Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-09-2010, 00:31   #13
Kullanıcı Adı
Beylerbeyi
Standart
Alıntı:
Eyalet sistemi, devletin çeşitli sebeplerden dolayı ülke yönetimini tek merkezden yürütemediği ve ülke yönetiminde yetersiz kaldığı durumlarda uygulanır.

Mesela toprakların çok büyük olması (Rusya gibi), ülke içinde çok sayıda farklı etnik ırkların olması, (Amerika), ülke içinde koordinasyon sorunu veya merkezi yönetimin zayıf olması (Irak) gibi hallerde uygulanır.


kısmen doğru ama eyalet sistemiyle yönetilen ülkelerde merkezi otoritenin yetersiz kaldığını söyleyemeyiz. Mesela Almanya. 16 eyaletten oluşan bir ülke. Ülkemizin üçte biri kadar toprakları var. İsterlerse tek elden ülke yönetilebilir ama demokrasi oldukça güçlü olduğu için eyalet sistemini tercih etmişler.

Aynı şekilde Avusturya. Toplamda İstanbul kadar nüfusu olmamasına rağmen 9 eyaletten oluşuyor.

Buralarda gerçek manada demokrasiden bahsedilebilir, gönül isterdi ki aynı durum ülkemizde de olsun, Osmanlı'da nasıl ki eyalet sistemi vardıysa Türkiye'de de olsun ama bugün için buna hazır olduğumuzu düşünmüyorum.

Hakkari ile İzmir insanının yaşamları farklıdır. Bir Diyarbakırlıyla Trabzonlunun ortak paydası azdır. İstanbullu ile Vanlının yaşayışları farklıdır. Her yörenin inanışına göre Ankara'ya bağlı kalmak kaydıyla ülkemiz yönetilebilir. Gerçek manada çağdaş, özgürlükçü, hümanist bir anlayışla yönetilen tüm ülkelerde insanlar olabildiğince yönetime katılıyor.

Eyalet sisteminin daha sağlıklı olduğunu düşünmekle beraber ankette "hayır" oyunu kullandım. Çünkü ülkemiz bu duruma hazır değil. ekonomimiz oldukça güçlenir, eğitimli insan sayımızı da katlayabilirsek eyalet sistemine de geçilebilir. Osmanlı eyalet sistemini çok iyi uygulamıştı.
Beylerbeyi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla