Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-13-2010, 00:19   #43
Kullanıcı Adı
Eşref
Standart
Alıntı:
Fırat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bırakın andı normal gelişmiş devletlerde o küçük çocukları sıraya dizmek bile yoktur. ABD ilköğretimde 70 bin farklı kelime kulanır eğitimde, İngiltire 63 bin civarında, Türkiye ise 3 bin farklı kelime kulanır. İngiliz yazar William Shakespeare 30 bin kelime, Fransız yazar Victor Hugo 27 bin farklı kelime Türk yazar Namık kemal ki zamanın edebiyat ortamı uygun olması ve divan mirasının da etksiyle 23 bin farklı kelime kulanmıştır. Özelikle çağımız için bu ilköğretim verileri önemli. Bundan dünayıyı kimin yönettiğini rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Bizim tartıştığımz marş oluyor baş takması oluyor. Bunları bile tartışmak güzel aslında vay be gelişme var demek adına.
Konuyu farklı bir noktaya çekmek istemem. Fakat yıllarca bize anlatılan, yok efendim İngiliz bir günde şu kadar kelime kullanıyor da bir Türk bu kadar kelime kullanıyor sözlerine bir Edebiyatçı olarak karşı çıkıyorum.

Sebebini yazsam, sayfalar sürer. Ama ben tarafsızlığında korunması adına 32 dil bilen dünyaca tanınmış bir dil şampiyonunun, Vandewalle'nin sözlerine yer vermek istiyorum;

"Satrançta kurallar mantıklı, basit ve az sayıda... 7 yaşındaki bir çocuk bile satranç oynamasını öğrenebilir... Temeldeki bu kolaylığa rağmen satranç oynayan kişi hayatı boyunca sıkılmaz. Çünkü oynama imkanları sınırsızdır... Aynı durumun Türkçe dilbilgisi sisteminde bulunması bence Türk dilinin en büyük özelliğidir..."

Türkçe gerçekten bir satranç misali. Kurallar mantıklı, basit ve az sayıda. Ama hamle sayınız sınırsızdır. Bu nedenle az kelimeyle çok şey anlatabiliyoruz. Bu bizim cahil olduğumuzu göstermiyor. Bilakis dilimizin zenginliğini gösterir.
Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla