AK Gençliğin Buluşma Noktası
Kişisel Gelişim Kişisel gelişim, kariyer, çocuk eğitimi, başarı merdiveni.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-08-2008, 03:19   #1
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Standart ::::HİTABET SANATI NASIL OLUR.. ?:::
Bazen anlattıklarınızla, bazen anlatma biçiminizle, bazen ses tonunuzla, bazen de beden dilinizle hitap ettiğiniz kitlenin dikkatini sürekli hem kendinize hem de anlattıklarınıza çekmek zorundasınız.



İster öğrencilerin karşısında bir öğretmen, ister cemaatin karşısında bir din görevlisi olarak bir gruba hitap edin. Hitap ettiğiniz kitlenin dikkatini çekmek ve daha verimli olmak için aşağıdaki basit yöntemleri kullanabilirsiniz.

Sözünü yüceltmek:
İnsanların dikkatini çekmek için sadece ses tonunu yükseltmek yeterli değildir. Ses tonunuz yükseldiği zamanda dikkat çekersiniz, ancak söyledikleriniz dikkatlerini çekmiyorsa çabuk dağılırlar. Sözünüzü yüceltmek söylediklerinizin dikkat çekmesidir.



Susmak (Sessizliğin gücü):
Sessizliğin gücü bazen sesten daha etkilidir. Ders anlatırken, konuşurken aniden susarak öğrencilerin/dinleyicilerin dikkatini toparlayabilirsiniz.



Tahtaya tebeşirler tıklamak:
Farklı bir ses duymak insanın dikkatini çeker. Kalemle kürsüye vurmak, tahtaya tebeşirle vurmak, ellerini çırparak ses çıkartmak dikkati üzerinize çekebilir.



Dikkat çekici ve ilginç bir anekdot anlatmak: “Bir gün arkadaşlarla bu konuyu konuşuyorduk. Arkadaşlardan birisi aniden…” gibi bir hatıra anlatmaya başladığınızda öğrencilerin dikkatlerinin yoğunlaşmaya başladığını görürsünüz.



Hikaye anlatmak:
Tarih boyunca insanlar hikayelerle eğitilmiştir. Tüm kutsal kitaplarda bile bolca hikaye (kıssa) anlatılmış olması tesadüf değildir. İnsan kuru cümlelerle değil, ibretli hikayelerle (kıssalarla) daha çabuk öğrenir. İyi bir eğitimcinin iyi bir hikâye arşivi mutlaka olmalı.



Güzel söz söylemek: Güzel ve etkili sözler, vecizeler, atasözleri hepimizin yoluna ışık tutmuştur. Tarihi aydınlatan sözler gençlerin yolunu da aydınlatacaktır. Yeter ki bizler o ışığı doğru kullanalım.



Sıra aralarında dolaşmak: Sınıfta öğrenciye ders anlatırken kürsüde oturur, önünüzdeki kitaptan okumaya başlarsanız, çocuklar ya yaramazlık yapmaya başlar yada uyurlar. Sınıf içerisinde dolanmanız onların dikkatlerinin dağılmasını engelleyecektir.



Konuşan öğrenciye / öğrenci grubunu küçük bir işaretle uyarmak: Her zaman yaramazlık yapmaya meyilli öğrenciler olacaktır. Konuşan öğrenci veya öğrenci grubunu susturmak için küçük bir el işareti bazen çok etkili olur.



Öğrencinin gözlerine bakmak:
Yaramazlık yapan öğrencinin gözlerinin içine bakarak konuyu anlatmaya devam ederseniz öğrenci yakalanmış olma psikolojisiyle susacaktır. Bakmak, “yaptıklarının farkındayım” mesajını verir.



Öğrencinin sınıftaki yerini değiştirmek: Samimi bir grup oluşturmuş öğrencilerin yerlerini değiştirmek, ortamın havasını dağıtacağından dersi daha işlemenizi sağlayacaktır.



* * * * *





Bir tiyatro sanatçısının, “Bu seyircilerde iş yok! Çünkü seyretmiyorlar” demeye hakkı var mı?

 

  Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 08-08-2008, 03:34   #2
Kullanıcı Adı
cartman
Standart ::::HİTABET SANATI NASIL OLUR.. ?:::
Anlatmak ıstedıgınız konuyu tad veren sanattır hitabet..Cumalarda hutbelerde hitabeti guclu olan hocaların dedıklerı aklımdan cıkmaz hicbir zaman..Okullardada boyledır hocaların anlatması ogrencıye hitabette yatar...Ses tonunu ayarlamakda cok onemli hitabet ıcerısınde birde ınsanların gozlerıne bakarak anlatmak daha da etkili :-*
cartman isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-08-2008, 11:44   #3
Kullanıcı Adı
yolcu44
Standart ::::HİTABET SANATI NASIL OLUR.. ?:::
Bilgi akışı için teşekkürker. +

Öğrencinin sınıftaki yerini değiştirmek: Samimi bir grup oluşturmuş öğrencilerin yerlerini değiştirmek, ortamın havasını dağıtacağından dersi daha işlemenizi sağlayacaktır.
yolcu44 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi