![]() |
#1 |
![]() Bu bayram nasıl bir bayramdı? Bayramın son günü yoldan geçenlere sorduk: Bu bayram nasıl bir bayramdı? Bayramların kendine has bir rengi vardır. Kokusu hatta... Meyveli şekerleme, fındıklı çikolata ve limon kolonyası kokar güzel güzel... Sonra cevizli ev baklavası, zeytinyağlı yaprak sarması... Güzel bir telaşı vardır. Akşamdan başlayan heyecanı vardır. Yeni ya da boyalı, gıcır gıcır ayakkapları vardır. "Habersiz" gidilen bayram ziyaretleri vardır. Bütün sene gidilmemiş evlere gidilir, aranmamışlar aranıp sorulur. "Bayramınız mübarek olsun. Öpiim, Saliha Hanım Teyze!" leri vardır. Çocuklar için hazırlanan bozuklukları vardır. Bayram harçlıklarını defalarca sayan çocukları vardır. Bayram günü gelince, herkese ulaşır işte bir şeyler. Bayramsız kalmaz hiç kimse. Öyle mi? Bayram herkese mi? ![]() Zeki Akat Zeki Akat (Eminönü'de seyyar tespihçi. 64 yaşında) Bu bayram çok güzel bir bayram ama pek bayrama benzemiyor açıkçası. Neden? Valla parası olana bayram. Parası olmayana bir şey yok. Benim kendi şahsıma soruyorsan, benim ne bayramım var, ne bir şeyim var. Geçim sıkıntısı. Yok, bir şey yok ki. Normal bir gün işte. Hiç farkı yok... Eskiden nasıldı bayramlarınız? Ah be ablacım bee! Eski bayramlar böyle miydi hiç? Sabaha kadar uyumazdık heyecandan. Nerde şimdi o bayramlar? Ah be abla. Tüylerim diken diken oldu... (gözleri doluyor...) Zaman değişti, insanlar değişti... Ben bayram gelirken sevinmiyorum, üzülüyorum artık. Çünkü hissedemiyoruz ki bayramı. Nerde bayram?.. ![]() Abdullah Dikmen Bu bayram nasıl bir bayramdı? Abdullah Dikmen(Polis. 21 yaşında): Güzel bir bayramdı. Hangi açıdan? Her açıdan. Nasıl her açıdan? Yani... Bayramlar eski bayramlar gibi değil. Iııı... (düşünüyor...) Ama? Yine de güzel miydi? Evet, güzeldi yine de. Nasıl geçirdin peki bayramı, akraba ziyaretleri falan mı? Evet, akraba ziyaretleri falan. Yoksa arkadaşlarınla mı gezdin? Arkadaşlarımla gezdim, akraba ziyareti... Hepsi. Evet, hepsi. Yani bayramın, diğer günlerden ayırt edici özelliği nedir senin için? İnsan değişik duygular içinde oluyor bayramda. Ne gibi değişik duygular, ne hissediyorsun mesela bayramda sen? Nasıl anlatılabilir ki bu? (düşünüyor...) Ayrı bir şey... (düşünüyor...) Nasıl anlatayım ki ben bunu ya? Peki, teşekkür ederim... ![]() Kadir Demir&Faik Günay Faik Günay(Eminönü'de bir kestaneci. 40 yaşında.): Bu bayram çok şahane bir bayram. Reis gel bak, sen konuş. Patron burda, ona sor. Kadir Demir(Eminönü'de bir kestaneci. 50 yaşında.) Bayram zenginlerin bayramı, garibanın bayramı değil. Kestanecinin bayramı mı olur? Derler ya, deliye her gün bayram (gülüyorlar).Biz normalde de kestane satıyoruz, şimdi de. Bizim için farkeden bir şey yok yani. Faik Günay: Tatil de yok zaten. Tatil yapsak aç kalacaz demektir. Bir gün tatille tam bir ay geriye gideriz, öyle değil mi patron? Kadir Demir: Öyle başkan. Çevir kestaneleri, yanmasın... ![]() Murat Türker & Erdoğan Arslan & Ali Türker Erdoğan Arslan(CNC işinde. 19 yaşında): Şeker bayramı bu bayram. Güzel geçti, gezdik, eğlendik arkadaşlarla. Annemizin babamızın elini öptük. akrabaları ziyaret ettik. Bayramın özelliği ne sizin için? Özelliği; oruç tuttuk, ne gibi mesela, bayram orucun hediyesi gibi mesela. Murat Türker(Tekstil işinde. 19 yaşında): Bence hiçbir farkı yok. Diğer günlerden bir farkı yok yani, aynı. Değişen hiçbir şey yok. Bizim için bayram eskisi gibi değil. Eski bayramlarda sen yoktun zaten, onun içindir? Yaşın genç yani. Çocukluğumuzun bayramlarıyla şimdiki bayramlar bir değil ki, ondan. Ne farkı var peki? Kapı kapı dolaşır şeker toplardık mesela. Şimdi böyle takılıyoruz buralarda. Akşamdan giysilerimizi hazırlardık başucumuza, sabah bir heyecanla kalkardık. Şimdi hiç yok öyle bir şey. Bayram çocuklara yani., bize bir şey yok. Belki senin de torunların filan olunca yine heyecanlı olur bayramlar. Yanına gelecekler, elini öpecekler... Ooo, o zamana kadar, biz yaşar mıyız bilmiyorum. (Sessiz duran diğerine ![]() Sen bir şey söylemeyecek misin? Ali Türker: Bizde yorum yok ya. Biz susmayı tercih ediyoruz. (Diğerleri ![]() Konuşmayı pek sevmez arkadaş. (gülüyorlar...) ![]() Dursun Ar Dursun Ar(Tekstil işinde. 23 yaşında): Ablaa! Röportaj mı yapıyosun, ne yapıyosun, bize de sor yav! Olur, sorayım... Bu bayram nasıl bir bayramdı sizce? Valla bu bayram tüm müminlerin bayramı. Herkesin bayramını can-ı gönülden, kalpten tebrik ederim. Tabi yoksullar için pek iyi sayılmaz. Hava şartlarından, sellerden baya bir etkilendik. Allah yardım etsin zor durumda olanlara. İnşallah Cenab-ıı Allah'ta görüyordur bu durumu. Görüyordur tabii... İlla ki görüyordur. Bir de bayram, annesi babası yanında olmayan insanlar için berbat. Bizim anne baba memlekette. Biz burda çalışıyoruz. Gurbet hayatı hanfendi. Söyleceğim bu kadar.Var mı başka sorunuz? Bayramın diğer günlerden farkı ne sizce? Yani küçüklere sevgi, büyüklere saygı göstermek, yaşlıları hatırlamak, diğer günlerden farkı bu. Var mı başka sorunuz? Senin söylemek istediğin başka bir şey var mı? Ben buradan anneye babaya bol bol selam söylüyorum. Memlekete, beni tanıyan herkese... Nerde anneniz babanız? Sivas, Suşehri'ndeler. Biz de selam söylüyoruz o zaman. Aleykümselam. Soru şu: Bu bayram nasıl bir bayramdı? Murat Demir(Lise öğrencisi. 17 yaşında): İğrenç. Hangi açıdan? Her açıdan. Eskiden olan hiçbir şey yok ondan. Temiz insanlar yok. Bu üniversite okuyor, buna sorun, daha iyi anlatır. Yok üniversite okumayan daha iyi anlatır bence. ![]() Mehmet Özdemir & Sait Dartar & Murat Demir Sait Dartar(Lise öğrencisi. 15 yaşında): Di mi? Yani büyüklere saygı yok mesela. Siz saygı gösteriyor musunuz büyüklerinize? Yeri geldiğinde biz de göstermiyoruz. Gittiniz mi büyüklerinizin elini öpmeye? Gittik. Tanıdığım herkese gittim. Bu bayramın hiçbir tadı yok ama sanki. Eskiden daha heyecanı olurdu. Bu sene hiçbir şey hissedemedik... Mehmet Özdemir(Karadeniz Teknik Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği 2. sınıf. 21 yaşında): Katılıyorum... ![]() Okan Ünsal Okan Ünsal(İş adamı. 65 yaşında): Bayram ile ilgili bir haber hazırlıyorum, size de bir kaç soru sorabilir miyim? Sorabilirsin de, benim vereceğim cevaplar sizin yayınınıza uymaz ki. Neden uymasın? Ben bir Hristiyanım çünkü. Farketmez. Sizin de bayram ile ilgili görüşlerinizi almak isteriz. Ramazan bayramı sizin için ne ifade ediyor mesela? Müslümankardeşlerimizin duygularını paylaşıyorum. Bir dinin bayramı bu sonuçta ve Müslümanlıkla Hristiyanlık arasında da çok büyük farklar yok. Dolayısıyla sizin bu dini bayramınıza saygı duyuyorum ben. Ama size ilginç bir şey söyleyeyim: ben bir çok Müslümandan daha çok hissediyorumdur bayramı. Müslüman iş adamlarına bakın. Bir çoğu zekâtını bile vermez mesela. Verseler Türkiye'de bir tane fakir kalmaz belki. Onun için, Müslüman zenginlerin Müslümanlıklarını da hiç samimi bulmuyorum ben. Şu insanlara bakın mesela; hepsinin gözlerinden sevgisizlik okunuyor, varoşlardan gelmişler, haksızlıklara uğruyorlar, gelecekleri yok... Bu yoksullara bayramın anlamını kaybettirdiler ve bundan Müslüman zenginler sorumlu.n Haklısınız ne diyelim... Söylemek istediğiniz başka bir şey var mı? Allah seni doğru yoldan ayırmasın. Bütün Müslümanların bayramını tebrik eder, hayırlı olmasını dilerim ama maalesef zenginlere hayırlı oluyor... ![]() Kadir Özdemir & Hakan Özdemir Kadir Özdemir(Pazarcı. 34 yaşında): Bayram iyi geçti. Genel olarak bakıyorum, insanlar arasında birlik beraberlik var, çok güzel bir manzara var. İnsan kendini mutlu hissediyor gerçekten bayramlarda. Kazanç da daha iyi oluyor. Çok şükür, çok güzel geçti... Hakan Özdemir(14 yaşında): Bayramda bi mutlu oluyor insan. Çok güzel oluyor bence. ![]() İsmet Aksu İsmet Aksu(56 yaşında): Güzel bir bayramdı tabi ama maddi yönden sıkıntı çok. Anlatamayacağım kadar çok. Her şeyin başı para olmuş artık. Paran varsa, bayramın da var. Paran yoksa evde huzurun bile yok. Çocuğu evlendirecem, cepte hiç para yok. Sürekli onun sıkıntısı var şimdi bende. Dünyayı gözüm görmüyor. Ama bayrama gelince, bir ay oruç tuttuk, mükafatını Allah'tan bekliyoruz. Ahirete büyük yatırım yaptık inşallah. Yatıp kalkıp Allah'a dua ediyorum, O'na sığınıyorum ben. Allah'tan başka kimsemiz yok çünkü. Devletmiş, kişiymiş, bunlar boş işler... ![]() Saadet İnce & Nigar Pak Saadet İnce(22 yaşında): Çok güzel geçti, sürekli gezdik. Fakat diğer günlerden pek bir farkı yok yani. Öyle bayram gibi değil hiç. Çocukken daha heyecanla geçirirdik bayramları. Şimdi öyle bir heyecan hissettiğimi söyleyemeyeceğim... Nigar Pak(21 yaşında): Nasıl farkı yok? Saçmalama! Ramazan bayramı bu. Ben aynı heyecanı, bayram sevincini yaşadım kısacası yani. Bayram güzel. Hiç bitmesin istiyorum... ![]() Cesur Jivan Cesur Jivan(Eminönü'de midye dolmacı. 42 yaşında): Valla hiç bayrama benzeyen bir tarafı yok ki. Benim için diğer günlerden hiçbir farkı yok. Diğer günler de çalışıyorum, bayramda da çalışıyorum. Ne olacak? Esra Türkân dunyabizim
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Bayram Gelmiş Neyime
|
|
![]() |