Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-12-2011, 05:37   #23
Kullanıcı Adı
Muhteşem
Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki Fatih, Türk ve Osmanlı tarihinin en büyük insanlarından biridir ve aldığı kararlar, çıkardığı kanunlar ve yaptığı seferlerle Osmanlı'yı bir İmparatorluğa çevirmeyi başarmıştır. Şu da vardır ki, İstanbul'u fethederek orayı bir İslam kenti yapmasıyla Hz. Muhammed'in övgüsünü alabilmiş bir şahsiyettir.

Şunu belirtmek istiyorum ki, tarihe 21. yüzyıl zihniyetiyle bakarsak çok büyük bir hata yapmış oluruz. Kardeş katli konusunda duygusal bir duruş sergilemek yanlıştır. O dönem için bu gayet tabi bir uygulamaydı. Eski Türk devletlerine bakarsanız iki liderlikten dolayı devamlı bölünmüş, birlik sağlayamamış ve uzun soluklu medeniyetler oluşturamamışlardır. İşte bu yüzden, imparatorluğun birliğinin bozulmaması ve bütünlüğünün korunması açısından kardeş katli olması ve devletin tek bir varise sahip olması çok önemli ve o dönem için oldukça yararlıdır.

Devletin başına yaşça büyük ve olgun olan kişinin çıkması yerine askerin ve bürokrasinin gönlünü kazanmış ve iyi mücadele eden, nitelikli birinin çıkması daha makuldur. Kardeş katlini ve şehzadelerin sancakbeyliği yapmasını yasaklayan I. Ahmet'in Osmanlı'yı ne kadar büyük bir felakete sürüklediğide aşikardır.

Yani şunu söylemek istiyorum ki, kardeş katline 21. yüzyıl zihniyetiyle duygusal olarak bakmamak gerekiyor. Devletin bekası açısından bu çok önemliydi, ve yıllarca devleti ayakta tutan sistemde buydu aslında. Bunun önüne geçmek isteyen padişah I. Ahmet'in yaptığı uygulamanında devleti ne kadar geriye götürdüğü ortadadır.

Konu Muhteşem tarafından (08-12-2011 Saat 05:47 ) değiştirilmiştir..
Muhteşem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla