Alıntı:
BenHur Nickli Üyeden Alıntı
İnsanı dili doğuştandır.Ailesi hangi dili konuşuyorsa o dili konuşur/.Kürtçeyi bölgede ki kürtlerin öğrenebilmesi anadillerini unutmamaları sağlanmalı.Bunun formülü olmalı.Kürtçe kursları pek samimi değil ve ciddi değil,Orta yol bulunur bana göre.Almanyaya 50 yıl önce yerleşmiş Türkler Almanyada türkçe gazete kitap dergi çıkarabiliyorsa binlerce yıldır aynı topraklarda yaşayan insanların da bu hakkı olmalı.Ciddi bir denetim sorunları çözer.Ortak bir çözüm bulunabilir.Herkes kendi dediğinin olmasını beklememeli biraz taviz verecek ki orta notada buluşabilelim.
|
Bakın, böyle bir yaklaşımın amacı nedir biliyor musunuz? Amaç gerçekten anadili öğrenmek ve yaşatmaktır. Böyle taleplerin var olması, böyle taleplere karşılık verilmesi gerekir.
Herkes anadilini öğrenme ve yaşatma hakkına sahip olmalıdır. Bunun için kurslar açılabilir. Okullarda seçmeli dersler verilebilir. Televizyon kanalları açılabilir. Yine diğer dergi ve gazetelerde olduğu gibi anadilde dergi ve gazeteler çıkartılabilir. Bunlar bireylerin hakkıdır. Devletin bu taleplere karşılık vermesi de şarttır.
Ama eğitim sisteminin dilini değiştirmek ikililiğe sebep olur; Kürtçe okullar-Türkçe okullar. Bu ülkenin birlik ve beraberliğini isteyen hangi vatan evladı böyle derin ayrılıklara ülkenin sürüklenmesini isteyebilir?