AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dini Konular Dinimiz hakkında öğrenmek ve paylaşmak istediğiniz herşey.

Stil
Seçenekler

Alt 12-22-2008, 01:01   #1
Kullanıcı Adı
reyAKbay
Standart Ayıpları Araştırmak
Müslüman kendi kusur ve eksiklerini gidermeye çalışacak, başkasının ayıplarını araştırmayacaktır.

Çünkü kusursuz, hatasız insan olmaz.

Başkasının hatalarını araştırmak yerine kişi kendi hatalarını görmeye ve onları gidermeye çalışacaktır. Peygamberimiz bu konuda da bizi uyarıyor ve şöyle buyuruyor:

" Müslümanların eksiklerini, ayıplarını araştırmayın. Her kim Müslümanların ayıplarını araştırırsa, ALLAH Teâlâ da onun ayıbını izler ve evinin içinde de olsa onu rezil ve rüsvay eder."

Bir başka hadisi şerif de şöyledir:

" Müslümanların ayıplarını, gizli hallerini araştırmaya kalkışırsan onları ifsat etmiş, ya da nerede ise bozmuş olursun."

Hadis-i şerifte çok önemli bir noktaya işaret edilmiş oluyor. O da şudur:

Mü'minin gizli olarak işlediği ve açığa çıkmasını istemediği bir günahı araştırarak yüzüne vurur veya onu başkalarına söylersen, o kimseyi, bu günahı açıktan açığa yapmaya yöneltmiş olursun. Bu kimse gizli olarak işlediği bu günahı açıktan açığa yapacak olursa, başkaları da onu örnek alır, böylece o günahın yayılmasına sebep olmuş olursun.

Bir kötülüğün yapılmasını arzu eden vebale girmiş olur.

ALLAH Teâlâ buyuruyor:

" İnananlar arasında kötü söz ve davranışın yayılmasını seven kimseler için dünyada da ahirette de acı veren bir azap vardır. Her şeyi ALLAH bilir, siz bilmezsiniz."

Ukbe b. Amir'in katibi Duhayn şöyle demiştir:

" Komşularımız vardı. İçki içiyorlardı. Ben onlara içki içmemelerini öğütledim. Fakat vazgeçmediler. Ukbe b. Amir'e dedim ki:

-Bizim şu komşularımız içki içiyorlar. İçmemeleri konusunda kendilerini uyardım, dinlemediler. Onlara polis çağıracağım. Ukbe:

- Onları bırak, dedi. Sonra ben Ukbe'ye bir kere daha başvurdum ve:

- Bu komşularımız içki içmekten vazgeçmiyorlar. Ben onları polise şikayet edeceğim, dedim. Bu defa Ukbe:

-Sana onları bırak dedim, Ben Peygamberimizden şöyle buyurduğunu işittim:

" Kim bir ayıp görür de onu örterse, toprağa diri diri gömülen bir kız çocuğunu diriltmiş gibi (sevap kazanmış) olur."

Bir gün bir adam getirilmiş ve bu adam sakalından şarap damlayan falancıdır, denilince, İbn Mes'ud :

- Biz tecessüsten, ayıp ve kusur araştırmaktan men olunduk. Bize bir şey açık olursa gerekeni yaparız, cevabını vermiştir.

reyAKbay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 12-22-2008, 16:24   #2
Kullanıcı Adı
Gönülden
Dünya üzerindedeki yaradılış gayemiz doğrultusunda yaradanında bizlere verdiği güzel duyguları yaşamaktan korkar olduk..başkasının ayıbını örtmeyi, eksiğini yüzüne vurmamayı unuttuk...ve bunun adınada ben açık sözlüyüm ben harbiyim söylemlerini yerleştirdik..çevremizdekilerin ayıbını ve eksikliğini görmekten öte kendi kusurlarımızı kapatmaya çalışsak kendimizi düzeltmeye ömrümüz yetmez..
Bizlerde bir müslümana yakışır tavırda, mütevazı, alçak gönüllü olup çevremize sevgi ile yaklaşıp bu dünyada dost ve uhrevi hayatımız içinde yaradanın rızasını kazanırız..
Rabbim kendini beğenip çevresini hor gören dünyevi zevklerden bizleri korusun...
Paylaşım için minnet olsun...+
Gönülden isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-22-2008, 16:32   #3
Kullanıcı Adı
reyAKbay
Doğru söze ne hacet ...Allah razı olsun...
reyAKbay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)