09-30-2010, 00:10
|
|
|
Alıntı:
KaraEsref Nickli Üyeden Alıntı
Kesinlikle katılıyorum. Birde sürekli önümüze yabancı ülke örnekleri konuyor. Kendi adıma konuşayım, o ülkelerin tarihini ve yapısını da tam bilemediğimiz için susuyoruz. Ama mesela Amerika'yı biliyoruz.
Deniyor ki Amerika'da İspanyolca ikinci anadil. İyi de zaten Amerikalı dediğimiz, İspanyol, Portekiz, İngiliz.. Böyle bir ülkede anadil ingilizce 2. anadil ispanyolca olması gayet normal. Eğer Kürtler ile Amerika örneğini karşılaştıracaksak, Anadolunun yerlisi Kürtleri Amerikanın yerlisi kızıldereliler'e benzetmek gerekir. Avrupadan gelip Amerikaya yerleşenler, Kızılderelilere hangi hakları vermiş? Bunu bize söylesinler.
|
abd deki resmin dilin oylamayla belirlendigini ve ingilizcenin az bir farkla ciktiginida hatirlatmak isterim..
bakiniz arkadaslar cok önemli noktaya deginmis ben yasadigim ülkede yabanciyim hemde burada dogmama, buranin vatandasi olmama, burada yasamama ragmen! cünkü benim kökenim Türk ve sonradan en fazla vatandas olabiliyorum ;)..
ama bir kürt ise türkiyede yabanci degildir hemde bir kürt olmasina ragmen cünkü onun dedesi, dedesinin dedesi kisacasi 7 ceddi o topraklarda dogmus, büyümüs, yasamis, savasmis, yerlesmis..
yani onlari ötekelestirme gibi bir duruma gidemeyiz yada türk-kürt kardestir söylemi üzerinden sözde bir esitlik arayinada giremeyiz..
Madem kardessek o halde bunu islevsel yapmaliyiz orayi bir sürgün bölgesi, sark görevi olarak görrmemeliyiz batiya 3 verirken oraya 1 i fazla görmemeliyiz..
Onlarin kültürel haklarina "ama vatan bölünür" gibi absürd söylemlerle karsi cikmamaliyiz bana kalsa kürtce bir zenginlikdir ve ülkenin her bölgesindeki her insan secmeli olarak almalidir..
Ancak ana dil konusunda cogunuz gibi düsünüyorum tek dil olmalidir cünkü birden fazla anadil devletin isleyisini yavaslatir ve icten icte diller arasi bir catismaya dönüsür..
Zaten kabul etmeliyiz ki kürtce yazi dili olarak asimile olmasina ragmen türkceyle bir tutulamaz ki bunda devletin uyguladigi zorlama politikasinin yani sira kürt kardeslerimizin ugradigi asimilasyonunda etkisi vardir..
|
|
|