Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-13-2010, 00:30   #45
Kullanıcı Adı
Fırat
Alıntı:
KaraEsref Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Konuyu farklı bir noktaya çekmek istemem. Fakat yıllarca bize anlatılan, yok efendim İngiliz bir günde şu kadar kelime kullanıyor da bir Türk bu kadar kelime kullanıyor sözlerine bir Edebiyatçı olarak karşı çıkıyorum.

Sebebini yazsam, sayfalar sürer. Ama ben tarafsızlığında korunması adına 32 dil bilen dünyaca tanınmış bir dil şampiyonunun, Vandewalle'nin sözlerine yer vermek istiyorum;

"Satrançta kurallar mantıklı, basit ve az sayıda... 7 yaşındaki bir çocuk bile satranç oynamasını öğrenebilir... Temeldeki bu kolaylığa rağmen satranç oynayan kişi hayatı boyunca sıkılmaz. Çünkü oynama imkanları sınırsızdır... Aynı durumun Türkçe dilbilgisi sisteminde bulunması bence Türk dilinin en büyük özelliğidir..."

Türkçe gerçekten bir satranç misali. Kurallar mantıklı, basit ve az sayıda. Ama hamle sayınız sınırsızdır. Bu nedenle az kelimeyle çok şey anlatabiliyoruz. Bu bizim cahil olduğumuzu göstermiyor. Bilakis dilimizin zenginliğini gösterir.
Yüz bin kelimelik dilinizin kaç kelimesini biliyorsunuz. Günümüzde 1.5 binin üstünde kelime bilen normalin üstü sayılıyor. Altı yüz yedi yüz de yapıp ettiklerimiz günlük konuşmamız. Kapsayıcı ufuk açıcı eğitim dururken neden dar bir eğitimden yanasınız analayabilmiş değilim. Ülekinin her şeyini adeta mabedinizmiş gibi sahipleniyorusunuz.