz. Bizim dengelerimizi bozacaksınız' deme gibi bir argümanın ortadan kalktığını belirterek, "Çünkü dedikleri anda, 'Bulgaristan ve Romanya'yı ne yapacaksınız? Onların üyelikleri ne olacak' diye bizim sorma hakkımız var" dedi. AB ve Belçikalı yetkililerle temaslarda bulunmak için Brüksel'e giden Babacan, Türk basınıyla kahvaltılı sohbet toplantısı düzenledi. Bugünlerde Avrupa'nın ekonomik ağdan zor günler geçirdiğine dikkat çeken Babacan, en önemli ihracat pazarı olarak Türkiye'yi yakından ilgilendiren Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın yavaş ilerlediğini belirtti. Avrupa'da Yunanistan başta olmak üzere birçok ülke hakkındaki endişelerin Türkiye söz konusu olunca yerini güvene bıraktığını söyledi. Babacan, Avrupa Politika Merkezi adlı düşünce kuruluşu ve TUSKON'un Brüksel'de ortaklaşa düzenlediği 'Yükselen Türkiye' konulu toplantıda yaptığı konuşmada ise "Ekonominin kilidi demokrasi, demokrasimiz ne kadar iyi işlerse öngörülebilirliğimiz o kadar uzun vadeli olur" dedi. Babacan Ana yasa değişikliği paketiyle Türkiye'de demokratik işleyişin ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesini hedeflediklerini belirterek bu sayede yatırımcılar açısından Türkiye'nin çok daha öngörülebilir bir ülke haline geleceğini söyledi. Babacan "Anayasa reformunu ekonomik başarısı için yapmamız gerekiyor" dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB'nin ekonomik sorunlarının yeni olmadığını fakat krizle birlikte daha fazla öne çıktığını belirterek, bunların en önemlilerini nüfusun yaşlanması, işgücü piyasasının esnek olmaması, iç pazarda korumacılığın artması, verimlilik açığı ile sosyal güvenlik ve bankacılık sektörlerin deki yapısal sorunlar olarak sıraladı. Babacan, korumacılığa örnek olarak Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Babacan, sosyal güvenlik, bankacılık ve sağlık reformu baş olmak üzere birçok önemli reformunun zamanında yapıldı" yapısal tedbirlerle bütçe açığı kontrol altına aldığı için piyasaların Türkiye hakkında endişelenmediğini vurguladı.
'ın bazı haber başlıkları:
Avrupa: Bunlar çok iyi öneriler
AVRUPA Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, AKP'nin Anayasa değişikliği paketi hakkında Tarafa konuştu: İyi öneriler. Avrupa'yla örtüşüyor. Partiler tartışmalı. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Ria OomenRuijten, siyasi partileri hükümetin ortaya attığı öneriler üzerinde ciddi görüşmeler yapmaya çağırdı. Ruijten, hükümetin muhalefet partilerine sunduğu paket için "iyi öneriler" nitelemesini yaptı. Raportör olarak kendisini önerilerin içeriğine ilişkin yargıda bulunma konumunda görmediğini söyleyen Avrupalı parlamenter, Tarafa yaptığı açıklamada anayasa değişikliği önerilerinin bazılarının hem Avrupa Parlamentosu'nun hem de Avrupa'nın insan hakları platformu olan Avrupa Konseyi'nin sunduğu çerçeveyle örtüştüğünü söyledi. Türkiye'de siyasi partilerin şimdi bu konuyu ele alacaklarını anlatan Ria Oomen-Ruijten, öneriler hakkında kapsamlı bir oydaşma sağlanacağını umduğunu dile getirdi.
BDP: Paketi inceliyoruz
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP hukukçularının hükümetin hazırladığı Anayasa paketini incelemeye aldığını ve yakında tutumlarını netleştireceklerini söyledi. Partisinin grup toplantısında ilk olarak Newroz kutlamalarını değerlendiren Demirtaş, "Muhatap arıyordunuz. İşte muhatabınız, Newroz'larda yükselen halk iradesi ve onun siyasi temsilcileridir, BDP'dir. Söz hükümettedir" dedi. AKP'nin Anayasa paketinin yetersiz olduğunu ifade eden Demirtaş, CHP ve MHP gibi peşinen retçi yaklaşmak istemediklerinin ancak bu haliyle kalırsa destek vermeyeceklerini söyledi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, paketteki Kürtçe propaganda özgürlüğünün sadece konuşmalarla sınırlı kaldığına dikkat çekerek, Tarafın iki yıl önce manşete taşıdığı Sırrı Sakık'ın soruşturma açılan sözlerine atıfta bulunarak, "Artık Sayın Sırrı Salak 'Ji min ra ave bînin' (bana su getirin) diyebilir" dedi ve yeni düzenlemenin bunun ötesine geçmeyeceğini kaydetti.
Kırmızı çizgiden dönüş sinyali
Meclis'te 20 milletvekili ile grubu bulunan BDP, TBMM aritmetiği nedeniyle Anayasa paketinde kilit konumda bulunuyor. Hükümetin demokratikleşme yönündeki adımlarına en yalan duran parti olduğu için de BDP'nin pakete destek vermesi ihtimali olasılığı yüksek görünüyor. Referandum sınırının üzerinde milletvekili olduğu halde AKP, BDP'nin desteğiyle hem referandum sayışım garantilemek istiyor hem de referandum olasılığında geniş bir tabanın desteğim hedefliyor. BDP yönetimi de bu avantajlarla hükümetle pazarlık yapmaya hazırlanıyor. Daha önce kırmızı çizgilerini açıklayan BDP, tutum değişikliğine gitme sinyali verdi. Buna göre BDP; kırmızı çizgileri, demokratikleşme adımlarının önüne engel olarak çıkarmayacak. Paketi değerlendirmeye alan BDP'li hukukçular, Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın açıkladığı, "demokratikleşme için en küçük adımı bile önemsedikleri" ilkesiyle hareket edecek. Kulislerde, kırmızı çizgi olarak açıklanan seçim barajı, Hazine yardımı, anadilde eğitimden ziyade, parti kapatmalarda Venedik Kriterleri'nin uygulanması, siyasi yasakların kaldırılması, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunlarında Kürtçe'nin tamamen serbest bırakılması taleplerine ağırlık verileceği konuşuluyor. Talepler kabul edilirse, BDP referanduma ciddi destek verecek. BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat, pakette siyasi yasaklara son veren maddeyle siyasi yasaldı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un yasağının kaldırılması ihtimalini 'tuzak' olarak değerlendirdi ve "kişiler pazarlık konusu yapılamaz" ilkesiyle hareket edeceklerini vurguladı.
AKP taviz vermeyecek
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, uzlaşı için zorlayıcı olacaklarını ancak tasarının temel esaslarından kesinlikle taviz vermeyeceklerini söyledi N^V Muhalefet ve yargıdan gelen eleştirilere karşılık uzlaşı arayışlarını devam ettiren AKP kurmayları, "Gelinen noktada geri dönüş yok. Uzlaşma arayışımız, temel değişikliklerden taviz verilecek anlamına asla gelmez" diyor. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, uzlaşma için sonuna kadar zorlayıcı olacaklarını söyledi. "Ama bu sonsuza dek sürmeyecektir" diyen Çiçek, temel esaslardan taviz vermeyeceklerini vurguladı. Anayasanın tümünü değiştirmeye talip olduklarını belirten AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise şunları söyledi: "Taslağın temel prensiplerinde ve esaslarından taviz vermeyeceğiz. Ama detaylarda herkesle uzlaşabiliriz. Biz bunu 23 madde olarak getiriyoruz. Artı bir de 3 tane de geçici madde var. Kardeşim bu 27 olmaz bu 25'e de inmez. Böyle bir tavrımız olamaz. Bunun dışında iddia edildiği gibi 'AKP uzlaşma için temel kavramlardan taviz mi verecek' böyle bir şey kesinlikle olmaz. Bunu herkes böyle bilsin." Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Anayasa değişildik teklif taslağına ilişirin muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla uzlaşma arayışlarım hafta sonuna kadar tamamlayacaklarını ve teklifi pazartesi günü Meclis'te görüşmeye başlayacaklarını bildirdi. Ergin, "Muhalefetin uzlaşı arayışı devam edecek. Ama bu nihai değil. Temel esaslardan vazgeçmemiz söz konusu değil" dedi.
'ın bazı haber başlıkları:
KENDİNİ BİLEN MİLLETLE ALAY EDEMEZ
Başbakan Erdoğan, Meclis'in yapacağı düzenlemeleri 'kuvvetler ayrılığı' gibi gerekçelerle engellemeye çalışanları, yetki gaspıyla suçladı. Erdoğan, "Kendini bilen millet İra-, desini alay konusu yapan ifadelerde bulunamaz" dedi. Başbakan Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda Anayasa paketine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu: "Hiçbir erki etki altına almaya çalışmıyoruz. Bu taslak politik hesaplarla değil, Türkiye'nin ihtiyaçlarını gözeten bir mantıkta hazırlanmıştır." "Muhalefet, tasarıyı okumadan, 'Bu Başbakanlıkta, I AK Parti Merkezi'nde hazırlandı' dedi. Böyle sudan bahaneler olur mu? Başbakanlık neresidir, Türkiye'nin dışmda bir yer mi? Bizim ne ipe un sermeye ne de bu kadar geniş vakte tahammülümüz yok.""Sergilenen tahammülsüzlük AK Parti'ye yönelik değildir, milletin iradesinedir. HSYK'ya Meclis bir tek üye vermiyor. Kurulda sadece Adalet Bakam ve müsteşarı var. Bu dün de vardı, AB normlarında da var. 'Bati diyorsunuz, Batı bunu böyle yapıyor."
Darbe Anayasasını sahiplendi
CHP Genel Başkanı Baykal, her fırsatta eleştirdiği darbe Anayasası'nı bu kez, "12 Eylül Anayasası gitsin diye AK Parti anayasası getirmeyiz" sözleriyle sahiplendi. Sivil anayasa teklifini reddeden Baykal, "Yargının siyasi denetime girmesini ne 12 Eylül ne de önceki müdahaleler akıllarına getirmemişlerdir" dedi. Tasarıyı görmeden karşı çıkmasını da "Çarşambanın gelişi salıdan bellidir" diyerek açıklamaya çalıştı.CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifine veryansın etti. Anayasa'nın AK Parti anayasası haline geldiğini iddia eden Baykal, "Yargı yargı olmaktan çıkıyor ve AKP yargısı halini alıyor. Yargının siyasi kontrol denetimine girmesini ne 12 Eylül ne de daha önceki müdahaleler bu düşünceyi aklına getirmemişlerdir" dedi. Baykal, "Çarşambanın gelişi salıdan bellidir. Açıkça görüldü. Bu iktidarın yargıyla problemi var. Sadece yargıyla problemi yok; Anayasamız'ın temel ilkeleriyle, var. Bu Anayasa'ya göre görevi aldım, demiyor. Ben devleti yeniden tanımlayacağım diyorlar" diye konuştu. Anayasa taslağının AK Parti'nin Türkiye'ye dayatması olduğunu iddia eden ve darbe Anayasası'nı tercih ettiklerini söyleyen Baykal, "12 Eylül Anayasası gitsin diye AK Parti anayasası getirmeyiz" dedi. Baykal, "sivil darbe" sürecinin Anayasa değişikliği ile noktalanacağını savundu.
Gazetecilere Anayasa brifingi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, bugün İstanbul'da medya organlarının genel yayın yönetmenleri ile bir araya gelerek Anayasa paketi hakkında bilgi sunacak. Ankara'da önceki gün Ankara Temsilcileri ile yapılan toplantının ardından AK Parti heyeti, anayasa değişiklik paketi ve demokratik açılım çalışmaları hakkında bugün genel yayın yönetmenlerini bilgilendirecek. Toplantı, İstanbul Swiss Otel'de saat 11.00'de başlayacak.
'ün bazı haber başlıkları:
Clinton: Soykırım meselesi ortak komisyonun işi
22 Mart'ta Rus I. Kanalı'nın konuğu olan ABD Dışişleri Bakanı Hillary R. Clinton, TV-yorumcusu Vladimir Pozner'in sorularını yanıtladı. Clinton, "Obama'nın Ermeni soykırımı iddialarını tanıyacağı sözünü unutmuş göründüğüne" ilişkin soruya yanıtında şunları söyledi: "Ben kimsenin bir şeyi unuttuğunu sanmıyorum. Ermenistan-Türkiye ilişkilerini iyileştirecek olan Ermeni-Türk protokollerinde iki ülke arasında, geçmişe ilişkin sorunları araştıracak Tarihçiler Komisyonu oluşturulmasına ilişkin bir mutabakat var. İki ülke ve halkları bunun üzerine odaklanmalılar." Clinton 1915 olaylarının tartışılacağı komisyonun kurulup kurulmadığıyla ilgili soruya ise "Bunun kurulması için çalışıyorlar" cevabını verdi.
AK Parti'den 'geçici' ceza
AK Parti Disiplin Kurulu, konuşmaları tepki çeken Çorum Milletvekili Ahmet Aydoğmuş'u 2 ay, Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan'ı ise 4 ay, partiden geçici ihraç etti. Milletvekilleri, bu süre içerisinde AK Parti'nin resmi etkinliklerine katılamayacak.
Baykal: AKP ile olmaz, SP olur
CHP Lideri Baykal, Teke Tekte Fatih Altaylı'yı yanıtladı: "AKP ile koalisyon yapmaktansa, SP ile tercih ederim. Numan Kurtulmuş düzgün adam" "Taslak tuzaklarla, ince hesaplarla ayarlanmış. İyi niyetli bir Anayasa'mız olsun duygusu yok. Allah Başbakan'a selamet versin. Cumhurbaşkanı'nın uygulamalarını değerlendiriyorum, Gül, hayal kırıklığı yaratmıştır. Genç kuşaktan bir siyasetçi olarak onun bu tabloda olmasını beklemezdim tahmin etmezdim. Ama manzara ortada.
'in bazı haber başlıkları:
330'un altına düşmeme çabası
Hükümet, kamuoyunda tartışmalara neden olan 26 maddelik Anayasa paketi için takvim düzenledi. Paketin 29 Mart'ta TBMM'ye verilmesi planlanıyor. Sürece sivil toplum kuruluşları da katılırsa takvim, 30 Mart'ta başlayacak. Anayasa paketinin TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk tur oylamasının 6 Nisan Salı günü, ikinci tur oylamasının ise 8 ya da 9 Nisan'da yapılması öngörülüyor. Bu takvim işlerse hükümet, paketi 13 Haziran'da referanduma götürecek. Meclis'ten 330-367 arası oy alması durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, teklifi doğrudan referanduma sunacak. Bu aşamada referandum takvimi işleyecek. AK Parti kurmayları, teklifin 13 Haziran'da olmazsa bir hafta soma 20 Haziran Pazar günü halkoyuna sunulmasını hedefliyor. Referandum yasasında yapılan değişiklik kapsamında Anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulması süresi 120 günden 60 güne indirilmişti. Teklifle ilgili referandum karan alınması durumunda Yüksek Seçim Kurulu da hızla bir takvim hazırlayarak, süreci başlatacak. Bu aşamada, muhalefet devreye girebilecek. Muhalefet partileri isterlerse, referandum paketinin Cumhurbaşkanı tarafından referanduma sunulmak üzere Resmi Gazete'ye göndermesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne götürebilecek. Bu kez, paketin hem maddelerinin anayasaya aykırı olup olmadığı, hem de bir yıl geçmeden referandum yapılamayacağı iddiaları tartışmaya açılacak.
Çiftçiye 1.2 milyar liralık sürpriz
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 1 milyar 200 milyon TL'lik çiftçilere verilecek olan tarımsal desteği Ziraat Bankası'na yatırdıklarım açıkladı. Eker, paranın, çiftçilerin paralarını 26 Mart Cuma günü alabileceklerini söyledi. Dün TBMM Genel Kurulunda gündem dışı konuşmaları yanıtlayan Eker, Türkiye'nin 1930'dan beri konuştuğu Tarım Sigortaları Kanununu kendi dönemlerinde çıkarıldığını anımsattı.
'nın bazı haber başlıkları:
Nükleerde Medvedev hazırlığı
Enerji Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral çalışmalarının Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev'in mayıstaki ziyaretine kadar tamamlanacağını söyledi. Yıldız, santral konusundaki temel 4-5 başlığı mayısa kadar halletmek için çalıştıklarını bildirdi. Mayısa kadar yetişmeli Enerji Bakanlığı, Türkiye'de nükleer santral kurulmasına ilişkin çalışmaları Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev'in mayıs ayındaki Türkiye ziyareti öncesine yetiştirmeye çalışıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, mayıs basma kadar Rusya ile nükleer santrallerin kurulmasıyla ilgili temel 4-5 başlığın bitirilmesi gerektiğini, bu konuda çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
'nin bazı haber başlıkları:
Referandumun maliyeti 150 milyon TL'yi buluyor
Hükümetin, anayasa değişikliği paketini açıklamasıyla gözler Yüksek Seçim Kurulu'na çevrildi. YSK'nın, referanduma dair TBMM'den bir karar çıkmasının ardından toplanarak takvimi belirleyeceği öğrenildi. Referandumun maliyetinin ise 125-150 milyon TL arasında olması bekleniyor. YSK'ya 2011 genel seçimlerine hazırlık için verilen 60 milyon TL ödeneğin kullanılacağı ancak ek ödenek de çıkarılacağı belirtiliyor. Öte yandan Anayasa değişikliği paketi için Meclis süreci pazartesi günü başlayacak. AK Parti, taslak için milletvekillerinin imzasını elinde tutarken, gelecek görüşleri değerlendirip teklifi pazartesi günü TBMM Başkanlığına sunacak. AK Parti, değişiklik paketinin Meclis Genel Kurulundaki ilk oylamasını 6 Nisan günü yapmayı planlıyor. Meclis'te yeterli desteğin bulunamaması durumunda ise 13 veya 20 Haziran pazar günü teklifin halkoyuna sunulması hedefleniyor.
'in bazı haber başlıkları:
'İhracatta 115 milyar dolan hedefliyoruz'
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin 2009 yılı "Başarılı İhracatçılar Ödülleri", törenle sahiplerini buldu. Ödül töreninde konuşan Devlet Bakam Zafer Çağlayan, 2009'da krize rağmen 20 milyar dolara yalan ihracat gerçekleştiren tekstil sektörünü gözden çıkarmalarının mümkün olmadığım söyledi. Çağlayan, bu yılın ilk iki ayında Türkiye'nin ihracatı en fazla büyüyen ülkeler arasında yer aldığını belirterek, "Biz, Türkiye'nin 2010 ihracat hedefini sizlere güvenerek 115 milyar doların üzerine çıkarmak durumundayız" diye konuştu.
'ın bazı haber başlıkları:
Kanadoğlu: Referandum iptalle sonuçlanır
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP'nin hazırladığı Anayasa değişikliği paketini sert bir dille eleştirdi. Kuvvetler ayrılı ilkesinin Anayasa'nın başlangıç bölümünde yer aldığını anımsatan Kanadoğlu, bu Anayasa'nın 2. maddesi ile değiştirilemez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemez, Cumhuriyetin temel ilkelerinde biri olarak, tanımlanmakta olduğunu dile getirdi. Kanadoğlu, bu nedenle Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun oluşumunun takdirinin yasama ve yürütmenin eline bırakılamayacağını, bu girişimin daha başından başarısız kalmaya mahkum olduğunu savundu. Kanadoğlu, şöyle konuştu: "Demokratik ülkelerin hiç birinde iktidar partisini ve yürütmenin başı olan kişinin hazırladığı veya onay verdiği bir metin görülmeden ve içeriği bilinmeden gerekli 184 milletvekilinin imzası toplanabiliyorsa, bu işte bir yanlışlık vardır ve rejimin demokratik olduğu iddia edilemez. Anayasa'nın ilgili maddesi uyarınca TBMM'ce kabul edilen değişiklik kanununun halk oylamasına sunulması halinde hangilerin birlikte hangilerin ayrı ayrı oylanacağını karara bağlar. Kuşkusuz, ilgisiz ve bağlantısız hükümlerin birlikte halk oylamasına sunulması TBMM'nin takdirine bırakılmamıştır." Hukuk devleti ilkesinin yurttaşların halk oylamasında çaresiz ve seçeneksiz kalmaması için var olduğunu anlatan Kanadoğlu, "Kabul etmeyecekleri konuları diğer onayladıkları konular yanında 'evet-hayır' açmazına zorlanması hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Bu itibarla Anayasa değişikliği teklifi yasalaşsa dahi Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi halinde iptal kararı ile sonuçlanacaktır" diye konuştu.