
Tanıtım ve Medya Başkanlığı
25 Mart 2010 Perşembe
GÜNLÜK BASIN RAPORU
G Ü N D E M Ö Z E T İ
25 MART 2010 - PERŞEMBE
1- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u Çankaya Köşkü'nde ayrı ayrı kabul edecek. (Saat: 16.30/15.30)Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin, Cumhurbaşkanı Gül'e güven mektubu sunacak.(Saat: 11.30)
2- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i Başbakanlık Merkez Bina'da ayrı ayrı kabul edecek. (Saat: 13.30/11.00)
3- Rusya Federasyonu İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev Ankara'da.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nurgaliyev'i Başbakanlık Merkez Bina'da kabul edecek. (Saat: 11.30)Konuk Bakan Nurgaliyev, Anıtkabir'i ziyaret edecek. (Saat: 09.00)İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Raşid Nurgaliyev'in başkanlığındaki iki ülkenin heyetleri arasında görüşme yapılacak. (Saat: 09.30) Nurgaliyev, Polis Akademisini ziyaretinin ardından İstanbul'a gidecek. (Saat: 16.00)
4- Anayasa değişikliği paketi çalışmaları Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek,Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ni ziyaret edecek. (Saat: 10.00/13.30) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'u ziyaret edecek. (Saat: 12.00)
5- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin resmi ziyaret için bulunduğu Fas'ta, Fas Başbakanı Abbas El Fasi ile görüşecek.
6- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT'de yayımlanacak ''Adnan Menderes Belgeseli'nin Ankara'daki tanıtım toplantısına katılacak.
(Saat: 20.30)
7- Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın katıldığı,Halep'te düzenlenen Türkiye-Suriye 1. Bilimsel Araştırmalar Forumu sona eriyor.
8- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin (Türk MMMB) ''Enerji, Çevre ve Sürdürülebilirlik'' başlığında Ankara'da düzenlediği,
9- Bakan Çağlayan, Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) Ankara'da düzenlediği sohbet toplantısına da katılacak.(Saat: 09.30/19.30)
10- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Brüksel'de bazı Avrupa Komisyonu üyeleriyle görüşmelerde bulunacak.
11- Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, İstanbul'da düzenlenecek ''Avrupa Bölgelerinde Kadın Girişimciliğini Destekleme - Daha Aydınlık Geleceğe Açılan Kapılar'' konulu konferansa katılacak. (Saat: 09.00)
12- Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Yeni Bina'da kabul edecek. (Saat: 11.30)
13- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için Makedonya'ya gidiyor.Davutoğlu, Ohri Belediye Başkanı Aleksandar Petreski ile görüşecek, Türkiye Fahri Konsolosluğu'nun gayriresmi açılışına katılacak.Bakan Davutoğlu, akşam saatlerinde Üsküp'e geçerek, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov'un onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak.
14- Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ankara'da, MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ile UNICEF'in birlikte düzenlediği ''Aile Eğitim
Kampanyası'' ile ilgili basın toplantısı yapacak.(Saat: 11.00)
15- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin Elbistan B Termik Santralinin kesin kabulünün tamamlanması nedeniyle Ankara'da düzenlenecek kokteyle katılacak. (Saat: 17.00)
16- Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Hacettepe Üniversitesi Teknokent Projesi Yarışması ödül törenine katılacak. (Saat: 09.30)
17- Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu 22-25 Mart 2010 tarihleri arasında Moldova'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında bugün, Moldova Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Mihai Ghimpu, ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyecek. (Saat: 11.00)
18-CITYTECH 2010 4. Uluslararası Belediye ve Çevre Fuarı Altınpark'ta açılacak. Açılışa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de katılacak. (Saat: 12.00)
25 MART 2010 PERŞEMBE GÜNDEM HABERLERİ
GÜNDEM
"BU TASLAKTA ŞAHSİ ÇIKARLAR YOK"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasada yapılması planlanan değişiklikle ilgili olarak, ''Bu taslakta şahsı çıkarlar yok, şahsi Beklentiler yok. Bu taslakta Türkiye var. Türkiye'nin ihtiyaçları var'' dedi.
HSYK BAĞIMLI HALE GETİRİLİYOR
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, taslak metinle bağımlı bir HSYK yaratıldığını vurguladı ve "Adalet Bakanı ve müsteşar HSYK'dan çıkarılmalıdır" dedi.
DIŞİŞLERİ: "ULUSLARARASI HUKUKA BAŞVURABİLİRİZ"
Dışişleri Bakanlığı sözcüsüsü Burak Özügergin, haftalık bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, parlamentoların tarih konusunda hüküm verecek yerler olmadığını söyledi ve Türkiye'nin Ermeni iddialarının parlamentolarda görüşülmesini uluslararası hukuka taşımayı gündemine aldığının sinyalini verdi.
DANIŞTAY 4/C'Yİ ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRÜYOR
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, geçici personel çalıştırılmasına olanak sağlayan 4/C maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Danıştay, geçici personel çalıştırma yetkisinin Bakanlar Kurulu'na bırakılmasını hukuka aykırı buldu.
EKONOMİ
PİYASALAR
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik Endeksi günün tamamında 784 puanlık artışla 55.136 puandan tamamladı. Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 1,44 arttı. İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5450 lira, avronun satış fiyatı 2,0660 lira oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 16 Kasım 2011 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,13 puan düşerek yüzde 8,96'dan kapandı.Bu tahvilin basit getirisi yüzde 9,22 oldu. Bu kağıdın önceki kapanıştaki basit getirisi yüzde 9,36, bileşik getirisi yüzde 9,09 olmuştu.
KEY'DE YENİ LİSTEYE DE İTİRAZ VAR
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri için yayımlanan ikinci listede tahakkuk eden miktarın eksik olduğunu düşünen hak sahipleri itirazda bulunmaya başladı.
POLİTİKA
'PAKET', HAFTA BAŞI 'TEKLİF' OLACAK
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cuma akşamına kadar görüştükleri kurumlardan öneriler gelirse Cumartesi, Pazar günü çalışarak Anayasa değişikliği paketini netleştireceklerini söyledi. Arınç, "Pazartesiden itibaren de asgari 184 milletvekili arkadaşımızın teklifi imzalaması gerekiyor. Bunda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Teklif haline gelecek metni Meclis Başkanlığı'na vereceğiz" dedi.
ŞANDIR: HANGİ PAZARLIKLARIN YAPILDIĞINI GÖRECEĞİZ
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Anayasa değişikliği teklifine destek vermeyeceklerini belirterek, AKP'yi teklifi oy çokluğuyla gerçekleştirme inadından vazgeçmeye çağırdı. Şandır, teklifin AKP'nin teklifi olduğunun altını çizerek, "Uzlaşma aramıyorlar. Ama bunu referandum sayısına ulaştırabilmeleri için mutlaka birilerinin oyuna ihtiyaçları var. Bu desteği alabilmek için kapalı kapılar ardında, hangi pazarlıkların yapıldığını hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.
BDP'NİN ANAYASA PAKETİ ŞARTI
Barış ve Demokrasi Partisi(BDP), MYK üyesi Tuncer Bakırhan, AKP'nin Anayasa değişiklik paketinin mevcut haliyle yetersiz olduğunu açıkladı. Bakırhan, hükümetin, toplumsal muhalefetin taleplerini dikkate alması halinde pakete destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
MECLİS KÜRTÇE PROPAGANDANIN ÖNÜNÜ AÇIYOR
TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen Seçim Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifine, anadilde propaganda yapılmasını öngören düzenleme eklendi. Anadilde propaganda Seçim Kanunu'nun 7. maddesine "Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları yerel dil ve lehçelerde de sözlü propaganda yapabilirler" şeklindeki fıkra ile girdi.
DÜNYA
İSVEÇ BÜYÜKELÇİSİ KORUTÜRK GERİ DÖNÜYOR
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsveç Parlamentosunda, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasını öngören karar tasarısının kabul edilmesinin ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan İsveç Büyükelçisi Zergün Korutürk'ün en geç gelecek hafta başında görevine döneceğini söyledi.
TÜRKİYE'YE VİZENİN KALKMASI İÇİN ZAMAN VAR!
Angela Merkel Türkiye ziyareti öncesinde yaptığı açıklamalarda yine imtiyazlı ortaklık fikrini savundu ve Türkiye ile vizesiz seyahat için erken olduğunu söyledi.
ÇAĞLAYAN: ABD İLE TÜM ADIMLARI DONDURDUK!
Financial Times'a konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'deki Ermeni tasarısının onaylanmasından sonra "şu ana kadar atılan tüm adımların durdurulduğunu" söyledi.
CLİNTON 'TARİH KOMİSYONU' DEDİ, ERİVAN KIZDI
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Ermenistan ve Türkiye arasında tarih komisyonu kurulması çalışmalarının başladığını söylemesi, Erivan'ın tepkisini çekti.
YAZILI BASIN ÖZETLERİ
'ın bazı haber başlıkları:
GEREKİRSE DEĞİŞTİRELİM
Erdoğan Anayasa paketi için muhalefete hafta sonuna kadar süre verdi: "Öneri ve katkınız varsa gelin, gerekirse değiştirelim" Madde sayısı artabilir HSYK'da geri gidiş yok' Başbakan Erdoğan dün Ankara'da bir hastanenin açılışındaki konuşmasında, anayasa değişikliği konusunda muhalefete seslendi: "Kapılarımız ardına kadar açık. Biz uzlaşmaya da açığız." "Herkes anayasadan şikâyetçi. İşte fırsat. Biz bir taslak hazırladık. Eleştirisi, önerisi olan buyursun gelsin, açık açık söylesin. Bunları dikkate alalım, gerekirse değiştirelim, nihai halini verelim. Daha ne yapacağız?" "Hafta sonuna kadar bekleyeceğiz. Geldiler, geldiler. Destek ve katkı sundular, sundular. Gelmezlerse parlamentoya sunacağız. Ondan sonra da karar ve söz sahibi olan milletimize gideceğiz." Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa paketi için "Meclis Anayasa'yı değiştirmeye yetkilidir. Muhtemeldir ki bu madde sayısı biraz daha artabilir" dedi. Adalet Bakanı Ergin, medyayı bilgilendirme toplantısında "HSYK için önerilen modelde yargı bağımsızlığını geri götüren bir husus söylerseniz özür dileyeceğim" dedi. Ufuk Üniversitesi Rıdvan Ege Hastanesi Açılış Töreni'ne katılan Erdoğan hafta sonuna kadar bekleyeceklerini, bir katkı sunulmadığı takdirde paketi önce parlamentoya, ondan sonra da gerekirse referanduma götüreceklerini belirtti.
Metindeki madde sayısı artabilir
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Bu Meclis, bu değişikliği yapacak hem anayasal yetkiye, hem liyakate hem de ehliyete sahiptir" dedi. Bakan Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, gazete ve televizyonların yayın yönetmenlerine anayasa değişikliği paketi hakkında Swissotel'de bilgi verdi. Çiçek özetle şöyle dedi: Bu bir taslak metindir. Biz bir teklif verip, bunu tebliğ etmek gibi bir çabanın içinde değiliz, halen arayış içindeyiz. Keşke beş madde dışında tamamını değiştirme imkânımız olsa. Şimdiye kadar yapılan 15-16 civarındaki değişiklik anayasanın bütünlüğünü ve dengesini bozdu. 1993'te yapıldığı gibi tümden yenileme imkânı gözükmüyor. Belli sayıdaki değişikliğe bile bazı partiler 'başka zaman' diyor. Milleti, sırtındaki ağır yükü 2-3 yıl daha taşımaya mecbur etmek doğru değil. Bu Meclis, bu değişikliği yapacak hem anayasal yetkiye, hem liyakate, hem de ehliyete sahiptir.Taslak kamuoyuna açıklandıktan sonra yapılan tartışmaları takip ediyoruz. Mukayeseli olarak düzenlemelerin ne ifade ettiği ortaya konulamadığı için bazı eksik değerlendirmeler var. 'Anayasa metni uzlaşma ile çıkarılsın' deniliyor. Biz uzlaşmayı arıyoruz ve yarın da aramaya devam edeceğiz. Sonuçta farklılıkları herkes tartışacak, konuşacak ve kararı millete götürmek gerekecektir. Çiçek, bilgilendirme toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. "İstiyoruz ki bu metin ilavelerle, katkılarla en iyi noktaya gelsin. Bunun için meslek örgütlerinden ve sivil toplum kuruluşlarından talebimiz bu" diyen Çiçek maddelerin tek tek oylanması konusunda "Bunlar söylenebilir. O noktaya henüz gelmedik" diye konuştu. Çiçek taslağın yetersiz olduğu yönündeki eleştirilere de katıldığını da kaydederken şöyle dedi: "Aslında parti olarak bizim görüşümüz. 5 madde dışında yepyeni bir anayasa yapılmasıdır. Yeni bir anayasa talebi sadece bizim bir talebimiz değil. Çıtayı böyle çıkardığımızda getirilen her teklif tabiatıyla ek******. Muhtemeldir ki bu madde sayısı biraz daha artabilir." "Bu metin bir uzlaşı metnidir" diyen Çiçek "İşte ortak model AB modeli. Orada bile bazı tereddütler oluyor. Bu da şunu gösteriyor. Bu ülkede Anayasa yapmak binayı yerinden oynatmaktan daha zor. Onun için 1982'den beri bu arızalı araba ile Türkiye yoluna devam ediyor. Bir türlü yerimizi değiştiremiyoruz" dedi. Çiçek "Bu konunun Yüksek Mahkeme'ye götürülmesi girişimi olursa ne yapacaksınız" sorusu üzerine de "Bir konu Anayasa Mahkemesi'ne götürülebilecek endişesi ile bir şey yapmayacak, kararımızı buna göre vereceksek Türkiye'de hiçbir şey yapılamaz" diye konuştu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, toplantının çıkışında bir gazetecinin, "Anayasa paketinde türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin maddeler var mı?" sorusuna, "Anayasada devletin temel nitelikleri dışındaki maddelerin tümünün değiştirilmesi hepimizin arzusudur, bu da Türkiye'de bir ihtiyaçtır" diye yanıt verdi. "Öneriler doğrultusunda taslakta bir revizyon olacak mı?" sorusuna Çelik, makul, meşru, mantıklı her türlü teklife, eleştiriye ve katkıya açık olduklarını söyledi.
Patronlar Anayasa için uzlaşma istedi
TOBB, TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, KAMU-SEN, TESK ve TZOB; anayasa değişikliği paketiyle gündeme getirilen önerilerin geniş mutabakatla çözülmesini beklediklerini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, sivil toplum örgütlerine destek turunun ardından, TOBB, TİSK, Türk-îş, Hak-îş, Türkiye Kamu-Sen, TESK ve TZOB'tan oluşan Karma İstişare Komisyonu (KÎK) üyesi 7 sivil toplum kuruluşu "Anayasa" gündemiyle toplandı. Önceki gün basına kapalı gerçekleştirilen ve geç saatlere kadar süren toplantıda, 7 STK, akademisyen ve hukukçulardan oluşan bir çalıştay oluşturulmasına karar verildi. Sivil toplum örgütleri dün yayımladıkları deklarasyonda da şu tespitlere yer verdi: "Değişiklik önerilerinin, geniş bir mutabakatla sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Yapılacak değişiklikler önemli olmakla birlikte, yeni Anayasa ihtiyacını tam olarak karşılamadığının bilincindeyiz. Taslakta, ekonomiye ilişkin düzenlemelere yer verilmemesi eksiklik. Beklentimiz, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti yapımızı koruyan, hak ve özgürlükleri esas almış, hukukun üstünlüğü temeline oturan, toplumun değerleriyle bütünleşmiş ve uzlaştırıcı yeni bir Anayasa'nın hazırlanmasıdır." TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilig, SABAH'a yaptığı değerlendirmede, kuvvetler ayrılığı ilkesinden vazgeçilemeyeceğinin altını çizerken, hükümete de, "Yargıyla uzlaşın" mesajı verdiklerini söyledi. Kutadgobilik, "Yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunda mutabıkız. İdeal parametreleri ortaya koyacak bir çalışma yapacağız ve hükümete sunacağız. Ekonomik Sosyal Konsey Anayasa hükmü olmalı" dedi.
'Cinsellik' ifadesi değiştiriliyor
Anayasa değişikliği paketinde yer alan "cinsellik" ifadesi, hukukçuların "muğlak ve flörte bile yasak gelir" yorumu üzerine paketten çıkarılıyor. Taslak metnin 4'üncü maddesinde "Devlet, çocuk istismarı, cinsellik ve şiddete karşı, çocukları koruyucu tedbirler alır" ifadesi bulunuyordu. AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan ve İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, Grup Başkanlığı'na bu ifadenin "Devlet her türlü ihmal, istismar ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler alır" veya "Devlet çocukları her türlü ihmal, istismar ve şiddetten koruyacak tedbirleri alır" olmasını önerdi.
AK Parti'de sürpriz: Tüzmen'in yerine Çelik
Başbakan R. Tayyip Erdoğan, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kürşat Tüzmen'in yerine Adana Milletvekili Ömer Çelik'i getirdi. Başbakan Erdoğan, önceki gün Çelik'e ve Tüzmen'e görev değişikliği bilgisini verdi. Parti üst yönetiminin de onayını alan değişikliğin gerekçesi olarak siyasi kulislere, Tüzmen'in sağlık sorunları olduğu bilgisi yansıdı. Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden bu yana yanında olan Çelik, AK Parti'nin kuruluşunda da yer aldı. MKYK üyesi ve siyaset danışmanı olarak da görev yapan Çelik, Parti'nin iç ve dış siyasi gelişmelerle ilgili politikalarının oluşturulmasında etkin rol alıyor.
'in bazı haber başlıkları:
ERİVAN'A DEĞİL OKULA GİDECEK
Erdoğan'ın "Sınır dışı ederiz" sözleriyle gündeme gelen Türkiye'deki kaçak Ermenilerin çocuklarının eğitimi için hükümet önemli adım atmaya hazırlanıyor. Kaçak oldukları için okula gidemeyen Ermeni çocukların eğitimi için Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, Başbakan Yardımcısı Arınç'tan söz aldı. Hürriyete konuşan Ateşyan bu konuda şöyle dedi: "Arınç'la geçen hafta gerçekleştirdiğimiz buluşmada, bu çocukların eğitimden mahrum kalmalarının sakıncalarını dile getirdik. Sayın Bakan, bu sorunun çözümü için söz verdi." Arınç, Aram Ateşyan'ın sözleri üzerine şu değerlendirmelerde bulundu: ? Azınlıkların Türkiye'de okulları var. Bu okullarda okuyan çocukları var. Fakat bu okullarda Türk Vatandaşı olan ya da Türk soyundan gelenlerin çocukları okuyabiliyor. Yalnızca Sayın Ateşyan değil, diğer dini azınlıkların temsilcileri de dediler ki "Türkiye'de bir vesile ile bulunan gayri müslimlerin çocukları bu okullara kabul edilmiyorlar. Onlar da bizim okullarımıza gidebilsin. Kendi cemaatimizin okullarında, kendi azınlığımıza mensup insanların dinleri etnik kökenleri ne olursa olsun okumalarını istiyoruz." Ben de bunu insani açıdan çok olumlu buldum Ki o toplantı yapıldığı sırada "Türkiye'de yaşayan kaçak Ermeniler" tartışması söz konusu değildi. Madem ki bu okulların açılmasına izin vermişiz, dışarıdan da gelmiş olsalar, bir sanatçı bir diplomat, bir işadamı çocuğu olabilir; onların çocuklarını bu okullara göndermelerinde şahsen bir mahsur görmedim Bakanlar Kurulu'nda bu konuyu açtım ben. Başbakanımız, "Çok olumlu bir düşünce. Türkiye'de bir vesile ile bulunanların çocuklarının bu okullara gitmesinde bir salonca olmasa gerek" dedi ve Milli Eğitim Bakanı'na da talimat verdi. "Gerekirse yeni bir yönetmelik çıkarım. Azınlıkların ve dini cemaatlerin yanı sıra bir geçici maksatla da olsa Türkiye'de bulunan ailelerin çocukları da bu okullarda okuyabilsin" dedi. Sanırım bu konuda iyileştirme olacak. Sadece "Kaçak Ermeni çocuklar" denirse bu bizim amacımız değil. Fakat bu okullarda bir vesile ile okumalarından Türkiye'ye zarar gelmez. İnsani açıdan bakarsak onların çocuklarını da bu okullara gidebilmeli gerektiğini düşünüyorum şahsen.
Yıldırım: İletişimin vergisi basitleşecek
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Özel İletişim Vergisi (ÖİV) düzenleme çalışmalarına ilişkin "Basitleştirilmiş bir vergi, Maliye'nin vergi kaybını da önleyecek ama aynı zamanda kullanıcının da işini kolaylaştıracak, rahatlatacak. Bilhassa telekomünikasyonda katma değerli hizmetlerin, yakınsama hizmetlerinin önünü açacak bir düzenleme öngörüyoruz" dedi. Yıldırım, TCDD'de göreve başlayacak ilk kadın makinist ve hareket memurlarım bakanlıkta kabul etti. Yıldırım, ÖİV düzenleme çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine, bunun yeni başladıkları bir çalışma olduğunu belirtti. Yıldırım, "İki hafta önce Maliye Bakanlığına böyle bir teklif götürdük, teknik düzeyde her iki bakanlığın elemanları, çalışıyor. Biraz zaman ister bu iş" dedi.
'ın bazı haber başlıkları:
CANDAN İTİRAZ
AKP'nin anayasa paketini destekleyen Anayasa Mahkemesi Raportörü Demokrat Yargı-Der Başkanı Osman Can, çok kritik bir maddeye karşı çıktı: Mahkeme raportörlerine üyelik yolu açılması gerekçesini anlamıyoruz. Osman Can, Anayasa Mahkemesi raportörlerinin yüksek mahkemede temsil edilmesi düzenlemesinin 'ayrıcalık diye yorumlanmasına tepki gösterdi: Taraf haline getirilmek ve böyle algılanmak üzüntü verici. Başbakan Yardımcısı Çiçek, Adalet Bakanı Ergin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik, bu kez yayın yönetmenlerimle buluştu. Paketteki HSYK'ya üye seçimiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Ergin, "Geriye götüren bir husus gösterin, özür dileyeyim" dedi. Raportörlere Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, 'Pakette raportörlere ayrıcalık sağlanıyor" iddialarına sert çıktı. İddiaları haksızlık olarak yorumlayan Can, "Demokratikleşme talebinin insanı taraf haline getirmesi üzücü. Alternatif taslağımızda bu düzenleme yok" dedi.
Baykal: Halkoyundan önce mahkemeye
CHP lideri Deniz Baykal, anayasa değişikliği paketinin kamuoyunda tartışmaya açılmasıyla birlikte kurmaylarına, 'En ince ayrıntılarına kadar ve bütün olasılıkları da kapsayan bir çalışma yapmaları' talimatını verdi. Paketin oylama süreci ve sonrasına ilişkin tüm olasılıkları göz önünde tutan Baykal, "Değişiklik, referanduma gitmeden Anayasa Mahkemesi'nin önüne gidecek" dedi. Anayasa değişikliği paketine destek vermeyeceklerini kesin bir dille belirten ve "Bu girişim Cumhuriyetin temel niteliklerinden hukuk devletini hedef alıyor" diyen Baykal, başta Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Anadol olmak üzere hukukçu kurmayları ile görüş alışverişinde bulundu. Baykal'ın talimatı üzerine harekete geçen kurmaylar, ön çalışmalara başladı. Buna göre, anayasanın ilgili maddeleri didik didik edilecek, bu maddelerin nasıl yorumlanabileceği üzerinde fikir jimnastiği yapılacak 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in uygulamaları ve gerekçeleri incelenecek "Maddeler 367'nin altında, paketin tümü 367'nin üstünde oy alırsa", "Maddelerden bazıları 367'nin üzerinde kabul edilir, paketin tümü 367nin altında kalırsa", "Maddeler de paketin tümü de 367'nin altında kalırsa" gibi seçeneklerde Cumhurbaşkanı Gül'ün hareket alanları belirlenecek. Öte yandan Baykal, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbette, AKP'nin kendi anayasasını yaptığını belirterek, şunları söyledi: "Yargıtay Başkanı, 'Anayasaya aykırı, özü değiştirilmek isteniyor' diyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı,'Bu yöntemle anayasa değişikliği olmaz; bu da sonuçta bizim önümüze gelecek' uyarısı yaptı. Tüm bu düşünceler bir kenara itildi. Bu değişiklik referanduma gitmeden Anayasa Mahkemesi'nin önüne gidecek." Baykal, iktidarın Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra erken seçime gitme olasılığını da "Seçime gidilecek hesabıyla hareket etmeyiz. Doğru bildiğimiz mücadeleyi veririz. Halk bir kez daha 'mağdur' diye düşünmez" diye değerlendirdi.
Erdoğan VEDA'yı izledi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yazarlığını ve yönetmenliğini Zülfü Livaneli'nin üstlendiği büyük önder Atatürk'ün hayatını anlatan Veda filmini, Panora CINEBONUS sinemalarında izledi. Başbakan Erdoğan'a kızı Sümeyye ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala da eşlik etti. Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler Yönetmen Livaneli ve filmin oyuncuları tarafından kapıda karşılandı. Film gösteriminden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Livaneli, film izleme talebinin Başbakan Erdoğan'dan geldiğini belirtti. Dün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile bir araya geldiğini, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP yetkilileriyle de telefonda görüştüğünü ve filmin gösterimlerine ayrı ayrı davet ettiğini kaydeden Livaneli, "Bütün partilerin, Atatürk'ün aydınlığında buluşmasını istiyoruz" dedi.
Ahde vefa hatırlatması
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin, 29-30 Mart tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, "imtiyazlı ortaklık" önerisine, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin sözleriyle yanıt verdi. Özügergin, Merkel'in, Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesinde Türk basınına yaptığı açıklamalarda dile getirdiği, "imtiyazlı ortaklık" önerisini değerlendirirken, Alman Bakanın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısında Türkçe olarak, "ahde vefa" ifadesini kullandığını anımsattı. Özügergin, "Türkiye Almanya'nın AB Dönem Başkanlığı'nda 3 başlık açmıştır. Yani Türkiye'nin tam üyeliğine karşı açıklamalara karşın Almanya Türkiye'nin önüne bir engel çıkarmamıştır. Bugüne kadar Almanya'nın sergilediği ahde vefa ilkesine uygun tutumun sürmesini bekliyoruz" dedi.
Merkel'e imtiyazlı ortaklık fırsatı vermem
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'ye AB üyeliği yerine önerdiği "imtiyazlı ortaklığın" AB anlaşmalarında yer almadığına dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, Merkel'in 29 ve 30 Mart tarihlerinde Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesinde haftalık Alman "Die Zeit" gazetesinde yayımlanan mülakatında, Merkel'in Türkiye'de "imtiyazlı ortaklık" önerisini tekrar gündeme getirmesi durumunda ne yapacağının sorulması üzerine, "Ona bu fırsatı vermeyeceğim, çünkü 'imtiyazlı ortaklık konusunda ne düşündüğümüzü biliyor. Bu öneriyi kabul etmek Türkiye için büyük hata olur" yanıtını verdi. Merkel ile diğer Avrupalı liderlere göre daha az buluşmasının sebebinin bu öneri olup olmadığının sorulmasına karşılık da Erdoğan, bunun kendileri için bir sorun olmadığını, Merkel'in de bunu bildiğini belir- i terek "Türkiye'nin AB üyesi olup olamayacağının tartışılmasını da anlamıyorum. Biz müzakereleri sürdürüyoruz hem de tam üyelik hedefiyle. Bizim için bunun başka bir seçeneği yok. Bir futbol karşılaşması başladığı zaman oyun sırasında aniden penaltı kurallarını değiştiremezsiniz. AB'nin kurallarına göre oynuyoruz" dedi. Erdoğan, Avrupa'da başlatılan başörtüsü ve burka tartışmaları konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine de, farklı inançlara sahip insanların dini özgürlüklerinin kısıtlanmasının doğru olmadığını belirterek, "Hiçbir yerde insanlar, diğer insanların nasıl giyinebileceğine karar vermemeli, insanlara kendi dünyalarını şekillendirme özgürlüğünü vermeliyiz" dedi.
'ın bazı haber başlıkları:
1 trilyon dolar milli gelir hayal değil
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Türk milleti için 1 trilyon dolar milli gelirin, hayal olmadığım belirterek "İnşallah bunu başaracağız. 500 milyar dolar ihracat, 500 milyar dolar ithalat hayal değil. Bunu yakalayacağız. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 2023'te inşallah Türkiye dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yerini alacaktır" diye konuştu. Erdoğan, Ufuk Üniversitesi Rıdvan Ege Hastanesinin açılışında yaptığı konuşmada, sağlıkta ulaşım konusunu önemli bir yol aldıklarını ifade etti. Hükümet olarak, Türkiye'nin kalkınmışlık seviyesini, 'sadece göstergelerden, grafiklerden takip etmediklerini' dile getiren Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Biz her an milletimizin arasındayız. Türkiye'yi yalnızca Ankara'dan izleyenler, ülkemizin nasıl geliştiğini, nasıl dönüştüğünü göremez ve iyi değerlendiremezler. Çok şükür, bugün vatanın her bir sathında hizmet üretiyor, eser üretiyor, eğitim, sağlık adalet ve emniyet başta olmak üzere her köşeye yetişmeye çalışıyoruz. 7.5 yılda Türkiye'ye çok şey kazandırdık Ama en önemlisi Türkiye'ye özgüvenini yeniden kazandırdık"
Pazartesi en az 184 imza ile TBMM'ye sunacağız
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, cuma akşamına kadar görüştükleri kurumlardan öneriler gelirse cumartesi, pazar günü çalışarak Anayasa değişikliği paketini netleştireceklerini söyledi. Arınç, "Pazartesiden itibaren de asgari 184 milletvekili arkadaşımızın teklifi imzalaması gerekiyor. Bunda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Teklif haline gelecek metni Meclis Başkanlığı'na vereceğiz" dedi. Bülent Arınç, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ile anayasa değişikliği paketiyle ilgili önerilerini almak için dün işçi sendikaları başkanları ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile bir araya geldi. Siyasi partiler ve çeşitli kurumlara sunulan paketin bir taslak olduğunu, bunu olgunlaştırmak, eleştiri ve önerileri almak için taslağı sunduklarını ifade eden Arınç, kurumların eleştirdiği ya da eksik gördüğü noktaların olabileceğini belirtti. AK Parti heyetinin ziyaret trafiğinde ilk durağı KESK oldu. Burada bir açıklama yapan Arınç, 1982 Anayasası'nın Türkiye'ye artık dar geldiğini belirtti. AK Parti heyetinin ikinci durağı da Türkiye Kamu-Sen oldu. Burada Genel Başkan Bircan Akyıldız ile görüşmesinin ardından soruları yanıtlayan Arınç, anayasa değişikliği taslağına ilişkin yargı cephesinden gelen değerlendirmeler konusunda, "Yüksek yargının açıklamalarını dikkatle takip ediyoruz ve özenle not ediyoruz. Kendilerine adalet bakanımız gerekli bilgilendirmeleri yapmıştır" dedi. Akyıldız ve arkadaşlarının bu konuya olumlu, pozitif gözle baktıklarını belirten Arınç, yapıcı, yararlı eleştirilerini her zaman beklediklerini söyledi. TÜRK-ÎŞ Başkanı Mustafa Kumlu ve sendika heyeti ile de bir araya gelen Arınç burada da muhalefetin paketi görmeden karşı çıkmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Arınç, "Birbirimizi dinlemeye, birbirimizi anlamaya ve meseleler üzerinde uzlaşmaya ihtiyacımız var. Bu uzlaşmayı arıyoruz ve bunun imkânlarını sonuna kadar kullanacağız" diye konuştu.
'ün bazı haber başlıkları:
PAKETE DOMATES PATATES BENZETMESİ
Anayasa paketini İstanbul'da medyanın üst düzey yöneticilerine de anlatan AK Parti heyeti görüş alışverişinde bulundu. Başbakan Yardımcısı Çiçek paketin "içerik birliği"ne bakılmadan tek parça olarak referanduma götürülmesine ilişkin, "Domates patates olmuyor mu" eleştirisine şu yanıtı verdi: Haklısınız, ama bir yemekte domates-patates bir arada olmazsa, lezzeti olmaz. Taslağa göre YÖKün Anayasa Mahkemesi'ne 3 üye göndereceğini hatırlatan bir gazetecinin, "Hukukçu üye aday göstermezlerse, Anayasa Mahkemesi'nde hukukçu dengesi bozulmaz mı" sorusuna ise AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik yanıt verdi: 'YÖK zoolog önerecek değil. Herhalde hukukçu önerir." Cemil Çiçek, iktidarın neden 8 yıl önce böyle bir girişimde bulunmadığına ilişkin soruları, "O zaman konjonktür uygun değildi. Bugün açılan davalara konu olanları görüyoruz. O zaman anayasa değişikliğine gitsek, kim bilir neler olurdu" diye yanıtladı. Çiçek'in bu sözlerle, 2002-2003 yıllarında hazırlandığı öne sürülen darbe planlarını ima ettiği gözlendi. Çiçek, teklifin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi ihtimaline ilişkin ise 'Yapılacak değişiklik Anayasa Mahkemesi'ne gider, bozulur dersek, adım atamayız" yanıtı verdi.
Mossad tipi ‘yüksek' koruma
BAŞBAKAN Erdoğan'a yönelik güvenlik önlemlerinin artırılmasına yönelik önceki günkü AK Parti Meclis grup toplantısında alınan tedbirler Rixos Oteli'ndeki programda da dikkat çekti. Otelin kapısında duran güvenlik görevlileri, XRay cihazından geçenleri tek tek aradı. Kameramanların kasetleri bile kameralardan çıkarılarak kontrol edildi. Otele girdikten sonra da önlemler bitmedi. Törenin yapıldığı salonun girişine de ayrı bir x-ray cihazı konuldu ve girenler tek tek arandı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakan Erdoğan'a suikast iddialarına ilişkin sorular üzerine "Öyle bir şey gelmiş ama bunları çok fazla önemli görmemek gerekiyor. Zaman zaman bu tür şeyler olur. Sadece Başbakanımızla ilgili değil, değişik kişilerle ilgili bize zaman zaman bu tür şeyler ulaşıyor" dedi. Gelen ihbarların son dönemde artıp artmadığının sorulması üzerine de Bakan Atalay "Hayır" karşılığını verdi. Atalay, uzun süredir ilk defa böyle bir ihbarın kendilerine ulaştığını da belirtti.
Şirinoğlu: Erdoğan Ermenilere herkesten önce sahip çıkar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yarın bir araya gelecek olan Türkiye'deki Ermeni Cemaati Lideri Bedros Şirinoğlu, "Benim için önce Türkiye'nin menfaatleri geçerlidir" dedi. Erdoğan'ın kaçak Ermenilerle ilgili sözleri içinse Şirinoğlu, "Erdoğan, Ermenilere herkesten önce sahip çıkar" diye konuştu. Şirinoğlu, yarın Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilecek.
CHP'den Anayasa'ya 3 aykırılık iddiası
AK Parti'nin Anayasa taslağına daha Meclis Başkanlığı'na sunulmadan Anayasa Mahkemesi yolu göründü. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, taslakta yer alan düzenlemelerden 3'ünün Anayasa'ya aykırılığı konusunda hiçbir tereddütlerinin bulunmadığını söyledi. Partilerin kapatılmasında Meclis'in yetkilendirilmesi, HSYK'nın oluşumu ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelerin "Cumhuriyetin niteliklerini" düzenleyen Anayasa'nın 2. Maddesi'ne aykırı olduğunu savunan Okay, "Çünkü bu düzenlemelerle Anayasa'nın 2. Maddesindeki 'demokratik hukuk devleti' ilkesini zedeleniyor. Yani getirilmek istenen düzenlemeler değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükümlerine aykırılık teşkil ediyor" uyarısında bulundu. Okay, anayasaya aykırılığı tartışmasız ortada olan düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi. Anayasa Mahkemesi'ne "bireysel başvuru hakkı"nı da 'Gerçeklerin çok uzağında olduğu" gerekçesiyle eleştiren Okay, 'Yargıtay ve Danıştay'daki bütün davalar temyiz organı olarak görüleceği için artık Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak. Yüksek Mahkeme, hangi k hâkimle bu başvurulan I görüşecek. Daha, AB kriteri s olan İstinaf Mahkemeleri ,bile kurulamadı. Bizim bazı f başvurularımızı 1.5 yılda karara bağlayan Mahkeme nasıl bu işin üstesinden gelecek" dedi.
SP: Hiçbir partiye karşı önyargımız yok
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, önceki akşam Fatih Altaylı'nın Habertürk TV'deki Teke Tek programında yaptığı, "AK Parti ile koalisyon yapmaktansa, SP ile tercih ederim. Numan Kurtulmuş düzgün adam" açıklamasına, Saadet Partisi'nden olumlu sinyal geldi. Baykal'a, sözleri nedeniyle teşekkür eden Kurtulmuş, "Demokrasi; uzlaşma, paylaşma ve ortak çözüm üretme rejimidir. Bu çerçevede bizim hiçbir partiye karşı koalisyon kurma ya da kurmama noktasında ön yargımız yoktur" dedi. Seçimlerde koalisyon ihtimali ortaya çıkarsa, önceliklerinin "millet" olduğunu belirten Kurtulmuş, "Bütün partilerle ve herkesle işbirliği yapmaya hazırız" diye konuştu.
Taş atan çocuk affına Jandarma karşı çıktı
AK Parti'nin taş atan çocuklara af önerisine Jandarma, terörle Savaşımı zaafa uğratacağı gerekçesiyle karşı çıktı Kamuoyunda taş atan çocuklar tasarısı olarak bilinen, Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik öngören tasarının, TBMM Adalet Alt Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, AK Parti'lilerin "kısmi af' önerisi tartışma yarattı. Öneriye göre, gösterilere katıldığı için örgüt üyeliği ile suçlanan ve 11 yıl hapis cezasıyla yargılanan çocuklar, aldıkları hapis cezasını, denetimli serbestlik cezası olarak çekecek. Ancak, yeniden aynı suçu işlerse bu hükümden yararlanamayacak. MHP'li Rıdvan Yalçın öneriye, "Bu ihanet projesinin ilk adımıdır. Terör suçu işleyen çocuklar diğer suçlu çocuklara göre daha mı sempatik" diye tepki gösterdi. Mili Savunma Bakanlığı temsilcisi tasarıyı desteklerken, Jandarma Genel Komutanlığı temsilcisi, kendilerinden görüş alınmamasından yakınarak, tasarının terörle mücadeleyi zaafa uğratacağını savundu. Komisyon, muhalefetin Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanmasını yol açacağı iddiasıyla karşı çıktığı, terör örgütü üyelerinin yeniden yargılanmasını öngören maddeyi de metinden çıkardı.
'ın bazı haber başlıkları:
VENEDİK KOMİSYONUMDAN ANAYASA PAKETİNE TAM DESTEK
Hükümetin, anayasa değişikliği teklif tasarısında yer alan önerilere, Avrupa'dan güçlü bir destek geldi. Today's Zaman'a açıklamalarda bulunan Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Thomas Markert, paketteki değişiklikleri memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. En çok tartışılan konuların başında gelen adalet bakanının Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) bulunmasının garip olmadığını belirten Markert, benzer uygulamaya Avrupa ülkelerini referans gösterdi. HSYK ve Anayasa Mahkemesi'ne Meclis'in üye seçmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Genel Sekreter, yüksek yargıda geniş temsil sağlanmasının Türk adalet sistemine daha fazla meşruiyet, şeffaflık ve hesap verirlik sağlayacağını belirtti. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının toplumda adalet sistemine olan güveni artıracağına dikkat çeken Markert, HSYK ve Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarına temyiz yolu açılmasını ise memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Parti kapatma konusunda Meclis'in de yetkilendirilmesinin olumlu bir adım olduğunu dile getiren Genel Sekreter, "Bu, sadece bir savcıya bırakılamayacak kadar önemli bir konudur." tespitinde bulundu. Askerî mahkemelerin yalnızca askeri görevlerle ilgili davalara bakmasını öngören düzenlemenin olumlu bir adım olduğunu söyleyen Markert, mümkünse bütün davaların sivil mahkemelerde görülmesi gerektiğini kaydetti. Önerilen değişikliklerin yerinde olduğu izlenimi aldığını söyleyen Venedik Komisyonu Genel Sekreteri, eğer Türkiye isterse bu önerileri inceleyebileceklerini sözlerine ekledi.
Bölgesel Kürt yönetiminden Ankara'ya ilk resmî ziyaret
Birkaç yıl önce gerginliğin hakim olduğu Ankara ile Irak'ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetimi arasındaki ilişkiler gelişmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Erbil'e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yerel Kürt yönetiminden bakan düzeyinde Ankara'ya ilk ziyaret gerçekleşti. Kuzey Irak Yerel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Türkmen Bakan, Bakan Davutoğlu'nun Erbil ziyaretiyle artık psikolojik eşiğin aşıldığına dikkat çekti. Çelebi'nin anlattığına göre, K Irak'taki Türk firmalarının sayısı son bir yılda yüzde elli artış gösterdi. Irak ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 6 milyar dolar. Bu rakamın 20 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Bu doğrultuda iki ülke sınırında iki yeni kapının açılması için çalışmalara süratle devam ediliyor. Bakan Çelebi, "K Irak'ta büyük bir boşluk var. Türk işadamları gelip bu boşluğu doldursun." diyerek firmalara çağrıda bulundu. Sinan Çelebi, Türkiye'nin Erbil Konsolosluğunun hizmete girmesini "Konsolosluk güvence demek. Türkiye'ye bakış açısı olumlu yönde sürekli artıyor." sözleriyle değerlendirdi. Bakan Sinan Çelebi, ilişkiler hızla gelişirken iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Çelebi, Türk tarafının da bu yönde düşündüğünü ve çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Türk vatandaşları vize almadan K Irak'a gidebiliyor; ancak diğer bölgeler için vize gerekiyor. Türk firmalarının inşa ettiği Erbil Havalimanı bir iki ay içerisinde açılacak. THY, Erbil'e doğrudan uçuşlar yapacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Gül dünkü kabulünde çalışmaların hızlandırılması ve uçuşların en kısa zamanda başlatılması talimatı verdi. Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak Yerel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi'yi, AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etti. Kabulde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da hazır bulundu. Şubat ayında vefat eden YÖK'ün kurucu başkanı ve Bilkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. ihsan Doğramacı'nın yeğeni olan Çelebi, bir süre Türkmen Cephesi başkanlığı yapmıştı.
Ankara, Ermeni tasarıları için AİHM'ye gitmeyi düşünüyor
1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının yabancı ülke parlamentoları tarafından kabul edilmesinden rahatsız olan Türkiye, konuyu uluslararası hukuka taşımayı değerlendiriyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Özügergin, "soykırım tasarıları" konusundaki seçenekleri değerlendirdiklerini, opsiyonların arasında AİHM'ye bir devlet başvurusunun da olduğunu açıkladı. ABD ve İsveç'te 1915 olaylarına ilişkin kabul edilen Ermeni tasarıları üzerine Ankara, konuyu uluslararası hukuka taşımayı değerlendiriyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, seçenekleri değerlendirdikleri belirtirken opsiyonların arasında Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi'ne (AİHM) devlet başvurusunun da olduğunu bildirdi. Özügergin'e haftalık basın toplantısında uluslararası hukuk seçeneği soruldu. Sözcü bu tür kararların, Türkiye'nin iddiaları kabul eden ülkeler ve Ermenistan ile ilişkilerini olumsuz etkilediğinin altını çizdi. "Uluslararası hukuka başvurmak da değerlendirdiğimiz opsiyonlardan biridir." diyen sözcü Özügergin seçeneklerinden birisinin AİHM'ye başvurmak olduğunu kaydetti. Türkiye, tarihi meselelerin meclislerde alınacak taşanlarla çözülemeyeceğini ve olayın siyasallaştığını savunacak. Burak Özügergin tasarıya karşı Obama yönetimin gösterdiği tepkiyi "geç kalmış bir cılız girişim" olarak nitelendirdi. Sözcü, İsveç'in ise en baştan tasarıya hükümet olarak açıkça karşı çıktığını anlattı.
'ın bazı haber başlıkları:
Darbe hukukuna ilk kez dokunuluyor
Demokrat Yargı Derneği Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, Melih Altınok'a konuştu: Anayasa değişiklik paketini Tarafa değerlendiren Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, "Tamam mahkemeler, yüksek mahkemeler, HSYK var. Ama bunların, yargının temel işlevi olan toplumsal adaleti yerine getirdiğini söyleyemeyiz" dedi Son paket, yargının darbe ideolojisinin koruyucusu ve kollayıcısı olmaktan çıkartılması yolundaki ilk adımdır, ama içeriğinin netleştirilmesi gerekiyor Evet, ilk defa darbe mantığının, darbe siyasetinin ve darbe hukukunun yapısal unsurlarına dokunuluyor, ilk defa. Zaten gürültü de bu yüzden çıkıyor hatta İstiklal Mahkemeleri'nden bu yana yargı başka bir şey yapmadı. Yargının temel hale ve özgürlüklerle demokrasiyle hiçbir ilgisi yok. Yargının temel kritik siyasal konularda demokrasi ve özgürlüklerden yana bir tavır takındığına dair elimizde bir örnek yok.Biz reformları yetersiz olarak değerlendirmiyoruz. Sonuçta bir darbe sistemi içerisinde, demokratik iradenin etkin olmadığı bir siyasal sistemde yaşıyoruz. Özlediğimiz değişim öyle bir anda olacak bir şey değil. Bir ideal peşinde koşturmak hapishane koşullarına takılıp kalmak anlamına gelebilir. Darbe koşullarının yapısal koşullanın kaldırmaya yönelik atılan her adımı, demokratikleşmeye dair her girişimi önemsemek beslemek ve desteklemek zorundayız. Türkiye'de çok ciddi anlamda bir adım atma ortamı oluşmuştur ve bu adımın ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.
Devlet failinin peşinde
2002'de öldürülen araştırmacı Necip Hablemitoğlu dosyası sekiz yıl sonra açıldı. İki kişi sorgulanıyor İstanbul'da iki Mason üstadına saldırı hazırlığı yaparken yakalanan Hacı Ali Hamurcu'nun ifadeleri üzerine operasyonu genişleten polis sekiz yıl önce Ankara'da evinin önünde öldürülen Doç. Necip Hablemitoğlu'nun ismine ulaştı. Ankara'da gözaltına alman Hayri B. ile Hakan A. İstanbul'a getirilerek sorguya alındı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, olayın üzerine gittiklerini belirterek, "Hablemitoğlu suikastı 2002'nin Aralık ayında oldu ve faili meçhulün içinde kaldı. Onun için üzülüyoruz. İçişleri Bakanlığı'na geldiğimde o dosyayı tekrar çıkarttırdım ve tüm bu süreç içinde üzerinde durulan ve failleri bulunamayan bir dosya var. Umarız bu konuda bir gelişme olur. Son zamanlardaki özellikle çetelerle, o tür operasyonlarla ilgili çalışmalarda Hablemitoğlu'nun olayım gündeme getiriyoruz" dedi.
İran'a doğalgaz yatırım kararı 15 gün içinde
Enerji Bakanı Taner Yıldız, İran'da doğalgaz yatırımı yapıp yapmamaya 15 gün içerisinde karar vereceklerini açıkladı. Yıldız, kararın netleştirilmesi için İran'ın Güney Pars doğalgaz sahasında fizibilite çalışması yapan şirketlerin görüşünü beklediklerini söyledi. Türkiye 2001'den bu yana Tebriz üzerinden Ankara'ya uzanan bir hatla doğalgaz alıyor. Ancak şimdi Türkiye'nin İran doğalgazına yatırım yapması söz konusu. Güney Pars'ta fizibilite çalışması yapıldığım hatırlatan Yıldız, buradan gelecek raporların olumlu olmaması durumunda 5.5 milyar dolarlık projenin sona ereceğini duyurdu.
Sıra mevsimlik işçilerin kaderinde
Hükümet işsizlik Sigortası Fonu'ndan mevsimlik işçi açılımı yaptı. Merkezde, oluşturulacak "Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu" ile koordinasyonu sağlayacak olan hükümet, mevsimlik işçilerin il ve ilçe merkezlerinde geçici konaklamaları için kamuya ait alan ve tesisleri açacak. Ulaşım kolaylığı ve güvenliği de sağlamak için göç döneminde trafik kontrolleri artırılacak ve ihtiyaca göre tren seferleri artırılacak. Mevsimlik gezici tarım işçilerinin ulaşım imkânları iyileştirilecek. Konaklamaları içinse kamu sosyal tesisleri ve Kızılay devreye girecek. Mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi genelgesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlandı. Genelgeyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın başkanlığında Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri Kurulu oluşturuluyor. Mevsimlik işçi gönderen ve alan her il ve ilçede de kurullar oluşturuluyor. Genelge, ulaşımdan barınmaya, sağlıktan eğitime kadar birçok alanda yeni önlemler içeriyor. Bu kapsamda işçilerin güvenli ve sağlıklı yolculuğu için göç alan ve veren yerler arasında ulaşım koordinasyonu sağlanacak. Trafik ve araç güvenliği denetimleri, gerekirse de tren seferleri arttırılacak. Devlet tesislerinde konaklama İşçilerin geçici konaklamalarında kamu alan ve tesislerinden yararlanılacak. Otogar, istasyon ve parklarda gelişigüzel konaklamaya imkân verilmeyecek. İşçilerin ekmek ve yemek pişirme, çamaşır ve bulaşık yıkama ve tuvalet-banyo gibi ihtiyaçlarının karşılandığı alanları işverenler sağlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, her yıl 300 bin mevsimlik tarım işçisinin çalışmak üzere yoğunluklu olarak 19 ile göç ettiğini söyledi. İşçilerin bu süreçte pek çok sorun yaşadığım ifade eden Dinçer, "Mevsimlik tarım işçileri gerçeği çalışma hayatımızın kalitesini düşüren bir uygulamadır. Alacağımız tedbirlerle bu işçilerin insan onuruna yakışmayan yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Bu tedbirler, gezici mevsimlik tarım işçileriyle ilgili genel anlayışı ortadan kaldıracak."
AKP, BDP'nin baraj dışındaki önerilerine açık
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, BDP'nin yüzde 10 barajının indirilmesi dışındaki önerilerine açık olduklarını söyledi. Kürtçe propagandanın da genişletilebileceğini ifade eden Çelik, makul ve meşru önerileri değerlendireceklerini kaydetti. Tarafa konuşan Çelik, BDP'nin şartlarını değerlendirdi. Çelik, CHP, MHP, BDP ve sivil toplum örgütlerinden taslağa gelecek makul önerileri değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi. BDP'nin seçim barajının indirilmesi yönündeki talebinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Çelik, "Barajı indirmeye niyetimiz yok. Siyasi istikrarın devam etmesi lazım. Ama diğer teklifleri elbette değerlendirebiliriz" dedi.
'ın bazı haber başlıkları:
Amerika ile olan tüm adımları dondurduk
Financial Times'a konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'deki Ermeni tasarısının onaylanmasından sonra "şu ana kadar atılan tüm adımların durdurulduğunu" söyledi. Gazete, Ankara'nın oylamadan sonra tüm kamu kurumları ve özel işletmelere, ABD'ye ziyaretlerin azaltılması tavsiyesini verdiğini belirtti. Financial Times, Türkiye'nin yeni ekonomik ortaklıkları ve diplomatik ufuklarını genişletmesinin, Batı'yla ittifakının zayıflaması anlamına gelmeyebileceğini söylüyor. Gazete Ankara'nın Avrupa Birliği ülkelerine coğrafi yakınlığı ve gümrük birliği sayesinde, Türkiye'nin en önemli pazarı olma özelliğini koruduğunu ve ihracatının yüzde 60'ını Avrupa ülkelerine yaptığını belirtiyor. Financial Times gazetesi dün Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayanla yaptığı röportajı yayınladı. Çağlayan'ın geçen ay ABD'ye iki gezisini iptal ettiğini hatırlatan gazete, Bakan'ın 'Şu ana kadar atılan tüm adımlar donduruldu sözlerine yer verdi. Financial Times, Ankara'nın ABD Temsilciler Meclisi'ndeki oylamadan sonra tüm kamu kurumları ve özel işletmelere, ABD'ye ziyaretlerin azaltılması tavsiyesini verdiğini belirtiyor. Gazete, bu tavsiyenin Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu IMF'yle yeni kredi görüşmelerini iptal etmesinden sonra geldiğini söylüyor ve bu iptalin Türkiye'nin Batı'dan ekonomik bağımsızlığı konusundaki en iddialı ifade olduğunu kaydediyor. Ankara'nın gelişmekte olan ekonomilerle ilişkiler kurduğunu da belirten gazete, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, ihale yapılmadan Güney Kore devlet enerji şirketiyle Karadeniz Kıyısında bir nükleer enerji santrali inşa edilmesi için anlaşma imzaladığını kaydediyor.
Hem içeride hem dışarıda zamanı verimli kullanalım
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, 'Gerek Anayasa değişikliğiyle ilgili gerekse kamu ve özel arasındaki verimlilik anlamında oluşan tartışmalarda, zamanın ve enerjinin nasıl israf edildiğini çok açık görüyoruz, verimsiz bir siyaset kültürümüz olduğunun açık örneğidir' dedi Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Anayasa değişikliğiyle ilgili yaşanan şu son tartışmalar dahi, zamanın ve enerjinin nasıl israf edildiğinin, verimsiz bir siyaset kültürümüz olduğunun en açık örneğidir" dedi. Ergün, Anayasa'nın yanlış ve eksik bir ruhu olduğunu bu itibarla da özgürlükçü olmadığını ifade etti. Ergün Anayasanın ayrıca kötü metnin, yazılışı ve kötü yorumlarından kaynaklanan sorunlar olduğunu söyledi. Ergün, "Bazen Anayasanın yorumu kendisinden daha kötü olabiliyor" dedi. Türkiye'nin uzun yıllar boyunca, yüksek enflasyon, faiz oranları, bütçe açıkları gibi temel ekonomik sorunlarla mücadele ettiğini ifade eden Ergün, Türkiye ekonomisinin verimlilik, rekabet gücü, Ar-Ge ve inovasyon gibi kavramları yeni yeni hayatına soktuğunu kaydetti.
AK Parti hiç fire beklemiyor
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, AK Parti Grubunda, Anayasa değişikliği teklifi konusunda fire beklentilerinin söz konusu olmadığını söyledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıç şu değerlendirmeyi yaptı: "337 milletvekilimiz var. Biri TBMM Başkanı. Geride kalan milletvekillerimizin, Anayasa değişikliğinin kabulü yönünde oy kullanacağı kanaatindeyiz. Anayasa değişikliklerinin özü üç kavram ile ifade edilebilir. Demokratikleşme, hukukun üstünlüğü ve özgürlük alanının genişletilmesi. Özü demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü olan bir Anayasa değişikliği teklifinde, TBMM'de bizim dışımızda da kabul oyları gelecektir."
'ün bazı haber başlıkları:
ERTOSUN'A ŞOK SUÇLAMA
Mason üstatlarına suikasta hazırlanırken yakalanan Hacı Ali Hamurcu, ifadesinde şok bir iddiada bulundu. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın eski büyük üstatları Asım Akin ve Kaya Paşakay'a suikast düzenlemek üzereyken gözaltına alınan Hacı Ali Hamurcu, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimoğlu'na verdiği ifadede şok iddialarda bulundu. Hamurcu, kendisine avukat olarak tuttuğu Yusuf Erikel'le ilk kez görüştüğü ağabey Yakup Erikel'in Ankara'daki ofisinde HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun ve Ergenekon sanığı Atilla Ağur'u iki kez gördüğünü söyledi.
Siyaset değil katkı bekliyoruz
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği paketine "'teklif niteliğinde" katkı beklediklerini söyledi. Yargıdan gelen eleştirilerin sorulması üzerine Çiçek, yapılan açıklamaların daha çok siyasi olduğunu belirterek, "Teklif niteliğinde açıklama bekliyoruz" diye konuştu. Bakan Çiçek ve beraberindeki heyet MÜSİAD'ı da ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. Türkiye için yeni bir anayasanın şart olduğunu söyleyen MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı M. Nuri Görenoğlu, "Türkiye'de hak ve özgürlüklerin gelişmesi, demokrasinin güçlenmesi bakımdan son Anayasa değişikliği talebini destekliyoruz' dedi.
CHP'ye Anayasa Mahkemesi şoku
Anayasa paketinin iptali için Anayasa Mahkemesinde dava açmayı planlayan CHP'nin 110 imzayı bulamayacağı iddia ediliyor. Anayasa'nın 148. maddesine göre Anayasa değişikliklerini şekil bakımından iptali davası açabilmek için 110 milletvekilinin imza atması gerekiyor. CHP'nin 97 milletvekili bulunması nedeniyle Anayasa değişikliğini iptali için Anayasa Mahkemesi'ne tek başına başvuramıyor. CHP'nin 110 imzayı tamamlamak için diğer partilerden veya bağımsızlardan destek alması gerekiyor. Anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açılmasına MHP'nin destek vermeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. MHP'nin, CHP ile birlikte hareket ediyor görüntüsü vermemek için CHP'ye imza desteği vermeyeceği belirtiliyor. Meclis'te 11 bağımsız milletvekili bulunuyor. CHP 11 bağımsız milletvekilinin desteğini alsa bile ancak 108 milletvekiline ulaşıyor. CHP'nin Meclis'te 6 milletvekili ile temsil edilen DSP'nin de desteğini alması gerekiyor. Meclis'te 6 milletvekili ile temsil edilen DSP kritik parti konumuna geldi. AK Parti, CHP'nin dilekçesine imza atmaması için DSP'yi ikna etmeye çalışıyor.
'in bazı haber başlıkları:
'ABD, Türkiye ile ilişkisini onarmalı'
ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nde 'Türkiye'yi Kaybetme Tartışmasının Ötesine Geçmek Türkiye'nin Orta Doğu'daki Transadantik Değeri' konulu panel düzenlendi. Transatlantik Akademisi'nin uzmanı Joshua Walker, konuşmasında Türkiye'nin ABD için taşıdığı önemin azalmadığını ama Ermeni tasarısı yüzünden ilişkilerde en kötü yılın yaşandığını belirtip "İlişkilerde yeniden başlatma sürecine ihtiyaç var" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın tasarıyı Obama yönetimine gücünü göstermek için fırsata dönüştürdüğünü söyleyen Walker, Türkiye'nin son 5-10 yılda muazzam bir dinamizm yakalayıp kendine güvenen ülkeye dönüştüğünü belirti. Walker, "Ortadoğu, Balkanlar ve bölgeyi 600 yıl yöneten Osmanlı'nın küllerinden doğan bir ülke olarak Türkiye, şimdi kendisini bu topraklardaki 27 ülkenin doğal lideri olarak görüyor. Türkiye dış politikasını belirlerken çoğu zaman Washington'a bakardı. Bu durum artık geride kaldı" dedi. Erdoğan'ın Suriye'de çok sevilmesi için "Demokrasi olsa ve Erdoğan başkanlık için yarışsa açık ara kazanır" diyen Walker, Türkiye'nin transatlantik değerinin Batıda küçümsendiğini belirtti. AB'yi "Türk kökenlilere yaptığı gibi Türkiye'ye ikinci sınıf muamelesi yapmaya devam ederse ciddi sorun var demektir" diye eleştirdi.
AB'ye uyum için 59 milyar avro
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çevre faslının açılmasıyla AB'den 10-15 milyar avroluk bir destek beklediklerini belirterek "Ama bu kapsamdaki harcamalar için net rakam 59 milyar avro. Bunun büyük kısmını hükümetimiz yapacak" dedi. 'Türk kültüründe temizliğin önemli yer tuttuğunu' söyleyen Bakan Eroğlu, AK Parti hükümeti olarak çevreye yönelik büyük adımlar attıklarını söyledi: "Katı atıklarla ilgili bizden önce sadece 15 tesis varken, şu anda 54 tesis var. 500-600 belediyenin faydalandığı tesisler bunlar. Denizlerin kirlenmesi kontrolünde 300 mavi bayrağa sahibiz. Ayrıca bütün Türkiye'de deniz kirliliği ölçüm istasyonları kurduk. Havza bazında çalışmalar da devam ediyor. Dolayısıyla çevre faslının açılması bizim için önemli biz de bu konuda dünyanın en çevreci ülkesi olmaya adayız." Çevre faslının açılmasıyla AB desteklerinden faydalanılacağını anımsatan Eroğlu, "AB'den 10-15 milyar avroluk bir beklentimiz var ama bu kapsamdaki harcamalar 59 milyar avro. Su için 34, atık su için 10, endüstriyel kirlilik için 15 milyar avro olmak üzere toplam 59 milyar avro. Bunun büyük kısmını hükümetimiz yapacak" dedi.
‘in bazı haber başlıkları:
STK'lar meydan meydan paketi anlatacak
Yeni anayasa taslağına destek veren STK platformları, Türkiye'yi bölge bölge gezerek "Yeni ve Sivil Anayasa'' çalışmalarını halka anlatacak. Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan ise, "Darbe anayasasına dokundurtmam diyenler, millet ve tarih önünde hesap verecektir" dedi. AK Parti Hükümetinin hazırladığı yeni anayasa taslağını değerlendiren Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, toplumun tüm kesimlerini sivil anayasaya sahip çıkmaya çağırdı. Oğan, "Milletin egemenliği meselesi siyaset üstü bir meseledir" dedi. Başını yüksek yargı ve CHP'nin çektiği bir kesimin sivil anayasa çalışmaları ile ilgili yaptığı olumsuz propagandaya tepki gösteren STK'lar bölge bölge gezerek "Yeni ve Sivil Anayasa" çalışmalarını, ülke geneline anlatma kararı aldı. Sivil Dayanışma Platformu 27 Mart 2010 Cumartesi günü Türkiye'nin etkili sivil toplum temsilcilerinin katılımı ile Denizli'de forum düzenleyecek. "Denizli Forumu" adı altında gerçekleştirilecek etkinliklere Ege Bölgesi sivil toplum kuruluşlarının da katılacağı bildirildi. Forumda kısmi anayasa değişikliğine destek verileceği, ancak bu değişikliğin ülke ihtiyacını tam olarak karşılamayacağının vurgulanacağı ifade edildi. Denizli Buluşmasına TGTV Başkanı Necati Ceylan, Hak-iş Başkanı Salim Uslu, Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman, ASDER Başkan Yardımcısı Mustafa Hacımustafaoğulları, Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Reşat Petek, 70 Milyon Adım Koalisyonu ve Genç Siviller katılacak.
Devletin şefkatini halka gösterin
Başbakan Erdoğan, Rixos Otel'de 94. dönem kaymakamlık kursunu tamamlayan kaymakamların ataması ile ilgili düzenlenen törene katıldı. Törende konuşan Erdoğan, kaymakam adaylarının üzerlerinde mühim bir emanet taşıdıklarına işaret ederek, "Aziz milletimiz size inanıyor, güveniyor ve sizlerden büyük hizmetler bekliyor. Ülkemiz sizlerden büyük işler bekliyor. Eğitiminiz için kullanılan, sizin birikimli donanımlı modern dünyanın gerektirdiği kaynakların hakkını sizden fazlasıyla vereceğinizi, milletimiz ve biz bekliyor ve biliyoruz" dedi. Kaymakam adaylarından mesai saati mefhumu olmadan çalışmalarını isteyen Erdoğan, "Benim kaymakam kardeşim, telefonu 24 saat açık olan insan demektir" dedi. Erdoğan, bu milletin efendisi değil, hizmetkârı olmaya talip olduklarına işaret ederek, "Biz halka hizmetin Hakk'a hizmet olduğunu bilenlerdeniz. Vatandaşla ilişkilerde önce devlet demedik, önce insan dedik, sonra devlet. Vatandaşın hakları her zaman aklımızda olmalı, aklımızdan çıkmamalı. Önce yetkilerinizi değil, görevlerinizi hatırlayın. Sorumluluklarınızı aklınızda tutun" uyarısında bulundu. Erdoğan, ülkenin bürokratik süreçlerin, işlemlerin içinde kaybolup giden yöneticiler değil, sonuç odaklı çalışan, netice üreten, gerektiğinde ayağına çizmeleri giyen, gerektiğinde eline kazmayı, küreği alıp bizzat çalışan idareciler istediğini kaydetti. Erdoğan, şunları söyledi: "Ben masamın başından bu işi götürürüm. Ben bir Başbakan olarak böyle idareci istemem. Valimiz de, kaymakamımız da, belediye başkanımızı da, hepimiz gerektiğinde kazma kürek arazide olacağız. Böyle olduğumuz zaman o ilçenin, o ilin halkının da sizinle beraber olduğunu, sizinle beraber yatıp kalktığını göreceksiniz. Biz artık protokollerde arzı endam eden idareciler değil, halkın arasına karışmış, halktan biri haline gelmiş ve halka yol gösteren idareciler istiyoruz." Milli birlik ve kardeşlik projesi başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, kaymakamlardan projeyi gittikleri yerde uygulamalarını istedi.