AK Gençliğin Buluşma Noktası

Stil
Seçenekler

Alt 04-21-2009, 16:23   #1
Kullanıcı Adı
Alem_i Ervah
Standart Hay’dan geldim, Hû’ya giderim
Vakti zamanında, ulu orta oruç yemenin yasak olduğu, oruç yiyenlerin zaptiyelerce cezalandırıldığı dönemlerde, bir ramazan günü Baba Erenler bi susamış bi susamış ki anlatılmak mümkün değil... Dili damağı kuruyor, ciğerleri yanıyormuş adeta...

Bakmış ki oralarda bir yerlerde bir kap içinde su var hemen alıp kana kana içmeye başlamış... Bu esnada oradan geçen biri:

- Hey Baba Erenler, diye seslenmiş, oruç gitti oruç...

Baba Erenler susamışlığını gidermenin keyfiyle bıyıklarını silip sakalını sıvazlarken:

- Haklısın oruç gitti amma bu garibe de can geldi can, demiş…

Adam yanına gelmiş başlamış sorgulamaya…

- Yoksa sen oruçlu değil miydin?..

- Bak gene haklısın... Evet oruçlu değildim...

- Neden?..

- Seferiyim de ondan...

- Yaa öyle mi?.. Peki nereden gelip nereye gidersin?..

- Hay’dan geldim, Hû’ya giderim elhamdülillah...

……………..

“Haydan gelen huya gider” deyimi, her ne kadar halk arasında; “Kolay ve emeksiz elde edilen şeyler, aynı şekilde, elden kolay çıkar, çabuk gider” anlamında kullanılan bir deyimse de aynı zamanda, tasavvufi anlamda bir hakikatin de ifadesidir...

“Hay” ve “Hû” Cenab-ı Allah’ın güzel isimlerinden ikisidir. Hay; diri olan, Hû ise; hakkıyla bilinmesi mümkün olmayan, gaip manasına gelmektedir. Dolayısıyla Baba Erenler, “Hay’dan geldim Hû’ya giderim” derken, Allah’tan geldim yine Allah’a giderim” demek istemektedir...

Elbette bunu böyle anlayana ve de anlamak isteyene...

alıntı

Alem_i Ervah isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 05-09-2009, 00:49   #2
Kullanıcı Adı
Zeynep
Evet bende bu sözü çok düşünmüştüm ve bu sonuca vardım halk arasında her ne kadar yanlış ifade edilse de çok güzel bir söz

emeklerinize sağlık..
Zeynep isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)