Alıntı:
AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı
Allah aşkına komünizmin ekonomik getirileri nasıl kabul edilebilir dini ve vicdani olarak?
en temelini söylüyorum kar olgusunu reddeder kar haktır heladir nasıl reddedilir?
özel mülkiyet yoktur deniliyor bir insanın nasıl özel mülkiyeti olmaz devlet nasıl adil bir şekilde paylaşım yapabilir?zekat kavramı tamamen karışmaz mı özel mülkiyet verilmezse?
eşitlik adalettir düşüncesi vardır temelinde ekonomik olarak ama eşitlik adalet değildir.aynı işyerinde çalışan herkese aynı statü kavramı gelirse hiç çalışanla çalışmayan bir olurmu adaleti nasıl sağlanabilir ?
|
İlk 2 maddene zaten yorum yapmıcam ama,şu son paragraftaki olay komünizmi ütopya haline getiren şey zaten.Bir örnek vereyim.Eğer ben ekonomistken 10 lira alıyorsam,tarlada toplanan tütünü taşıyan kişi de 10 lira alamaz.Kimse gelip de çarpıtmasın doğuştan gelen özelliklerden bahsetmiyorum,kazanılmış özelliklerden bahsediyorum.Ama İslamda işler biraz daha farklı,zekat verilecekse 10kuruş,5 dolar denmiyor.Yani 40 buğdayın varsa 1ini vermekle yükümlüsün.Eşitlik olarak baktığımızda da ben eğer 100 saatlik emek verdiysem bunun karşılığı bellidir,10 saat çalışanın alacağı bellidir.Ekonomik eşitlik İslam'da vardır,ama karşılaştırmalı olarak bakıldığında anlayabilirz ancak.