![]() |
#1 |
![]() ![]() Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Kürtçe'nin 12-13 milyon kişinin konuştuğu bir dil olduğunu belirterek, 'Bu dil üniversiteye uzak kalmamalı' dedi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Kürtçe'nin 12-13 milyon kişinin konuştuğu bir dil olduğunu belirterek, "Bu dile üniversitelerin uzak kalması çok doğru bir şey değil. Nasıl başka dilleri ele alıyorsak, Kürtçe'yi de o şekilde ele alabilir ve bilimsel bir yaklaşımla inceleyebiliriz. Hükümetimizin demokratik açılımından da bağımsız olarak ele alınabilir. Biz bu türden çalışmalara demokratik açılım meselesi bitse dahi devam edeceğiz" dedi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Mardin Artuklu Üniversitesi'nin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılması yönündeki başvurusunu görüşmek üzere bugün 27 üniversitenin rektörüyle görüş alışverişinde bulundu. Özcan, toplantı sonrasında gazetecilere, rektörler ile hangi konuda fikir alışverişinde bulunduklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kürt Dili ve Edebiyatı ile ilgili yapılması gereken faaliyetlerin uzun süredir gündemlerinde olduğunu belirten Özcan, "Biz, TRT Şeş açılmadan önce bu meseleyi düşünmeye başladık. TRT Şeş açıldıktan sonra da İstanbul Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Araştırma Merkezi açılması için izin verdik. Hükümetimizin demokratik açılım süreci başladıktan sonra da o sürece nasıl katkıda bulunabiliriz diye düşündük. Bugün de 27 üniversitemizin rektörünü davet ettik. Çok verimli bir toplantı oldu. Bizim kendi aramızda yaptığımız genel kurul tartışmalarının biraz dışına çıktık" dedi. Toplantıda öğretim elemanı, müfredatın özellikleri ve böyle bir bölümün hangi üniversitede açılmasının daha uygun olacağı konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Özcan sözlerine şöyle devam etti: "Şu üç şey üzerinde durabiliriz; üniversitelerimizin rektörleri böyle bir açılıma katkıda bulunmaları gerektiğini kabul ettiler. Pek çok rektörümüz böyle bir bölümün büyük bir üniversitede açılması gerektiğini söylediler. Öğretim elemanı konusunda sıkıntı olmadığını, Fars dili, Arap dili gibi dallarda Kürtçe bilen öğretim üyesi transfer edilebileceğini söylediler. Karar çıkar mı çıkmaz mı bilmiyorum ama bu tartışmaları sürdüreceğiz. En doğru olanı yapmaya çalışıyoruz. Nasıl başlarsa öyle gideceği şeklinde bir inancımız var. Doğru bir şekilde başlayıp doğru bir şekilde neticeye götüreceğiz. Meseleyi daha çok bilimsel açıdan ele alıyoruz. Ülkemizde 12-13 milyon kişinin konuştuğu bir dildir bu. Bu dile üniversitelerin uzak kalması çok doğru bir şey değil. Nasıl başka dilleri ele alıyorsak, Kürtçe'yi de o şekilde ele alabilir ve bilimsel bir yaklaşımla inceleyebiliriz. Hükümetimizin demokratik açılımından da bağımsız olarak ele alınabilir. Biz bu türden çalışmalara demokratik açılım meselesi bitse dahi devam edeceğiz. İsteyen gönüllü üniversitelerimiz olursa onlara gerekli imkanları verme konusunda pozitif bir yaklaşım içerisinde olacağız." İHA
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|